FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Dick Tracy Tiger Lilly
Quiz about Dick Tracy Tiger Lilly

"Dick Tracy": Tiger Lilly Trivia Quiz


After some of his best stories, Chester Gould produces two lesser known criminals, but the stories are high quality. I hope you like the quiz.

A multiple-choice quiz by knto. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Entertainment Trivia
  6. »
  7. Comics A-D
  8. »
  9. Dick Tracy

Author
knto
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
365,164
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
137
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In the "Dick Tracy" comic, we find Clarke Van Dyke reporting a missing person. The great actor Yollman is missing and his understudy Van Dyke and Mrs. Yollman are worried. However we find the two are having an affair and have hypnotized Yollman with the help of a short Hindu named Matri. Matri has a weakness which is not only his own downfall, but that of Van Dykes' scheme. What is it? Hint

crossword puzzles
strong drink
cigarettes
women

2. The great actor Yollman, believing he has killed his understudy Van Dyke, jumps off the train in Wood City. Under an alias, he soon runs into the dramatic editor of the local paper, who wants him to coach the high school play. Knowing "Dick Tracy" writer Chester Gould's liking for reverse spelled names, what is the dramatic editor's name? Hint

Wilbur
Marvin
Shakey
Amard

3. In the "Dick Tracy" comic, we find the dramatic critic of Wood City is in cahoots with Tiger Lilly, who makes realistic recordings of sound effects by creating actual train derailments, dog fights, etc. As Tracy closes in on the now deserted apartment of Tiger Lilly, we see a very pretty fuzzy haired lady who is also looking for Tiger. What is her name? Hint

Jill McGill
Gravel Gertie
Frizzletop
Mata Hari

4. In the "Dick Tracy" comic strip, the pretty lady with the fuzzy hair traces Tiger Lilly to his hideout in the north woods via his draft card. What sort of a place does Tiger own? Hint

farm
the 'Guns 'n Roses' hotel
a cheese shop
golf course

5. Tracy and Junior slowly piece together the puzzle as they keep an eye on Tiger Lilly in "Dick Tracy". Tiger's gang runs a pipe into their hidden room underneath the golf course and bring in bags of sulphur and lamp black. They plan to swindle one Mr. Chance by claiming they have found what? Hint

a sulphur spring
gold
horse manure compost
uranium

6. Recognized by Tiger Lilly's gang, Dick Tracy and Mr. Chance are put in Tiger's secret underground room. They then set the gasoline powered pump on the door, start it and run the exhaust into the room below. Tracy and Chance are reduced to lying on the floor to escape the fumes. What natural phenomenon occurs to save them? Hint

earthquake
thunderstorm
flood
it runs out of gas

7. In the "Dick Tracy" comic strip, Tiger Lilly and his gang retreat to his cabin in the north woods which is accessible only by boat. But they have no food. What crime do they now commit? Hint

stealing
poaching
panicing
gambling

8. After shooting the game warden in the "Dick Tracy" strip, Tiger Lilly realizes his cabin is no place to hide so he and his gang leave. They hear a motor boat coming up the river and hide as it passes, recognizing Dick Tracy. What were they traveling down the river on that they could hear the boat? Hint

raft
yacht
log
canoe

9. Floating down the river in the dark, Tiger Lilly brags to his gang of his prowess in the woods and on the river. But in Chester Gould's "Dick Tracy", something new has been added to the river that Tiger knows nothing about. What was it? Hint

whirlpool
ice jam
waterspout
water intake

10. After Tiger Lilly is taken into custody in the "Dick Tracy" comic, we see Baggo, the gang member thought dead, pulling himself out of the water. Police see him, and he takes refuge in a dark shack. Dick Tracy arms himself with his gun, a rubber band and something else, and goes into the shack alone. What was the other 'enlightening' item Tracy had? Hint

a cricket
a match
a portable hole
paper clip


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the "Dick Tracy" comic, we find Clarke Van Dyke reporting a missing person. The great actor Yollman is missing and his understudy Van Dyke and Mrs. Yollman are worried. However we find the two are having an affair and have hypnotized Yollman with the help of a short Hindu named Matri. Matri has a weakness which is not only his own downfall, but that of Van Dykes' scheme. What is it?

Answer: cigarettes

Matri leaves Yollman to get more cigarettes and is killed by a car while crossing the street. He has evidence on his person which incriminates Van Dyke, and Tracy becomes suspicious. Without Matri to keep him hypnotized, Yollman wakes and takes Van Dyke for a ride at gunpoint to teach him a lesson. An accident follows and Yollman believes he has killed Van Dyke. Yollman hops a train out of town while the injured Van Dyke and Mrs. Yollman admit to their scheme.
2. The great actor Yollman, believing he has killed his understudy Van Dyke, jumps off the train in Wood City. Under an alias, he soon runs into the dramatic editor of the local paper, who wants him to coach the high school play. Knowing "Dick Tracy" writer Chester Gould's liking for reverse spelled names, what is the dramatic editor's name?

