Quiz about Reptile Mania  Part One
Quiz about Reptile Mania  Part One

Reptile Mania - Part One Trivia Quiz


This quiz is about all sorts of reptiles. Hope you enjoy it!

A multiple-choice quiz by poparockr. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Reptiles and Amphibians

Author
poparockr
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
366,373
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
576
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which of these chameleon species come from Madagascar, Reunion and Mauritius? Hint

Parson's chameleon
Jackson's chameleon
Veiled chameleon
Panther chameleon

2. What types of food would a leopard gecko eat?
Hint

Meat and grass
Adult mice and rats
Waxworms and crickets
Grass and weeds

3. What is another name for the veiled chameleon? Hint

Wedding chameleon
Dresser chameleon
Younge chameleon
Yemen chameleon

4. The water monitor is the second heaviest lizard in the world. What is the heaviest? Hint

Water dragon
King Cobra
Guiana
Komodo dragon

5. What is another name for the common iguana? Hint

Red iguana
Blue iguana
Mekong iguana
Green iguana

6. What is the common name of the genus "Pogona"? Hint

Gecko
Cobra
Bearded dragon
Chameleon

7. What is unique about the Jackson's chameleon? Hint

They lay two eggs at once
It has horns
The females are tiny
The eggs take ages to hatch

8. What percent of a adult bearded dragon's diet is leafy greens and vegetables? Hint

45%
55%
90%
30%

9. What is the study of reptiles called? Hint

Reptology
Constrictology
Interology
Herpetology

10. What is the oldest known reptile? Hint

Hylonomus
Megosaurus
Mesosaurus
Spinosaurus


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these chameleon species come from Madagascar, Reunion and Mauritius?

Answer: Panther chameleon

Panther chameleons come from islands in the Indian Ocean. Males can grow to be twenty inches. Females are about half the size.
2. What types of food would a leopard gecko eat?

Answer: Waxworms and crickets

Most reptiles eat insects, though quite a few eat meat too. All kinds of worms are good for their diet, and one or two pinky mice are good each week.
3. What is another name for the veiled chameleon?

Answer: Yemen chameleon

They are nicknamed that because they originate from Yemen. It is also found in Saudi Arabia and the United Arab Emirates.
4. The water monitor is the second heaviest lizard in the world. What is the heaviest?

Answer: Komodo dragon

The komodo dragon is the heaviest lizard, weighing in at a huge 70kg on average. It is also the world's largest lizard.
5. What is another name for the common iguana?

Answer: Green iguana

The green iguana and the Lesser Antillean iguana make up the genus "Iguana". There are lots of other species with the word "iguana" in the name, however.
6. What is the common name of the genus "Pogona"?

Answer: Bearded dragon

Pogona is the bearded dragon genus. There are eight species included. The name "bearded dragon" is mostly used to describe the central bearded dragon.
7. What is unique about the Jackson's chameleon?

Answer: It has horns

Only the males grow horns. They have three horns. It belongs to the genus Trioceros.
8. What percent of a adult bearded dragon's diet is leafy greens and vegetables?

Answer: 90%

Ninety percent of a adult's diet is leafy greens, but 90% of a juvenile's diet is insects! A juvenile can consume up to sixty live locusts every day.
9. What is the study of reptiles called?

Answer: Herpetology

Herpetology is the study of reptiles. Reptiles are sometimes called "herps". Species that are included are snakes, lizards, turtles, terrapins and the crocodilians.
10. What is the oldest known reptile?

Answer: Hylonomus

Hylonomus was on Earth the earliest, before Mesosaurus and Megosaurus (and Spinosaurus). They lived 312 million years ago.
Source: Author poparockr

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us