FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Life of Charles Laughton
Quiz about Life of Charles Laughton

Life of Charles Laughton Trivia Quiz


Would you like to know more about Charles Laughton, one of the most versatile actors of his day? I hope you enjoy my quiz on his life and times.

A multiple-choice quiz by LindaC007. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Celebrity Trivia
  6. »
  7. Celebrities K-L

Author
LindaC007
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
96,081
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Difficult
Avg Score
10 / 20
Plays
980
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: gme24 (20/20), ssabreman (20/20), Guest 174 (8/20).
- -
Question 1 of 20
1. Where was Charles Laughton born on July 1, 1899? Hint


Question 2 of 20
2. What was his father's occupation? Hint


Question 3 of 20
3. Even as a child, Laughton always wanted to become an actor.


Question 4 of 20
4. Can you tell me which of the following about Laughton's life is NOT correct? Hint


Question 5 of 20
5. Charles Laughton was the first actor ever to portray which one of these famous characters of detective fiction? Hint


Question 6 of 20
6. Why was the date Feb. 10, 1929 such a significant one for Laughton? Hint


Question 7 of 20
7. What 1932 classic horror film, based on a tale by H. G. Wells, did Laughton star in? Hint


Question 8 of 20
8. Laughton won an Academy Award as Best Actor for which of the following movies? Hint


Question 9 of 20
9. Charles Laughton was the first British actor ever to win an Academy Award for Best Actor.


Question 10 of 20
10. How many times was Charles Laughton married? Hint


Question 11 of 20
11. What did Charles Laughton do during WWII? Hint


Question 12 of 20
12. What happened to Laughton and Elsa Lanchester on April, 18, 1950? Hint


Question 13 of 20
13. Robert Mitchum was the star of this film that was the only one that Laughton ever directed. What is the film's name? Hint


Question 14 of 20
14. Which one of these Bud Abbott and Lou Costello films did Laughton star in? Hint


Question 15 of 20
15. Did Charles Laughton ever appear in any films with horror king Bela Lugosi?


Question 16 of 20
16. In September, 1956, Laughton was the substitute host on the "Ed Sullivan" television show. Who appeared on the show the night Laughton was host? Hint


Question 17 of 20
17. Can you tell me which of the following is an actual quote by Laughton? Hint


Question 18 of 20
18. What happened in January, 1961 that fulfilled a life long dream of Laughton? Hint


Question 19 of 20
19. On which American television western show did Laughton guest star that aired in December, 1960? Hint


Question 20 of 20
20. Can you tell me in what year did Charles Laughton die? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 23 2024 : gme24: 20/20
May 05 2024 : ssabreman: 20/20
Apr 17 2024 : Guest 174: 8/20
Apr 16 2024 : Guest 24: 15/20
Apr 07 2024 : harveysh: 11/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where was Charles Laughton born on July 1, 1899?

Answer: Scarborough, England

Laughton was the eldest of three sons born to Robert and Eliza Laughton. He was born in the Victoria Hotel, in Scarborough, North Yorkshire, England, which was owned and operated by his parents. Laughton also had a half brother, his father's illegiimate son, born in 1916. After his father's death in 1924, Laughton helped raise his half brother and sent him to boarding school.
2. What was his father's occupation?

Answer: Owned and operated a hotel in Yorkshire

When Charles was about nine years old, his father sold the Victoria Hotel and bought the posher Pavilion Hotel across the street.
3. Even as a child, Laughton always wanted to become an actor.

Answer: True

Laughton always wanted to act. While at the public school at Stoneyhurst College, he made his acting debut in the school play "The Private Secretary" when he was 14.
4. Can you tell me which of the following about Laughton's life is NOT correct?

Answer: His parents encouraged him to pursue a career in acting.

His mother wanted Charles to take over the family hotel, and she forced him to quit Stoneyhurst and train at the Claridge Hotel in London. At the onset of WWI, Laughton was called-up for military service. After his father died in 1924, Laughton moved to London and attended the Royal Academy of Dramatic Arts.

He was awarded the Academy's Bancroft Medal for being the finest acting student in the Academy for the year 1926. Laughton appeared in 1923 in "Hobson's Choice" in Scarborough, England, but he made his professional stage debut in London in 1927 in the play "Mr. Prohack".