Answer: Amard

Believing he has been discovered, Yollman attempts suicide and ends up in the hospital. Dick Tracy brings Van Dyke and Mrs. Yollman to his bedside and they all amazingly forgive and forget. Apparently no charges are filed by anybody. Not one of Gould's better story endings, but a much better story now begins.
3. In the "Dick Tracy" comic, we find the dramatic critic of Wood City is in cahoots with Tiger Lilly, who makes realistic recordings of sound effects by creating actual train derailments, dog fights, etc. As Tracy closes in on the now deserted apartment of Tiger Lilly, we see a very pretty fuzzy haired lady who is also looking for Tiger. What is her name?

Answer: Frizzletop

The first of Chester Gould's famous 'tops', Frizzletop was a nurse in the Philippines and had lost an arm in a Japanese air raid. She wanted to tell Tiger that his brother, her fiancÚ, had died in the raid. She traced Tiger to his north woods hideout before Tracy did.
Although in Gould's Tracy there was no apparent relationship between Frizzletop and the later Flattop Jones family, writers in 2012 brought Frizzletop back as Flattop's cousin, warning Tracy of Flattop's widow being in town. Frizzletop was married to Dennis O'Copper.
4. In the "Dick Tracy" comic strip, the pretty lady with the fuzzy hair traces Tiger Lilly to his hideout in the north woods via his draft card. What sort of a place does Tiger own?

Answer: golf course

The Tigerrest golf course now needs a few more employees. Frizzletop is hired as receptionist, as well as a disguised Tracy and Junior as groundskeeper and caddie. But while Tracy snoops around he is struck on the head with a golf ball. In falling he grabs an oak limb, which opens a door to a stairwell in the side of a hill, revealing a hidden room.
5. Tracy and Junior slowly piece together the puzzle as they keep an eye on Tiger Lilly in "Dick Tracy". Tiger's gang runs a pipe into their hidden room underneath the golf course and bring in bags of sulphur and lamp black. They plan to swindle one Mr. Chance by claiming they have found what?

Answer: a sulphur spring

Mr. Chance is amazed by the hot, black sulphurous water pouring out of the pipe. But Tracy gets to him secretly and fills him in, and they make their own plans. However, one of the gang realizes who Tracy is and they set their own trap. Junior and Frizzletop are tied and set adrift in a boat with a hole in it.
6. Recognized by Tiger Lilly's gang, Dick Tracy and Mr. Chance are put in Tiger's secret underground room. They then set the gasoline powered pump on the door, start it and run the exhaust into the room below. Tracy and Chance are reduced to lying on the floor to escape the fumes. What natural phenomenon occurs to save them?

Answer: thunderstorm

This is before insulated spark plug wires were common. The excess water shorts out the spark plug just in time. Meanwhile, Junior and Frizzletop are rescued by state trooper Dennis O'Copper. They return to the golf course and get Tracy and Mr. Chance out of the underground room.
7. In the "Dick Tracy" comic strip, Tiger Lilly and his gang retreat to his cabin in the north woods which is accessible only by boat. But they have no food. What crime do they now commit?

Answer: poaching

They poach a deer and set it to dry on a canoe, which drifts down the river. A game warden discovers it and is subsequently shot by Tiger. He survives thanks to his dog.
Dick Tracy found Tiger's hideout thanks to a snapshot Frizzletop found at Tigerrest.
8. After shooting the game warden in the "Dick Tracy" strip, Tiger Lilly realizes his cabin is no place to hide so he and his gang leave. They hear a motor boat coming up the river and hide as it passes, recognizing Dick Tracy. What were they traveling down the river on that they could hear the boat?

Answer: raft

Tiger Lilly is at home in the north woods but his buddies are glad to be leaving. It turns dark as they float on down the river.
9. Floating down the river in the dark, Tiger Lilly brags to his gang of his prowess in the woods and on the river. But in Chester Gould's "Dick Tracy", something new has been added to the river that Tiger knows nothing about. What was it?

Answer: water intake

A new water intake for the county has a lot of suck, and they can't get away from the grates into which the water flows. Baggo, one of Tiger's gang, jumps off and is presumed drowned while Tracy, Dennis O'Copper and Frizzletop pull them up with a rope.
10. After Tiger Lilly is taken into custody in the "Dick Tracy" comic, we see Baggo, the gang member thought dead, pulling himself out of the water. Police see him, and he takes refuge in a dark shack. Dick Tracy arms himself with his gun, a rubber band and something else, and goes into the shack alone. What was the other 'enlightening' item Tracy had?

Answer: a match

He shoots the match across the room with the rubber band, and the 'strike anywhere' match lights, creating sudden light. Baggo fires at the light, Tracy fires at Baggo, and the story is wrapped up.
Matches are so safe today they will hardly light anywhere.
Source: Author knto

This quiz was reviewed by FunTrivia editor kyleisalive before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
9/21/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us