FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Boris Karloff More Than Frankenstein
Quiz about Boris Karloff More Than Frankenstein

Boris Karloff, More Than 'Frankenstein' Quiz


Boris Karloff will be forever remembered as the Monster in the Universal's 1931 classic film "Frankenstein", but he was one of the finest character actors of his day. Here are a few questions on his life and roles.

A multiple-choice quiz by LindaC007. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Celebrity Trivia
  6. »
  7. Celebrities K-L

Author
LindaC007
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
82,110
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
1457
Last 3 plays: Guest 170 (6/15), gme24 (15/15), 173Kraut (7/15).
- -
Question 1 of 15
1. Where was Boris Karloff born? Hint


Question 2 of 15
2. Boris Karloff always wanted to become an actor, even as a child.


Question 3 of 15
3. Karloff was an excellent player in what sport? Hint


Question 4 of 15
4. Karloff, because of his awkardness around women, never married.


Question 5 of 15
5. In which of the following films did Karloff not appear as the Frankenstein Monster? Hint


Question 6 of 15
6. Which of the following films did Karloff not appear in with Bela Lugosi? Hint


Question 7 of 15
7. In the early 1940s Karloff starred in the Broadway play "Arsenic and Old Lace" as the murderous Jonathon Brewster.


Question 8 of 15
8. In the 1950s, Boris Karloff revealed what secret on the CBS televsion show "I've Got A Secret"? Hint


Question 9 of 15
9. Which quote by Karloff described how he really felt about the Frankenstein Monster? Hint


Question 10 of 15
10. Karloff detested rival horror king Bela Lugosi.


Question 11 of 15
11. In how many films did Karloff play the Frankenstein Monster? Hint


Question 12 of 15
12. What is the name of the holiday special first shown on CBS television on December 18, 1966, that was narrated by Boris Karloff and based on the book by Dr. Seuss?

Answer: ( Five Words ... name of Dr. Seuss book)
Question 13 of 15
13. Which of the following films starring Karloff was based on a story by Robert Louis Stevenson? Hint


Question 14 of 15
14. How old was Karloff when his only child, Sara Jane, was born? Hint


Question 15 of 15
15. What was Karloff's real name (the one he was given at birth)? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 23 2024 : Guest 170: 6/15
May 23 2024 : gme24: 15/15
May 21 2024 : 173Kraut: 7/15
May 02 2024 : pughmv: 12/15
Apr 28 2024 : Guest 174: 7/15
Apr 17 2024 : Guest 174: 7/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where was Boris Karloff born?

Answer: Camberwell, London, England

Boris Karloff was born on November 23, 1887 in Camberwell, London, England. He had seven brothers and one sister.
2. Boris Karloff always wanted to become an actor, even as a child.

Answer: true

He was nine years old when he played his first role in the Enfield parish production of "Cinderella" in December, 1896. He never wanted to attend college but entered Kings College at the insistence of his brothers. As his interest in acting grew, his grades suffered, and he left college and moved to Canada.

After running into a theatrical agent in Seattle, Washington, he traveled with various theatrical companies. His first film appearance was as an extra in a Douglas Fairbanks film in 1918.
3. Karloff was an excellent player in what sport?

Answer: Cricket

He played excellent cricket which is not unusual, as he was raised in England where cricket is as popular as baseball is in the United States.
4. Karloff, because of his awkardness around women, never married.

Answer: false

Actually, Karloff was married five times: actress Olive Wilton in 1909, Montana Laurena Williams in 1920, Helen Soule in 1924, Dorthy Stine in 1928, and Evelyn Helmore in 1946. He was married to Helmore until his death in 1969.
5. In which of the following films did Karloff not appear as the Frankenstein Monster?

Answer: "House of Frankenstein"

"House of Frankenstein" (1944) is the tale of Dr. Gustav Niemann (Karloff), an escapee from an insane asylum, who with the aid of his hunchbacked assistant (J. Carrol Nash), revive Count Dracula (John Carradine), the Wolfman (Lon Chaney, Jr.), and the Frankenstein Monster (Glenn Strange), in order to get revenge on his enemies.

While certainly not in the same class as the other movies listed, I thought it was really great fun to watch.
6. Which of the following films did Karloff not appear in with Bela Lugosi?