This is where met his future wife, Elsa Lanchester, who also was appearing in the play.
5. Charles Laughton was the first actor ever to portray which one of these famous characters of detective fiction?

Answer: Hercule Poirot

When Laughton took the London stage in 1928 in "Alibi", he became the first "live" Hercule Poirot. "Alibi" was based on the best-selling mystery novel by Agatha Christie "The Murder Of Roger Ackroyd" (1926) and is considered one of her best Hercule Poirot mysteries. Dame Agatha is said to have thought Laughton was too large to play her little Belgian detective.
6. Why was the date Feb. 10, 1929 such a significant one for Laughton?

Answer: It was the day he married Elsa Lanchester.

He and Elsa Lanchester were married on Feb. 10, 1929 at the Reigistry Office in London. Laughton and Lanchester first came to New York City in September, 1931, when Laughton appeared on Broadway in "Payment Deferred" reprising the role of Henry Marble. It was a role he had first played on the London stage. Laughton starred in the MGM film version of the play released in 1932.
7. What 1932 classic horror film, based on a tale by H. G. Wells, did Laughton star in?

Answer: Island of Lost Souls

"What is the law?" Do you remember this horrifying film from 1932 that starred Laughton as the mad scientist, Dr. Moreau, who was trying to convert animals into humans by means of nefarious surgeries? It also starred Charles Arlen as Edward Parker, Leila Hyaman as Ruth Thomas, and Kathellen Burke as Lota the Panther Woman. It was based on "Island of Dr. Moreau" by H. G. Wells.
8. Laughton won an Academy Award as Best Actor for which of the following movies?

Answer: Private Life of Henry VIII

In 1934 Laughton received his one and only Oscar for "Private Life of Henry VIII" (1933), when he won for Best Actor for his fine performance as King Henry VIII. Elsa Lanchester starred as Anne of Cleves. Laughton also portrayed King Henry VIII in the film "Young Bess" (1953).

He was nominated for Best Actor Academy Awards in 1936 for his portrayal of Captain Bligh in "Moutiny On The Bounty" (1935), and 1958 for "Witness or The Prosecution" (1957) for his fine portrayal of Sir Wilfrid Roberts.
9. Charles Laughton was the first British actor ever to win an Academy Award for Best Actor.

Answer: False

Although Laughton did receive the 1934 Academy Award for Best Actor for "Private Life of Henry VIII", he was not the first British actor to do so. The first British actor to win an Academy Award was George Arliss for Best Actor for "Disraeli" (1929), which was the sound remake of his silent 1921 film "Disraeli".

After Laughton became a US Citizen, he was nominated twice for BAFTA (British Academy of Film and Television Arts) awards as Best Foreign Actor. The first was for "Witness For The Prosecution" in 1959, and the second was for "Advise and Consent" in 1962. "Advise and Consent" was Laughton's final film.
10. How many times was Charles Laughton married?

Answer: One

Laughton was married to Elsa Lanchester from Feb. 10, 1929 until his death on Dec. 15, 1962. The couple made several films together, but Lanchester said the two were "not part of an acting team" and strove to keep her own identity as an actor.
11. What did Charles Laughton do during WWII?

Answer: He read to wounded soldiers at a veteran's hospital.

Laughton read to wounded Allied soldiers at a hospital in Birmingham, California, during the War. These readings were so very successful that it led to a prolific career as a public reader. Laughton's one-man reading tours included readings from subjects as diverse as the Bible to Jack Kerouac.
12. What happened to Laughton and Elsa Lanchester on April, 18, 1950?

Answer: They became United States Citizens.

Laughton and Lanchester had been dividing their time between California, England, and New York City since 1931. On April 28, 1950, they both officially became United States Citizens. The couple remained childless throughout their long marriage. Elsa Lanchester wrote two books: "Charles Laughton and I" (1938), and "Elsa Lanchester: Herself" (1983).
13. Robert Mitchum was the star of this film that was the only one that Laughton ever directed. What is the film's name?

