Quiz about Ya Think Ya Know About Horses
Quiz about Ya Think Ya Know About Horses

Ya' Think Ya' Know About Horses? Quiz


This is all about horses, owning them, tack, riding etc. Have FUN! ;)

A multiple-choice quiz by Ellenator. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Horses

Author
Ellenator
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
371,737
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
437
Last 3 plays: Guest 174 (9/10), Guest 24 (7/10), HorseGirl05 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which of these breeds was bred in the USA? Hint

Brumby
Clydesdale
Morgan
Friesian

2. What is a halter? Hint

A horse's back knee
Alternative word for bridle
Something like a bridle but without a bit.
Fancy term for saddle pad

3. What is a draft horse? Hint

A male horse.
The best breed for riding.
A horse for pulling carriages, wagons, plows etc.
A specific breed.

4. What hand holds the reins in traditional western riding, a tradition from the Middle Ages?
Hint

Left; The other hand used to hold a sword in battle
Left; The stronger hand is needed on the saddle horn
Right; It's stronger on most people
Right; left hand hand holds the saddle horn

5. How many races did Secretariat win? Hint

42... The answer to life the universe and everything
16
4
None. Secretariat was a fraud.

6. In "Misty of Chincoteague", the Chincoteague ponies are said to be the descendants of which horses, according to the most widely held theory? Hint

Phar Lap
Godolphin Arabian
Shipwrecked ponies on a Spanish galleon
Ponies that swam the water between Virginia and Chincoteague

7. What grooming tool is round, and used to loosen up the dirt and rocks in a horse's fur? Hint

Dirt-loosener-upper
Dirt brush
Soft brush
Currycomb

8. What's the difference between a buckskin and a dun? Hint

There is none, it's what you prefer to call it.
Buckskins have dark brown ears.
Duns have darker legs.
Duns have a 'dorsal stripe', a long dark stripe down their back.

9. What's the difference between tobiano and overo (also called frame) coat patterns? Hint

Tobiano isn't a pinto pattern.
Tobiano has spot in the middle of the white patches.
Overo has an all white back.
Overo has the back, legs, chest, and rump all colored

10. When you go out on a trail ride, you should always... Hint

Bring a phone or other communication device
Never trot
Sing and be loud
All of these


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these breeds was bred in the USA?

Answer: Morgan

The Morgan was bred in Massachusetts in the late eighteenth century. The horse is a multi-purpose animal and has been used by cavalrymen, for racing and as a workhorse.
2. What is a halter?

Answer: Something like a bridle but without a bit.

A halter is similar to a bridle, but without a bit. You can clip lead ropes to the rings in them, making it easier to lead the horse.
3. What is a draft horse?

Answer: A horse for pulling carriages, wagons, plows etc.

A draft breed is used for pulling carts, wagons, carriages, carrying packs etc.

Draft horse breeds include the Clydesdale, Shire, Belgian and Friesian.
4. What hand holds the reins in traditional western riding, a tradition from the Middle Ages?

Answer: Left; The other hand used to hold a sword in battle

Horses were used in battle in the Middle Ages and Roman Times. Their riders would hold either a sword, spear or standard (banner showing a coat of arms or your country's flag) in their right hand, typically the stronger one.
(I, myself, am a leftie.)
5. How many races did Secretariat win?

Answer: 16

Secretariat won 16 races in total including:
Marlboro Cup (made a new WORLD record)
Belmont Stakes (he made a new world record)
Kentucky Derby (in which he made a new track record)
Preakness Stakes (another track record)
Man O'War Stakes (new track record)
Gotham Stakes (tied with old track record)
Sanford Stakes
Bay Shore Stakes
Hopeful Stakes
Garden State Stakes
Arlington Invitational
Canadian International
Laurel Futurity
Belmont Futurity
6. In "Misty of Chincoteague", the Chincoteague ponies are said to be the descendants of which horses, according to the most widely held theory?

Answer: Shipwrecked ponies on a Spanish galleon

The history of the Chincoteague pony is not known for a fact, but Marguerite Henry, the author of "Misty of Chincoteague", wrote that there was an old Spanish galleon and the only survivors were about fifteen of the ponies on board. They thrived and bred in the uninhabited land.
7. What grooming tool is round, and used to loosen up the dirt and rocks in a horse's fur?

Answer: Currycomb

A currycomb is a round tool, and you rub it in circles to loosen up the dirt. Other combs and brushes get the dirt and rocks away.
8. What's the difference between a buckskin and a dun?

Answer: Duns have a 'dorsal stripe', a long dark stripe down their back.

Buckskin is a color of horse with a buttermilk colored coat and chocolate legs from the knees down. They also have a chocolate colored muzzle. Duns are the same, but they have a long 'dorsal stripe' running down the top of their back.
Duns can be red duns and black duns (grullos).
The dun coloration results from a gene (D or Dd). The result of a foal's coat with one dun parent, whether sire or dam, can vary depending on the base color. Palomino and dun will produce a dunalino. Chestnut and dun will produce a red dun. Black and dun will produce a grullo. Bay and dun will produce a "classic" or "buttermilk" dun. Seal brown and dun will produce a "brown dun" which is sort of like a buttermilk dun but darker and hard to perceive without knowing the sire and dam of the provided brown dun.
Buckskin is a color, produced by the cream gene (Cr), the black gene (E) and the agouti gene (A). Buckskins will never have a dorsal stripe. Otherwise, they look the same as buttermilk or "classic" duns.
9. What's the difference between tobiano and overo (also called frame) coat patterns?

Answer: Overo has the back, legs, chest, and rump all colored

Tobiano is a pinto pattern with splashes of colour over a white coat. An extreme tobiano has hardly any color. The head stays coloured usually.
Overo, otherwise called frame, is patches of white on a coloured coat. The back, rump, chest, and legs stay coloured, and the patches are sort of jagged and sharp.
10. When you go out on a trail ride, you should always...

Answer: Bring a phone or other communication device

You should always bring a phone or a radio or something to call on in an emergency.
As for singing, you can sing, but it scares away the deer which can spook your horse if they see something running.
And for the never trot answer, it depends on the terrain you're on. I would advise you not to trot or ride faster than a walk on rocky ground.
Source: Author Ellenator

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : Guest 174: 9/10
Jan 25 2023 : Guest 24: 7/10
Jan 18 2023 : HorseGirl05: 8/10
Jan 14 2023 : Aerobubble: 4/10
Jan 14 2023 : Guest 174: 9/10
Jan 14 2023 : Guest 45: 8/10
Jan 07 2023 : dmaxst: 8/10
Jan 05 2023 : Guest 90: 10/10
Dec 29 2022 : Guest 86: 5/10

Score Distribution

quiz
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us