Answer: "Frankenstein Meets The Wolfman"

In 1934 they both made cameo appearances in the "Gift of Gab". "The Black Cat" (1934), "The Raven" (1935), "Son of Frankenstein" (1939), and "Black Friday" (1940), and "The Body Snatchers" (1945) are the other films the pair made together. In "Frankenstein Meets The Wolfman" (released March, 1943), Bela Lugosi plays the Frankenstein Monster, and Lon Chaney, Jr. reprises the part of the Wolfman.
7. In the early 1940s Karloff starred in the Broadway play "Arsenic and Old Lace" as the murderous Jonathon Brewster.

Answer: true

Opening on Broadway in January, 1941, "Arsenic and Old Lace" is the hilarious tale of the Brewster sisters, two elderly spinsters who send lonely old men to their eternal rest with arsenic-laced, homemade elderberry wine--as part of their charity work. One of their nephews, Jonathon, is a murderous gangster.

When Jonathon's drunken plastic surgeon, Dr. Einstein, alters his appearance, he comes out looking like Boris Karloff. Since Karloff plays Jonathon, this is one of the funniest storylines in the play. Erich Von Stroheim later replaced Karloff as Jonathon.

The play was very successful and ran over three years on Broadway. In 1944, the film was released with Raymond Massey in the part of Jonathon.
8. In the 1950s, Boris Karloff revealed what secret on the CBS televsion show "I've Got A Secret"?

Answer: He was afraid of mice.

Karloff told Garry Moore, who hosted the CBS game show from 1952-1967, that he was afraid of mice! He was not the only celebrity to reveal their secrets. Ronald Reagan, George Raft, Joan Bennett, Ida Lupino, Jack Lemmon, Ed Sullivan, Lou Costello, Jesse Owens, and Emmett Kelly are a few who appeared on the show.
9. Which quote by Karloff described how he really felt about the Frankenstein Monster?

Answer: All are correct

The Monster was good to Karloff. Billed as merely a question mark in "Frankenstein" (1931), a short while later, Boris Karloff was so well known he was billed merely as Karloff.
10. Karloff detested rival horror king Bela Lugosi.

Answer: false

The did not work together until 1934 when making the first film together "The Black Cat". Karloff said that at first Bela was suspicious of Karloff and was afraid that Karloff would upstage him. Karloff said that when Bela realized this was not happening, the two became friends.

They first met at a publicity shoot arranged by Universal in March of 1932 on the set of Karloff's film "Happy MacDonald".
11. In how many films did Karloff play the Frankenstein Monster?

Answer: 3

"Frankenstein" (1931), "Bride of Frankenstein" (1935), and "Son of Frankenstein" (1939) are the three films in which Karloff played the Frankenstein Monster.
12. What is the name of the holiday special first shown on CBS television on December 18, 1966, that was narrated by Boris Karloff and based on the book by Dr. Seuss?

Answer: How The Grinch Stole Christmas

Were you one of the 38,000,000 Americans who watched the first showing of "How The Grinch Stole Christmas"? Based on the book by Dr. Seuss (Ted Geisel), it was co-produced and directed by Chuck Jones, a friend of Geisel's. It has become one of America's most widely watched holiday specials and is still shown every Christmas season.

It was that wonderful, slow, deliberate Karloff voice that makes it so popular. Did you know that Karloff's slow voice delivery, which made him so popluar, was the result of a lisp he had since childhood?
13. Which of the following films starring Karloff was based on a story by Robert Louis Stevenson?

Answer: "The Body Snatchers"

Based on the notorious real life story of Burke and Hare, this film has been considered one of Karloff's finest. He played the part of carriage driver John Burke who procurred fresh cadavers for dissection by medical students. This is, to my mind, the scariest of all the Karloff films. The story by Stevenson is excellent, too. The film "The Body Snatchers" was released in 1945.
14. How old was Karloff when his only child, Sara Jane, was born?

Answer: 51 years old

She was born to Karloff and his fourth wife Dorthy Stine.
15. What was Karloff's real name (the one he was given at birth)?

Answer: William Henry Pratt

Archibald Alexander Leach was Cary Grant's name, and Leslie Towne Hope was the name of Bob Hope. Boris Karloff's real name was Willaim Henry Pratt. He took his surname from his mother's Russian ancestry and first name because it sounded dramatic. Karloff died of emphysema on September 2, 1969.

He was a fine character actor whose long career spanned stage, film, and television. Thank you for taking my quiz. I hope you enjoyed my tribute to one of my favorite actors, the great Boris Karloff.
Source: Author LindaC007

This quiz was reviewed by FunTrivia editor JuniorTheJaws before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us