FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Dick Tracy 1934
Quiz about Dick Tracy 1934

Dick Tracy: 1934 Trivia Quiz


Chester Gould's "Dick Tracy" is really rolling now, and we find some well written stories about the underworld and their shady lawyers. Also more background on Juniors past comes up.

A multiple-choice quiz by knto. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Entertainment Trivia
  6. »
  7. Comics A-D
  8. »
  9. Dick Tracy

Author
knto
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
354,589
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
129
- -
Question 1 of 10
1. At the beginning of 1934 we are introduced to a very pretty girl in the "Dick Tracy" comic strip. She is writing a book about the underworld and through her lawyer, Spaldoni, arranges $20,000 in bail money for Jimmy White. In return she expects him to tell all about his connections. Knowing Chester Gould frequently names his characters according to their looks or occupation, what is this wanna-be writers name? Hint


Question 2 of 10
2. In the "Dick Tracy" comic strip, neither Spaldoni or Jimmy White work with the good looking lady writer, mostly because Big Boy is the subject of her book. Surprisingly, she is the cause of a police raid catching Big Boy, who orders her death. Jimmy White, Spaldoni and another confederate get tickets out of the country, but White accosts the lady in her convertible. In the ensuing fight, the car swerves off the road and creates a huge fireball. What does it crash into? Hint


Question 3 of 10
3. In the comic strip "Dick Tracy", the pretty lady writer reappears submitting columns for the local newspaper. Spaldoni arranges notes to be given to her and Tess Trueheart, making each jealous of the other. Eventually they get in a screaming, biting fight, and we see Spaldoni behind a curtain with a gun. The police arrive just as a shot goes off. Who is killed by the shot? Hint


Question 4 of 10
4. In the "Dick Tracy" comic strip, Spaldoni gives his confession and then dies just before his mother comes in. She reveals she has another son, a crime fighter in Europe who will be there shortly. He is obviously British and has a coat full of guns. What is this sleuth's fitting (and strange) name? Hint


Question 5 of 10
5. We now return to prison life in the "Dick Tracy" comic strip. Steve the Tramp is planning another escape, which he pulls off just as Tracy and Scotty arrive. In the following shootout, Steve escapes, but is severely wounded, dragging himself to a recent parolee's door. Larceny Lu takes him in, and calls Doc Hump to do surgery. There is trickery galore as Hump tries to get to Lu's hideout, involving smoke bombs, stickups and disguises. Who is eventually forced to do the surgery on Steve before he dies? Hint


Question 6 of 10
6. After Steve the Tramp heals in "Dick Tracy", he finds Scotty and gives him a terrible beating, leaving him immobile for weeks. Scotty's mother, Edna, bursts in on Steve and Lu with a gun, raining lead on them. Both survive, but Larceny Lu escapes. Back in the prison hospital, Steve finds he has lost something valuable. What did he lose? Hint


Question 7 of 10
7. Before Larceny Lu left Steve the Tramp for dead, he told her a secret, which he later regretted in the comic strip "Dick Tracy". Lu and her henchman, Mortimer, headed for California to find a woman who worked in a sandwitch stand called "The Coffee Pot". What was the building shaped like? Hint


Question 8 of 10
8. Mary Steele lost her nerve when trying to take Junior from Dick Tracy in the comic strip, even getting a whipping at one point for her weakness. She knew Junior was better off with Tracy than her. Eventually Tracy tracked her down, and she confided in him who she was. He promised not to tell Junior. Pat Patton becomes a hero because of his investigation of a pair of pants he found in Lu's old room. Just as Chief Brandon and Dick Tracy arrive at an amusement park and get stuck up by Lu and Mortimer, Pat shoots the gun out of her hand from a good vantage point. Where was he? Hint


Question 9 of 10
9. In late October, 1934, we find Mary Steele leaving town in "Dick Tracy". She is nearly penniless, but stops to buy one thing for Junior before she goes. What does she buy? Hint


Question 10 of 10
10. November 1934 in "Dick Tracy" sees Doc Hump returning to his family's old estate alone. He lures the former butler back, and immediately puts him in shackles. Turns out he has perfected a rabies serum to shoot his dogs with, and is about to test it. Dick and Junior Tracy arrive in the nick of time and Hump retreats to his dungeon. They are held fast with a fishing net lined with hooks which is dropped over them. As he starts to shoot the dog with the serum, he loses his hold on the leash. What does the dog do? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. At the beginning of 1934 we are introduced to a very pretty girl in the "Dick Tracy" comic strip. She is writing a book about the underworld and through her lawyer, Spaldoni, arranges $20,000 in bail money for Jimmy White. In return she expects him to tell all about his connections. Knowing Chester Gould frequently names his characters according to their looks or occupation, what is this wanna-be writers name?

Answer: Jean Penfield

A very attractive lady, she is seen in lingerie more that once. She doesn't have much luck getting Jimmy White to talk, however, and Spaldoni is less than willing to help out.
2. In the "Dick Tracy" comic strip, neither Spaldoni or Jimmy White work with the good looking lady writer, mostly because Big Boy is the subject of her book. Surprisingly, she is the cause of a police raid catching Big Boy, who orders her death. Jimmy White, Spaldoni and another confederate get tickets out of the country, but White accosts the lady in her convertible. In the ensuing fight, the car swerves off the road and creates a huge fireball. What does it crash into?

