FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Dick Tracy 1932
Quiz about Dick Tracy 1932

"Dick Tracy" 1932 Trivia Quiz


Chester Gould's classic comic strip continues as he increases his audience and popularity while slowly adding his trademarks, such as death traps and police investigation. Hope you enjoy the quiz.

A multiple-choice quiz by knto. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Entertainment Trivia
  6. »
  7. Comics A-D
  8. »
  9. Dick Tracy

Author
knto
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
353,218
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
153
- -
Question 1 of 10
1. Chester Gould had captured a large audience with his "Dick Tracy" comic strip. One of the things that brought women back to read the strip daily was the "soap opera" romance of Dick and Tess Trueheart. After a failed raid on Big Boys room, in which the police found a sarcastic note from the gangster, Dick blamed Tess for "babbling" and giving away his plans. During a dark, cold, snowy encounter on a bridge, what does Tess do with her engagement ring? Hint


Question 2 of 10
2. After being reinstated to the Plainclothes Squad, Dick Tracy saw a suspicious looking man in a hotel lobby. He was impeccably dressed with monocle, bowler hat, cigarette holder and diamond stick pin. Together with his accomplice, Belle, he was trying to steal Mrs. Trueheart's ten thousand dollar life insurance policy which she got when Emil died. What was his New York-style name? Hint


Question 3 of 10
3. Broadway Bates knocked Dick Tracy unconscious by dropping a suitcase full of bricks on his head. With Tracy's bare feet tied down, Bates demanded Tracy write a letter of ransom for Mrs. Trueheart's insurance money. When he refused, Bates said "Give him the works, Oscar." What was "The Works"? Hint


Question 4 of 10
4. Chester Gould took many of his early stories out of the newspapers. When young Buddy Waldorf was kidnapped, what real-life kidnapping was the story imitating? Hint


Question 5 of 10
5. Dick Track spent a lot of time doing investigation work after the kidnapping of Buddy Waldorf. After interviewing the Waldorf gardener, Tracy berates Pat Patton for not realizing the gardeners description of a man who asked the whereabouts of Mr. Waldorf was Big Boy. A few days later, Pat uncovers a telegraph message addressed to Mr. Yobgib. Now its Pats turn to explain to Tracy who Mr. Yobgib is. Who is it? Hint


Question 6 of 10
6. Upon the safe return of his son, John H. Waldorf offers Dick Tracy some bonds, which Tracy refuses. He does, however, notice the bonds are forgeries. This begins the story of the third major villain. Who is the aptly-named bond forger? Hint


Question 7 of 10
7. In the Alec Penn story, we find what became a Dick Tracy staple-the death trap.
Tracy and Pat are led to a private zoo, where there is a cage of unusually hungry lions. Watching by night, they see a man slide the bars of the lion cage to reveal a door, which he enters. A second man slid the bars back into place. Later when Tracy and Pat moved the bars and entered the room, a mysterious man slid them back, thereby trapping them in the lions cage. What man from a previous story was also watching, and shot the lions just as they broke through the door?
Hint


Question 8 of 10
8. Dick Tracy villain #4: Kenneth Grebb. Grebb is blackmailing his fiance, Marge Dale's father and trying to kill her in a northwoods cabin. Marge and Tess Trueheart are friends, and she and Dick are guests at the cabin. There follows car chases across burning bridges, car crashes, grizzly bear attacks and, of course, a tear gas fountain pen. In a foreshadowing of his demise, Grebb rolls a boulder down a mountain at Tracy, who is struggling with the grizzly. The boulder strikes the bear. How does Kenneth Grebb meet his crushing defeat? Hint


Question 9 of 10
9. Chester Gould has hooked the male reader with his crime fighting detective, the female reader with the soap opera-like romance of Dick Tracy and Tess Trueheart, and now aims at the younger audience. The Kid appears suddenly running into Pat Patton who is innocently walking along the street. What has The Kid done? Hint


Question 10 of 10
10. The Kid is protected by the fifth major Dick Tracy criminal, whose "profession" has become symbol of the 1930s, which would now be called homeless. By what name was he referred? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Chester Gould had captured a large audience with his "Dick Tracy" comic strip. One of the things that brought women back to read the strip daily was the "soap opera" romance of Dick and Tess Trueheart. After a failed raid on Big Boys room, in which the police found a sarcastic note from the gangster, Dick blamed Tess for "babbling" and giving away his plans. During a dark, cold, snowy encounter on a bridge, what does Tess do with her engagement ring?

Answer: Tosses it into the river

"It was only a half karat diamond anyway-if you want it dive for it." This action sent Dick into a depression which eventually got him demoted from Detective to uniform cop. Eventually he captured a small band of thieves, based on an anonymous letter he received. The letter was sent by Tess.
2. After being reinstated to the Plainclothes Squad, Dick Tracy saw a suspicious looking man in a hotel lobby. He was impeccably dressed with monocle, bowler hat, cigarette holder and diamond stick pin. Together with his accomplice, Belle, he was trying to steal Mrs. Trueheart's ten thousand dollar life insurance policy which she got when Emil died. What was his New York-style name?

