FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Day The Music Died
Quiz about The Day The Music Died

Music Celebs Mixed Quiz: The Day The Music Died | 10 Questions


A plane crashed near Mason City Iowa on February 3, 1959 taking the lives of three prominent Rock and roll stars. The shock waves created by this tragedy would later inspire Don Mclean to write a tribute entitled American Pie. Here's their story!

A multiple-choice quiz by richicago. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Celebrity Trivia
  6. »
  7. Music Celebs Mixed
  8. »
  9. Deceased Musicians

Author
richicago
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
191,012
Updated
Oct 20 23
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
1614
Last 3 plays: Guest 82 (4/10), DaltreyFan (5/10), Guest 168 (2/10).
- -
Question 1 of 10
1. What was the Big Bopper's real name? Hint


Question 2 of 10
2. The Big Bopper was also an accomplished songwriter. One of his compositions helped Johnny Preston get a number one record. That song was entitled "Running _____". Hint


Question 3 of 10
3. Shortly after the tragedy, a tribute record was released entitled "Three Stars". Do you remember the name of the artist? Hint


Question 4 of 10
4. How many Top Forty hit records did Ritchie Valens actually have? Hint


Question 5 of 10
5. According to Billboard, how many #1 records did the three achieve altogether? Hint


Question 6 of 10
6. The last record released by The Buddy and the Crickets before the plane crash was entitled "It Doesn't Matter Anymore". Can you name the writer of the song? Hint


Question 7 of 10
7. According to Billboard, which of the three had a Top Ten Album? Hint


Question 8 of 10
8. None of the three had a hit album until after their deaths.


Question 9 of 10
9. Which of the three stars had a small part in the movie "Go Johnny Go"? Hint


Question 10 of 10
10. According to Billboard, how many top ten records did the three have between them? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 01 2024 : Guest 82: 4/10
Mar 03 2024 : DaltreyFan: 5/10
Feb 29 2024 : Guest 168: 2/10
Feb 23 2024 : Guest 98: 10/10
Feb 20 2024 : Guest 1: 4/10
Feb 18 2024 : Guest 100: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the Big Bopper's real name?

Answer: J.P. Richardson

Jiles Perry Richardson was a popular Beaumont Texas DJ before embarking on his recording career.
2. The Big Bopper was also an accomplished songwriter. One of his compositions helped Johnny Preston get a number one record. That song was entitled "Running _____".

Answer: Bear

The Bopper also did the Indian chant heard in the song's background.
3. Shortly after the tragedy, a tribute record was released entitled "Three Stars". Do you remember the name of the artist?

Answer: Tommy Dee

Tommy Dee was also a DJ. An interesting note: the song was originally recorded by Eddie Cochran but went nowhere. When Tommy subsequently teamed up with Carol Kaye and the Teen-Aires, their record went all the way to #11 in 1959.
4. How many Top Forty hit records did Ritchie Valens actually have?

Answer: 1

Despite having only one record, "Donna", Ritchie became a Rock'n'roll hero and the subject of a movie named after the flip side of that very record, La Bamba. Interesting to note, both sides charted at the same time!
5. According to Billboard, how many #1 records did the three achieve altogether?

Answer: 1

Believe it or not, only "That'll Be The Day" hit #1. Even this song was not credited to Buddy, but to "The Crickets".
6. The last record released by The Buddy and the Crickets before the plane crash was entitled "It Doesn't Matter Anymore". Can you name the writer of the song?

Answer: Paul Anka

Paul Anka was approximately seventeen when he wrote the song. He later wrote the "Tonight Show Theme" Not too shabby!
7. According to Billboard, which of the three had a Top Ten Album?

Answer: None

The best they could do between them was Ritchie's album 'Ritchie Valens" which made it to #23.
8. None of the three had a hit album until after their deaths.

Answer: True

The Big Bopper never even had an album released prior to the tragedy.
9. Which of the three stars had a small part in the movie "Go Johnny Go"?

Answer: Ritchie

The movie starred (believe it or not) Chuck Berry. Ironically, co stars Eddie Cochran and Jackie Wilson would also die tragically later.
10. According to Billboard, how many top ten records did the three have between them?

Answer: 5

Hard to believe but these rock Legends only had five top ten hits between them! "Donna" by Ritchie, "That'll Be The Day" "Oh Boy" and "Peggy Sue" By Buddy and "Chantilly Lace" by The Big Bopper. Some may say that their tragedy was "The Day The Music Died" but I prefer to think that the legacy they left nurtured and furthered the greatness of classic rock.
Source: Author richicago

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Dalgleish before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us