FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about How Much Is That Puppy in the Window Really
Quiz about How Much Is That Puppy in the Window Really

How Much Is That Puppy in the Window- Really? Quiz


Is a pet store ever a proper place to buy a puppy? This quiz is based on U.S. practices.

A multiple-choice quiz by crisw. Estimated time: 8 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Dogs

Author
crisw
Time
8 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
223,688
Updated
Jun 06 23
# Qns
25
Difficulty
Difficult
Avg Score
12 / 25
Plays
12968
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Brank (11/25), Superfi (14/25), DCW2 (25/25).
- -
Question 1 of 25
1. Where do most puppies sold in pet stores in the United States come from? Hint


Question 2 of 25
2. Many pet stores claim that their puppies do not come from "puppy mills," but from "licensed breeders." What is the difference? Hint


Question 3 of 25
3. Legally, can a pet store in the United States turn away an unsuitable owner for a puppy?


Question 4 of 25
4. What method do many U.S. pet stores use to urge their employees to sell more puppies? Hint


Question 5 of 25
5. What disease is most prevalent among pet store dogs? Hint


Question 6 of 25
6. What side-effect is the most notable consequence of rearing puppies in small cages? Hint


Question 7 of 25
7. Quite a few studies have been done on the correlation of dog behavioral problems and puppy source. Which of the following is *not* more common in pet store dogs than in dogs obtained from other sources? Hint


Question 8 of 25
8. Most pet stores in the United States sell puppies.


Question 9 of 25
9. Anyone who breeds puppies for profit must, under US law, register with the US Department of Agriculture and be inspected periodically.


Question 10 of 25
10. Kansas is the home state of many of the most notorious puppy mills. Which of the following is illegal in Kansas? Hint


Question 11 of 25
11. Puppies sold in pet stores must be registered with a legitimate registry, such as the American Kennel Club.


Question 12 of 25
12. Which United States county has the largest concentration of puppy mills? Hint


Question 13 of 25
13. What state produces the most puppymill pups? Hint


Question 14 of 25
14. What is the most common breed of dog in U.S. puppymills? Hint


Question 15 of 25
15. Statistics show that over 20% of dogs in pet stores are said to be born on a Monday, when the law of averages should show 14%. What is the theory about why this happens, according to www.nopuppymills.com? Hint


Question 16 of 25
16. Which of the following *is* required, under the U.S. federal Animal Welfare Act, of people raising dogs for profit and selling them to retail channels? Hint


Question 17 of 25
17. Most puppies are sold directly from the puppy mill to the pet store.


Question 18 of 25
18. The United States government provides financial assistance to puppy mills.


Question 19 of 25
19. Sometimes, private individuals do sell puppies to pet stores. These puppies are good choices for family pets.


Question 20 of 25
20. Which is not a usual fate of breeder dogs at puppymills when they are no longer needed? Hint


Question 21 of 25
21. What happens to puppies in pet stores that do not sell before they grow too big to be cute? Hint


Question 22 of 25
22. How big does the U.S. Department of Agriculture require a dog's cage to be, to be its legal lifetime living quarters? Hint


Question 23 of 25
23. Under U.S. law, dogs with painful physical defects, such as open sores, tumors, or severe wounds, must be removed from breeding programs.


Question 24 of 25
24. What tactic do unethical pet stores *not* use to encourage people to buy their puppies? Hint


Question 25 of 25
25. As far as animal welfare groups are concerned, which of the following is an acceptable way to acquire a dog from a pet store? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 17 2024 : Brank: 11/25
Feb 17 2024 : Superfi: 14/25
Feb 16 2024 : DCW2: 25/25
Feb 15 2024 : comark2000: 25/25
Feb 13 2024 : Guest 172: 24/25
Feb 13 2024 : Guest 152: 15/25
Feb 10 2024 : Guest 142: 16/25
Feb 04 2024 : Trivs22: 9/25
Jan 30 2024 : Guest 76: 24/25

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where do most puppies sold in pet stores in the United States come from?

Answer: Puppy mills- facilities that breed dogs for profit

Estimates by several animal welfare groups are that 90 to 98% of puppies sold in pet stores come from kennels that breed puppies for profit, otherwise known as "puppy mills."
2. Many pet stores claim that their puppies do not come from "puppy mills," but from "licensed breeders." What is the difference?

