FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Bert Lahr Ozs Cowardly Lion
Quiz about Bert Lahr Ozs Cowardly Lion

Bert Lahr, Oz's Cowardly Lion Trivia Quiz


Would you like to know more about Bert Lahr, the actor who is best remembered for his wonderful portrayal of the Cowardly Lion in the 1939 MGM classic "The Wizard Of Oz"?

A multiple-choice quiz by LindaC007. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Celebrity Trivia
  6. »
  7. Celebrities K-L

Author
LindaC007
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
88,790
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
773
- -
Question 1 of 10
1. True or False. Bert Lahr was born and raised in New York City.


Question 2 of 10
2. Bert Lahr's childhood is best described by which of the following statements? Hint


Question 3 of 10
3. How many times was Lahr married? Hint


Question 4 of 10
4. True or False. Lahr was not MGM's first choice to play the Cowardly Lion in "The Wizard Of Oz".


Question 5 of 10
5. Which of the following three statements is true, concerning the Cowardly Lion costume and makeup Lahr wore in MGM's The Wizard Of Oz"? Hint


Question 6 of 10
6. Bert Lahr won a Tony Award for Best Actor in a musical in 1964 for which of the following plays? Hint


Question 7 of 10
7. What product did Lahr do a series of television commericals for in the 1960's? Hint


Question 8 of 10
8. Which of the three actors who played Dorothy's companions on the yellow brick in "The Wizard Of Oz" was the first to pass away?

Answer: (One Word- please put either Lahr, Bolger, or Haley)
Question 9 of 10
9. Lahr's personality is best described by which of the following? Hint


Question 10 of 10
10. What was the name of the farmhand that Bert Lahr played in his dual role in "The Wizard Of Oz"?


Answer: (One Word starts with a "z")

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. True or False. Bert Lahr was born and raised in New York City.

Answer: True

Bert Lahr was born Irving Lahrhelm on Aug. 13, 1895 in New York, New York, USA.
2. Bert Lahr's childhood is best described by which of the following statements?

Answer: His childhood was full of poverty with few happy memories.

Born to poor German-Jewish immigrants in New York City, Lahr remembered the hardships of poverty but had very few happy childhood memories. He quit school when he was 15 and began working in burlesque and vaudeville. His first wife, Mercedes Delpino, was his early onstage partner.

His big break came in 1927 when he graduated to Broadway. He starred in such shows as "Hold Everything", "Flying High, and "Life Begins at 8:40", which also starred Ray Bolger. It was while working on "Life Begins at 8:40" that Lahr met E. Y. "Yip" Harburg and Harold Arlen, the lyricist and composer for MGM's "The Wizard Of Oz".
3. How many times was Lahr married?

Answer: Two

Lahr married Mercedes Delpino in 1929. Sadly, she became hopelessly mentally ill, and in the early 1930's, had to be put in an institution. Lahr spent over $250,000 trying to find a cure for her. A few days afer the marriage was annuled in 1940, Lahr married Mildred Schroeder.

His second marriage lasted until his death in 1967. He had one child with his first wife, and two with his second.
4. True or False. Lahr was not MGM's first choice to play the Cowardly Lion in "The Wizard Of Oz".

Answer: False

Lahr was suggested to MGM by "Yip" Harburg, Harburg had worked with Lahr before and knew that Lahr's broad, loud style of comedy made him perfect for the Cowardly Lion role.
5. Which of the following three statements is true, concerning the Cowardly Lion costume and makeup Lahr wore in MGM's The Wizard Of Oz"?

Answer: They are all true.

Next time you watch "The Wizard Of Oz", look closely at the Cowardly Lion. Lahr was literally covered head to toe. The Cowardly Lion costume consisted of a heavy wig that covered his head, a padded, seventy pound bodysuit made of lion skins, mittens that encased his hands, a beard was glued to his chin, and his face was hidden under a facepiece and makeup. If Lahr gave into temptation and ate anything he had to chew, he paid for it later by having to sit an hour in makeup having the damage repaired.
6. Bert Lahr won a Tony Award for Best Actor in a musical in 1964 for which of the following plays?

Answer: Foxy

Lahr won the Tony for "Best Actor In A Musical" in 1964 for "Foxy". Lahr's best work really was live on stage. His mannerisms, gestures, and too energetic comedy style was jarring in films. His best film performance was that of the Cowardly Lion.
7. What product did Lahr do a series of television commericals for in the 1960's?

Answer: Potato chips

He starred in a series of Lays Potato Chip commercials. I was very small at the time they ran, and I remember being told that this was the Cowardly Lion from "Oz". It made perfect sense that, if I liked them, why shouldn't the Cowardly Lion eat them, too?
8. Which of the three actors who played Dorothy's companions on the yellow brick in "The Wizard Of Oz" was the first to pass away?

Answer: Lahr

Bert Lahr died during the filming of "The Night They Raided Minsky's" on Dec. 4, 1967. Jack Haley died on June 7, 1979, and Ray Bolger died on Jan. 15, 1987.
9. Lahr's personality is best described by which of the following?

Answer: He was extremely nervous and anxious about everything.

"Yip" Harburg said that he had never meet a more anxious man than Bert Lahr. Lahr worried about everything. Lahr had quit school at age 15 after flunking the eighth grade. At the time of the filming of "The Wizard Of Oz", Lahr had never read the book. He did read the screenplay, and he really wanted to do the film.
10. What was the name of the farmhand that Bert Lahr played in his dual role in "The Wizard Of Oz"?

Answer: Zeke

Lahr played Zeke, the farmhand, on the Gale's farm. It is not only the wonderful songs, settings, and special effects that has made "The Wizard Of Oz" such an enduring and beloved film. It is the marvelous ensemble of actors: Lahr, Haley, Bolger, Garland, Hamilton, Burke, and Morgan, and Terry (Toto), that has helped make it one of the most watched films of all time.

It is estimated that over one billion people have taken the journey with Dorothy and her three faithful companions to see the Wizard.
Source: Author LindaC007

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Linda1 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us