FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Dogs Must Be Crazy
Quiz about The Dogs Must Be Crazy

The Dogs Must Be Crazy! Trivia Quiz


There are millions of dog lovers the world over. Here are a few things you may not know about your loving companion. I call this, "Anatomy of Fido". I hope you enjoy them.

A multiple-choice quiz by cathyR88. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Dogs

Author
cathyR88
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
360,656
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1962
Last 3 plays: Trivs22 (7/10), Mhillwig (9/10), Guest 71 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. Of the dog breeds listed, which breed would be likely to physically mature the fastest? Hint


Question 2 of 10
2. Dog's paws are very specific in form and function, as are the feet of all animals. Dogs usually have five toes on the front paws and four toes on the rear. What is the main difference between a dog's paws and a cat's paws? Hint


Question 3 of 10
3. You've done your research. You decide to breed your dog to another prime example of your breed. How long before you can expect the new arrivals? Hint


Question 4 of 10
4. Of the dog breeds listed, which has the largest field of vision? Hint


Question 5 of 10
5. You research extensively to find your perfect Kerry blue terrier puppy. You found this is the best breed for you and your family. Your research wasn't quite complete however, because when you arrive at the breeder's to see the blue pups, what color pups do you find? Hint


Question 6 of 10
6. Lying on the floor snuggling with your dog is a fun and common practice. Do you ever wonder why you find yourself feeling warm when you do? Hint


Question 7 of 10
7. You have a husband/wife who has allergies. You really want a dog. You start researching dogs who seem to be less allergenic than others. You want a dog under 25 lbs. You want a dog who is fun and energetic. Which might you choose and likely be the only one on your block to own one? Hint


Question 8 of 10
8. A bit of common knowledge, dogs hear better than humans. But how much better? Hint


Question 9 of 10
9. What do the words mesocephalic and brachacephalic mean in relation to your dog? Hint


Question 10 of 10
10. Dogs do a lot of communicating with their tails. They wag them when they are happy and they tuck them under when they are scared. What is another reason dogs wag their tails, especially when you're out for a walk? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 04 2024 : Trivs22: 7/10
Jan 14 2024 : Mhillwig: 9/10
Jan 04 2024 : Guest 71: 5/10
Jan 02 2024 : cinnam0n: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Of the dog breeds listed, which breed would be likely to physically mature the fastest?

Answer: Miniature poodle

In the dog world, dogs mature physically based on their size. A smaller dog will be physically mature in 8-10 months. A large breed, like a mastiff, can take over two years to be truly mature.
2. Dog's paws are very specific in form and function, as are the feet of all animals. Dogs usually have five toes on the front paws and four toes on the rear. What is the main difference between a dog's paws and a cat's paws?

Answer: Dogs have toe nails not claws

Dog's nails are sometimes referred to as claws, especially when they need trimming. But cats have claws, usually known for the fact that they are retractable. Nails don't retract. Some dogs do have dewclaws but they are on the lower leg of the dog, not on their paws.
3. You've done your research. You decide to breed your dog to another prime example of your breed. How long before you can expect the new arrivals?

Answer: Between 58 to 65 days

The common gestation period, for most breeds, is around 62 days. Depending on the size and health of the female, it can be a bit longer or shorter. When you are waiting for puppies though, it seems like forever.
4. Of the dog breeds listed, which has the largest field of vision?

Answer: Greyhound

Sighthounds, such as the greyhound, can have a field of vision up to 270 degrees. Humans and most dog breeds only have a normal field of vision range of 180 degrees.
5. You research extensively to find your perfect Kerry blue terrier puppy. You found this is the best breed for you and your family. Your research wasn't quite complete however, because when you arrive at the breeder's to see the blue pups, what color pups do you find?

Answer: Black puppies

Kerry blue terriers are born black. Over the first two years of their life, their color changes gradually from black to blue.
6. Lying on the floor snuggling with your dog is a fun and common practice. Do you ever wonder why you find yourself feeling warm when you do?

Answer: A dog's normal temperature is a few degrees warmer than yours

The normal internal temperature for a human is 98.6 degrees. The normal internal temperature for your dog is 101-102 degrees.
7. You have a husband/wife who has allergies. You really want a dog. You start researching dogs who seem to be less allergenic than others. You want a dog under 25 lbs. You want a dog who is fun and energetic. Which might you choose and likely be the only one on your block to own one?

Answer: Chinese crested dog

The Labrador and border collie are both commonly larger than 25 lbs. and they and the pug shed quite a bit. The Chinese crested is considered a "hairless" breed, although they do have hair on their heads and tails. They also come in a powderpuff variety which have a full coat.
8. A bit of common knowledge, dogs hear better than humans. But how much better?

Answer: It's better by 50 to 60 times

50 to 60 times better is the norm. Dogs with erect ears such as a German shepherd, can be up to 100 times better. Unfortunately, as dogs grow older, just like humans, their hearing can diminish.
9. What do the words mesocephalic and brachacephalic mean in relation to your dog?

Answer: Longer muzzle and pushed-in muzzle

Different dog breeds have different muzzle shapes. These are the two most common.
10. Dogs do a lot of communicating with their tails. They wag them when they are happy and they tuck them under when they are scared. What is another reason dogs wag their tails, especially when you're out for a walk?

Answer: Wagging spreads their scent, generated from anal glands

A dog's anal scent is as individual as finger prints. Like urinating, it's another way dogs leave "messages" for each other that they've been there.
Source: Author cathyR88

This quiz was reviewed by FunTrivia editor guitargoddess before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us