Answer: There is none

Pet stores try to sugar-coat the sources of their puppies. "Licensed breeder" sounds much more clean and humane than "puppy mill." But, in reality, the two entities are the same- puppy mills, in order to be legal, *must* register with and be licensed by the USDA in order to sell their puppies to retail outlets. Thus, anyone selling to a pet store is a "licensed breeder."
3. Legally, can a pet store in the United States turn away an unsuitable owner for a puppy?

Answer: No

Pet store puppies are merchandise, and are treated legally like any other merchandise. Thus, if a customer wishes to buy a puppy on impulse, but obviously has absolutely no puppy experience, lives in an apartment, works full-time, and cannot afford to care for the dog, the pet store cannot refuse to sell the person a puppy, or else they can be sued.
4. What method do many U.S. pet stores use to urge their employees to sell more puppies?

Answer: Commission sales

Under the commission system, employees receive a cash commission for every puppy sold. Thus, the employees are encouraged to "push" puppies, even to people unsuitable for owning a stuffed toy, let alone a dog. Pet stores realize that the impulse buyers are their bread and butter.
5. What disease is most prevalent among pet store dogs?

Answer: Kennel cough (bordetella)

Kennel cough, a respiratory illness, is rampant in dogs kept in crowded and stressful conditions. While adult dogs can usually fight off the illness without severe consequences, it can be fatal in young puppies with underdeveloped immune systems. Pet store employees are trained to tell customers that the sick puppies "just have a little cold," and the sick pups are rarely isolated- they cannot be sold if the public cannot see them!
6. What side-effect is the most notable consequence of rearing puppies in small cages?

Answer: They can be nearly impossible to housebreak

Housebreaking a puppy relies on its natural instinct to keep the den clean. When puppies are kept in cages, they must eliminate where they eat and sleep, a most unnatural behavior. They lose their instinctive desire to be clean, and are extremely difficult to housebreak.
7. Quite a few studies have been done on the correlation of dog behavioral problems and puppy source. Which of the following is *not* more common in pet store dogs than in dogs obtained from other sources?

Answer: Destructive chewing

A study by Dr. Andrew Jagoe, reported in "The Domestic
Dog: Its Evolution, Behaviour and Interactions with People" edited by James Serpell, found that the above severe behavioral problems were more common in pet store puppies, and that, overall, pet store pups had more behavioral problems than dogs from any other source. This is probably related to early weaning, traumatic early experiences, and lack of socialization.
8. Most pet stores in the United States sell puppies.

Answer: False

A survey by the Pet Industry Joint Advisory Council, the lobbying arm of the pet industry, found that only about 25% of pet stores sell puppies.
9. Anyone who breeds puppies for profit must, under US law, register with the US Department of Agriculture and be inspected periodically.

Answer: False

Breeders must register only if they sell pups to retail channels, and then only if they derive a substantial portion of their income from breeding. Puppy mills that sell directly to the public, either in person or through Internet sales, are exempt from what little regulation now exists.
10. Kansas is the home state of many of the most notorious puppy mills. Which of the following is illegal in Kansas?

Answer: Photographing a dog breeding facility without the permission of the owner

Faced with mounting criticism of the puppymills in its state, the Kansas legislature reacted in a truly absurd fashion- rather than changing the treatment of dogs, it made it illegal to document such treatment.
11. Puppies sold in pet stores must be registered with a legitimate registry, such as the American Kennel Club.

Answer: False

In fact, since the AKC began requiring minimal inspections of mass breeding facilities to ensure that proper AKC paperwork was completed, puppy mills began creating their own "registries" such as the American Canine Association and the Continental Kennel Club to provide puppies with "papers." Animal advocates have succeeded in registering everything from stuffed animals to toasters with these "registries."
12. Which United States county has the largest concentration of puppy mills?

Answer: Lancaster County, Pennsylvania

Amish farmers, more usually known for their horse-drawn vehicles and drab clothing, are infamous within the animal welfare community for their puppy mills. Many of these mills sell directly to consumers, and are thus not even USDA-registered.

One Amish farmer has been quoted as saying, "They (the outsiders) see their animals like people, give them the run of the house and let them jump on the bed at night -- and that's fine," John Stoltzfus said. "I've nothing against that. But out here, we're farmers, and our animals are animals." These comments give an insight into the lack of care given to the dogs and their puppies.
13. What state produces the most puppymill pups?

Answer: Missouri

According to internet sources, 52% of pet store pups come from Missouri and 23% from Kansas.
14. What is the most common breed of dog in U.S. puppymills?