Answer: Broadway Bates

After releasing him from questioning, Tracy says "I know a foul ball when I see one." Broadway Bates and Belle went on to try to con Mrs. Trueheart of her money, through her new help in the delicatessen, Heinie Stueben. Although never confirmed, The Penguin from the "Batman" comics was supposed to be modeled on Bates.

They both had a monocle, were somewhat portly, used a cigarette holder, and were very well dressed. Bates' bowler hat was changed to a top hat, and his cane to an umbrella. In 2012, the newest team of "Dick Tracy" writers brought Broadway Bates back, and have him staying at his 'brothers' place.

The Penguin is shown only in silhouette. Bates is fed up, however, with the cops "wearing masks and capes", and "that blasted signal in the sky".

A connection very well done.
3. Broadway Bates knocked Dick Tracy unconscious by dropping a suitcase full of bricks on his head. With Tracy's bare feet tied down, Bates demanded Tracy write a letter of ransom for Mrs. Trueheart's insurance money. When he refused, Bates said "Give him the works, Oscar." What was "The Works"?

Answer: Burning his feet with a torch

Even Dick Tracy had to give in to torture. However, Heinie Stueben snuck into the room and untied him, allowing them to overpower the crooks. Here we see Chester Gould give one of his criminals a heart for the first time. Behind bars, Bates asks what became of Belle, his accomplice. One of the great strengths of the strip was the various personalities the criminals had.
4. Chester Gould took many of his early stories out of the newspapers. When young Buddy Waldorf was kidnapped, what real-life kidnapping was the story imitating?

Answer: The Lindbergh baby

The Buddy Waldorf story had a much happier ending than the Lindbergh kidnapping, where his baby was found dead.
5. Dick Track spent a lot of time doing investigation work after the kidnapping of Buddy Waldorf. After interviewing the Waldorf gardener, Tracy berates Pat Patton for not realizing the gardeners description of a man who asked the whereabouts of Mr. Waldorf was Big Boy. A few days later, Pat uncovers a telegraph message addressed to Mr. Yobgib. Now its Pats turn to explain to Tracy who Mr. Yobgib is. Who is it?

Answer: Big Boy

Yobgib is Big Boy spelled backwards. This is Chester Gould's first use of backward spelling, which he would use frequently in the future. The message also told of a ship setting sail from Boston. Dick Tracy barely made it on board, disguised himself at one point in drag, and captured Big Boy, rescuing Buddy Waldorf in the process.
6. Upon the safe return of his son, John H. Waldorf offers Dick Tracy some bonds, which Tracy refuses. He does, however, notice the bonds are forgeries. This begins the story of the third major villain. Who is the aptly-named bond forger?

Answer: Alec Penn

Alec Penn had hidden rooms, tear gas and identities galore as Tracy follows the trail of the forgeries.
7. In the Alec Penn story, we find what became a Dick Tracy staple-the death trap. Tracy and Pat are led to a private zoo, where there is a cage of unusually hungry lions. Watching by night, they see a man slide the bars of the lion cage to reveal a door, which he enters. A second man slid the bars back into place. Later when Tracy and Pat moved the bars and entered the room, a mysterious man slid them back, thereby trapping them in the lions cage. What man from a previous story was also watching, and shot the lions just as they broke through the door?

Answer: John H. Waldorf

John H. Waldorf was on the army's crack rifle team, and was deputized by Chief Brandon just before Dick and Pat went missing. He went on to help capture Alec Penn during a gun battle. In the secret room were all the tools of forgery.
8. Dick Tracy villain #4: Kenneth Grebb. Grebb is blackmailing his fiance, Marge Dale's father and trying to kill her in a northwoods cabin. Marge and Tess Trueheart are friends, and she and Dick are guests at the cabin. There follows car chases across burning bridges, car crashes, grizzly bear attacks and, of course, a tear gas fountain pen. In a foreshadowing of his demise, Grebb rolls a boulder down a mountain at Tracy, who is struggling with the grizzly. The boulder strikes the bear. How does Kenneth Grebb meet his crushing defeat?

Answer: Dies in an avalanche

After spraying the tear gas in Tracy's face, Grebb runs off up the mountainside and loosens some boulders which begin the avalanche. It is soon discovered from paperwork that Grebb was involved with other underworld characters back in the city, who now need apprehending.
9. Chester Gould has hooked the male reader with his crime fighting detective, the female reader with the soap opera-like romance of Dick Tracy and Tess Trueheart, and now aims at the younger audience. The Kid appears suddenly running into Pat Patton who is innocently walking along the street. What has The Kid done?

Answer: Stolen Pat's watch

The Kid is apprehended and taken under Dick Tracy's wing, eventually calling himself Dick Tracy Junior. Junior is a major player in many episodes to come.
This scene is reenacted in Warren Beatty's 1990 movie "Dick Tracy".
10. The Kid is protected by the fifth major Dick Tracy criminal, whose "profession" has become symbol of the 1930s, which would now be called homeless. By what name was he referred?

Answer: Steve the Tramp

The Kid, who has become Junior Tracy by now, has a conscious. He has no problem stealing food or watches, but Steve has to beat him to get him to swipe "a dame's purse". Steve is no major criminal, just serving a few days for vagrancy, but he continues to try getting Junior back until he finally hops a ride on a train and heads west, vowing to return and get Junior back.
Source: Author knto

This quiz was reviewed by FunTrivia editor kyleisalive before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us