Answer: Night of the Hunter

The only film that Charles Laughton directed was "Night of the Hunter" (1955). It starred Robert Mitchum (Preacher or Rev. Harry Powell) and Shelley Winters (Willa Harper), but because it was not a commercial success, Laughton was not offered another film to direct. Mitchum was quoted as saying that Laughton was the finest director he had ever worked with. "Night of the Hunter" is now considered a classic.

It is the story of a ao-called Preacher who marries and murders women for their money. When two children upset his plans, after he marries and kills their mother, he tracks them in a nerve-racking, rentless hunt.

This is a very scary film. It also starred Lillian Gish as Rachael. Robert Mitchum's film about a moonshine runner, "Thunder Road" (1958) is a still a late show favorite around here, as it was filmed in the mountains of NC. "Cape Fear" (1962) starred Mitchum as Max Cady, and was a very scary thriller, too, and one of Mitchum's best. Mitchum also appeared as Lt. Egart in the 1991 remake of "Cape Fear". "Heaven Knows, Mr. Allison" was released in 1957.
14. Which one of these Bud Abbott and Lou Costello films did Laughton star in?

Answer: Abbott & Costello Meet Captain Kidd

Laughton starred as Captain Kidd in "Bud Abbott & Lou Costello Meet Captain Kidd" (1952). Abbott starred as Rocky Stonebridge and Costello played Oliver Johnson. On May 4, 1952, Charles Laughton appeared on the "Colgate Comedy Hour", hosted by Abbott and Costello from 1951-1954, to publize the film. Laughton recited the "Gettysburg Address" on the show. I have never seen this film, although I do love Abbott and Costello. "The Time of Their Lives" (1946), "Abbott and Costello Meet Frankenstein" (1948) and "Abbott and Costello Meet the Invisible Man" (1951) are all wonderful films. Laughton, of course, played Captain William Kidd in the film "Captain Kidd" (1945).
15. Did Charles Laughton ever appear in any films with horror king Bela Lugosi?

Answer: Yes

Bela Lugosi and Charles Laughton appeared in the eerie classic "Island of Lost Souls" (1932). With the exception of Lugosi's portrayal of Count Dracula in the Universal classic "Dracula", I think this had to be Lugosi's best role. Anyone ever seeing Lugosi as the wonderfully creepy man beast "Sayer of the Law" in "Island of Lost Souls" will never forget the Lugosi's famous "What is the Law" and "Are we not men?" lines.
16. In September, 1956, Laughton was the substitute host on the "Ed Sullivan" television show. Who appeared on the show the night Laughton was host?

Answer: Elvis Presley

Elvis sang "Love Me Tender, "Hound Dog", and "Don't Be Cruel". Charles Laughton's debut on American television had been in 1952 on Ed Sullivan's "Toast Of The Town".
17. Can you tell me which of the following is an actual quote by Laughton?

Answer: "I have a face like the behind of an elephant."

My thanks to my younger brother, a Charles Laughton fan, who summed up Laughton's career as "Not bad for a spotty fat boy from Scarborough". The rest of the quotes I made up with my own active imagination, and were never said by Laughton (to my knowledge).
18. What happened in January, 1961 that fulfilled a life long dream of Laughton?

Answer: He took a trip to Japan and Hong Kong.

Charles Laughton loved Japanese art, and in January, 1961, he went to Japan and Hong Kong. He got to tour the gardens in Kyoto, meet some of the Shinto priests and was shown through the temples.
19. On which American television western show did Laughton guest star that aired in December, 1960?

Answer: Wagon Train

Laughton guest starred on "Wagon Train" in the episode "Albert Farnsworth Story" as Col. Farnsworth.
20. Can you tell me in what year did Charles Laughton die?

Answer: 1962

Charles Laughton died on Dec. 15, 1962 after a year long battle with cancer. During his career, which spanned 40 years, Charles Laughton made 55 films and appeared on stage in 41 plays. He brought to life such diverse characters as King Henry VIII, Captain Bligh, Dr. Moreau. Quasimodo, and Hercule Poirot. I hope you enjoyed my quiz on the life and times of acting great Charles Laughton.
Source: Author LindaC007

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ballykissangel before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us