Answer: Yorkshire terrier

In general, small dogs are more common in puppymills, as more can be raised in a small space. Dogs that are "free-whelping"- that deliver their pups without veterinary assistance- are also preferred.
15. Statistics show that over 20% of dogs in pet stores are said to be born on a Monday, when the law of averages should show 14%. What is the theory about why this happens, according to www.nopuppymills.com?

Answer: Puppymills are lying about the ages of the puppies

The theory is that, in order to sell well, puppies must be small and cute. Federal law says that they should not be sold or transported until they are eight weeks of age. Puppies of this age are not small enough or cute enough. Since the puppy brokers usually pick pups up on Mondays, it is easiest to falsify the age by saying that the pup just turned eight weeks old on that Monday.
16. Which of the following *is* required, under the U.S. federal Animal Welfare Act, of people raising dogs for profit and selling them to retail channels?

Answer: Not selling puppies before age 8 weeks

The AWA provides very minimalist regulations. Under the AWA, breeding a dog on every heat is perfectly legal, and exercise does not need to be provided if a cage is at least twice as long as the dog is, plus 12 inches.
17. Most puppies are sold directly from the puppy mill to the pet store.

Answer: False

In fact, most puppies are sold to "brokers," who gather together large numbers of pups, then sell them to pet stores. This adds even more stress to the lives of puppies, as they are thus shipped at least twice more.

In the United States, the largest broker is the Hunte Corporation, located in Missouri, the state that has more puppy mills than any other. According to sources I've seen, the owner, Andrew Hunte, claims that God told him to create a puppy brokerage, and their website prominently features a Christian fish symbol. Hunte brokers over 1000 puppies a week, sending them to pet stores as far away as Japan.

Hunte has been investigated for dumping dead puppies and contaminating water.
18. The United States government provides financial assistance to puppy mills.

Answer: True

The Hunte Corporation, for example, received a 3.5 million dollar loan from the USDA in 2000, and a $900,000 guaranteed rural development loan in 2001 from the USDA for purchasing equipment.
19. Sometimes, private individuals do sell puppies to pet stores. These puppies are good choices for family pets.

Answer: False

"Private breeders" may not rear their pups in excrement-filled cages, but their puppies are still prone to a myriad of problems. The purchaser has no way to check out the parents, know the backgrounds of the puppies, check their socialization, or otherwise do much investigation into their pasts.
20. Which is not a usual fate of breeder dogs at puppymills when they are no longer needed?

Answer: Being donated to rescue groups that find them good homes

When a puppy mill no longer needs a dog, it has no financial incentive to keep the dog alive. Thus, it is either killed (often by being shot) or trucked to an auction and sold to the highest bidder. I was informed by the staff of Puppymill Awareness Day that some millers in Lancaster are now "donating" their "spent" breeder dogs to rescue, but unfortunately, this is not a common practice.
21. What happens to puppies in pet stores that do not sell before they grow too big to be cute?

Answer: All of these can happen

Pet stores demand a cute, tiny "product.' If a pup gets too big, it is no longer "cute." These pups are often returned to the dealer, which either sells the pups at auction, or ships them back to the originating mill, which can then use them as breeders. Sometimes, the prices are discounted deeply to try and "move" the pup.
22. How big does the U.S. Department of Agriculture require a dog's cage to be, to be its legal lifetime living quarters?

Answer: Six inches longer than the length of the dog from the tip of the nose to the base of the tail

Internet sources show very good diagrams of this, with graphic illustrations of what it means to the dogs.
23. Under U.S. law, dogs with painful physical defects, such as open sores, tumors, or severe wounds, must be removed from breeding programs.

Answer: False

The Animal Welfare Act has no such requirement, and dogs rescued from puppy mills often have horrific injuries.
24. What tactic do unethical pet stores *not* use to encourage people to buy their puppies?

Answer: Giving people honest information about the origin of their puppies, and the characteristics of the breeds that they sell

Pet store owners know that impulse buyers are their main buyers, thus they set up situations to encourage such impulse buying, such as asking people if they want to hold a puppy, or allowing children to be "puppy walkers." In addition, they know that people feel sorry for pups in small cages, and they encourage these sentiments, so that people will want to "rescue" the pup- in reality, just putting profit into the owner's pockets, and another puppy into the cage.
25. As far as animal welfare groups are concerned, which of the following is an acceptable way to acquire a dog from a pet store?

Answer: From a rescue group or shelter that runs adoptions at the pet store.

This quiz was inspired by some notes I sometimes receive on some of my quizzes, stating that not all pet stores are bad places to buy puppies. I hope that you have learned otherwise.
Source: Author crisw

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us