Answer: gas storage tank

Nobody could draw the elements like Chester Gould, and the fireball which consumed Jean Penfield's car was no exception. Tracy found a few bone fragments and pieces of a train ticket to Canada. Then after dark in the moonlight he discovered womens shoe tracks leading away from a haystack which the car had sideswiped before hitting the tank.
The capture of Big Boy was somewhat anti-climactic, and he wasn't seen again in the strip until Gould retired in 1978.
3. In the comic strip "Dick Tracy", the pretty lady writer reappears submitting columns for the local newspaper. Spaldoni arranges notes to be given to her and Tess Trueheart, making each jealous of the other. Eventually they get in a screaming, biting fight, and we see Spaldoni behind a curtain with a gun. The police arrive just as a shot goes off. Who is killed by the shot?

Answer: Jean Penfield

Spaldoni had lifted Tess' fingerprints earlier and put them on the gun. Tracy realizes the notes were not written by either of the women, but Spaldoni. Thanks to Junior following Spaldoni and his men to an abandoned steel mill, Tracy corners him and kills him in a shootout.
4. In the "Dick Tracy" comic strip, Spaldoni gives his confession and then dies just before his mother comes in. She reveals she has another son, a crime fighter in Europe who will be there shortly. He is obviously British and has a coat full of guns. What is this sleuth's fitting (and strange) name?

Answer: J Scotland Bumpsted

Chester Gould was a failed humor writer in the comics, and this was an attempt to introduce humor into "Dick Tracy". It didn't work very well. Bumpsted was involved in the next story, and then disappeared.
5. We now return to prison life in the "Dick Tracy" comic strip. Steve the Tramp is planning another escape, which he pulls off just as Tracy and Scotty arrive. In the following shootout, Steve escapes, but is severely wounded, dragging himself to a recent parolee's door. Larceny Lu takes him in, and calls Doc Hump to do surgery. There is trickery galore as Hump tries to get to Lu's hideout, involving smoke bombs, stickups and disguises. Who is eventually forced to do the surgery on Steve before he dies?

Answer: Larceny Lu

She does such a terrible job stitching his scalp that he looks hideous. Such is the life of crime.
6. After Steve the Tramp heals in "Dick Tracy", he finds Scotty and gives him a terrible beating, leaving him immobile for weeks. Scotty's mother, Edna, bursts in on Steve and Lu with a gun, raining lead on them. Both survive, but Larceny Lu escapes. Back in the prison hospital, Steve finds he has lost something valuable. What did he lose?

Answer: his leg

Steve takes the peg leg very hard, even trying to commit suicide. He still returns for one more story, though, after his release from prison.
7. Before Larceny Lu left Steve the Tramp for dead, he told her a secret, which he later regretted in the comic strip "Dick Tracy". Lu and her henchman, Mortimer, headed for California to find a woman who worked in a sandwitch stand called "The Coffee Pot". What was the building shaped like?

Answer: A coffee pot

As it turned out, Mary Steele was Junior Tracy's mother, and was married to Steve for a time. this is how Steve and Junior got together in the first place. Lu and Mortimer convinced Mary to sell her food stand, give them the money, and head back with them. More or less kidnapped, Mary Steele was supposed to get her son back, and give the criminals his inheritance from Hank Steele.
8. Mary Steele lost her nerve when trying to take Junior from Dick Tracy in the comic strip, even getting a whipping at one point for her weakness. She knew Junior was better off with Tracy than her. Eventually Tracy tracked her down, and she confided in him who she was. He promised not to tell Junior. Pat Patton becomes a hero because of his investigation of a pair of pants he found in Lu's old room. Just as Chief Brandon and Dick Tracy arrive at an amusement park and get stuck up by Lu and Mortimer, Pat shoots the gun out of her hand from a good vantage point. Where was he?

Answer: on the ferris wheel

Tracy had made fun of him for checking out the pants, but he found sand and sea shells in them, and knew the only place that could come from was the amusement park. He had the man running the ferris wheel to raise him up and stop.
9. In late October, 1934, we find Mary Steele leaving town in "Dick Tracy". She is nearly penniless, but stops to buy one thing for Junior before she goes. What does she buy?

Answer: a dog

She bought a scotch terrier and left it on the doorstep. Junior named it Oscar, and had no idea it was from his real mother.
10. November 1934 in "Dick Tracy" sees Doc Hump returning to his family's old estate alone. He lures the former butler back, and immediately puts him in shackles. Turns out he has perfected a rabies serum to shoot his dogs with, and is about to test it. Dick and Junior Tracy arrive in the nick of time and Hump retreats to his dungeon. They are held fast with a fishing net lined with hooks which is dropped over them. As he starts to shoot the dog with the serum, he loses his hold on the leash. What does the dog do?

Answer: Attacks and kills Doc Hump

The dog hated its owner, who had mistreated it. After killing Hump, it was tame. A rather strange story, but with the humpbacked doctor and the old dungeon, I would think Chester Gould might have read "Frankenstein" recently.
Source: Author knto

This quiz was reviewed by FunTrivia editor kyleisalive before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us