FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Dick Tracy Selbert Depool and Trigger Doom
Quiz about Dick Tracy Selbert Depool and Trigger Doom

Dick Tracy: Selbert Depool and Trigger Doom Quiz


Chester Gould's storytelling is at its height with these two stories of mental instability and small time criminals. Enjoy the quiz.

A multiple-choice quiz by knto. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Entertainment Trivia
  6. »
  7. Comics A-D
  8. »
  9. Dick Tracy

Author
knto
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
362,375
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
112
- -
Question 1 of 10
1. As the elderly Angus Depool talks with Dick Tracy on the phone, he is murdered by his nephew Selbert while in a Turkish Steam Cabinet. After Angus' wife learns of his murder, Selbert comes to see her. In typical "Dick Tracy" fashion, what is her reaction when she first sees him? Hint


Question 2 of 10
2. In the "Dick Tracy" comic, there is trouble in the Depool household. Carter the butler quits and Myrna discovers Selbert, who throws her in the cistern. Myrna's lover Revol (more backward spelling) keeps ringing the doorbell which infuriates Aunty. Later, with Tracy and Pat watching, Revol rings the doorbell and then staggers to the street and falls. What had happened? Hint


Question 3 of 10
3. In "Dick Tracy", Selbert Depool is on the run and stumbles into a bar which is for sale. After Selbert buys it Clara Orlin, one of his waitresses, becomes suspicious. On finding his shoes which are stamped 'State Asylum', she heads for the police with them, only to find Selbert hiding in the car. Clara threw them out of the car along with one of her gloves. Selbert knocked her out and drove the car into the reservoir. What floated to the surface of the water? Hint


Question 4 of 10
4. Dick Tracy and Pat Patton arrive at Selbert Depool's bar just as he is leaving. In the ensuing car chase, Selbert's path is blocked by a Mardi Gras parade. He climbs inside a float, and gets one shot in as they are moving away. Who gets shot by Selbert in "Dick Tracy"? Hint


Question 5 of 10
5. In the "Dick Tracy" comic strip, Tracy is in the hospital with a bullet in his hip. He meets Constable Ferret from a nearby town, whose wife is also in the hospital. Why is she in the hospital? Hint


Question 6 of 10
6. Trigger Doom knows police will identify his burnt car in the "Dick Tracy" comic. He decides to hide out on his farm for awhile. Upstairs in the barn in a secret room we find rows of something illegal at that time. What is Trigger hiding in the barn? Hint


Question 7 of 10
7. Besides the hidden room in the barn loft, Trigger has an innocent door leading to a shed roof. In the "Dick Tracy" comic strip, Dick is on the shed roof when one of Trigger's henchmen tip a loose board, dropping Dick into a cow pen. What is in the pen? Hint


Question 8 of 10
8. Back in the city after narrowly escaping police on his farm, Trigger Doom meets Czar Rennis who is boss of the slot machine racket. Czar reprimands Trigger and sends him away, then decides to see him again. What is the purpose of the second visit? Hint


Question 9 of 10
9. Trigger Doom shoots Czar Rennis from his room across the street in the "Dick Tracy" comic strip. Tracy and Pat check out Trigger's room and find it deserted except for one thing. What was accidentally left behind by Trigger? Hint


Question 10 of 10
10. In the "Dick Tracy" comic, Tracy has the photo and camera to prove Trigger guilty as well as an architect who (by way of triangulation) pinpoints the room Czar was shot from as Trigger's. Trigger is now interrogated by a well known police method. When confronted with the evidence, he confesses. What method was used to gain his confession? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. As the elderly Angus Depool talks with Dick Tracy on the phone, he is murdered by his nephew Selbert while in a Turkish Steam Cabinet. After Angus' wife learns of his murder, Selbert comes to see her. In typical "Dick Tracy" fashion, what is her reaction when she first sees him?

Answer: shakes his hand and congratulates him

Angus Depool had young Selbert committed to an asylum 20 years before, and this was his revenge. Both Selbert and his aunt claim he was wrongly committed. As the story progresses, we find they are both 'looped'. (Looped is Depool spelled backwards) When Dick Tracy comes calling, Selbert finds quarters in an indoor cistern which has a hinged watertight lid that held water. Aunty's granddaughter Myrna also lives in the house.
2. In the "Dick Tracy" comic, there is trouble in the Depool household. Carter the butler quits and Myrna discovers Selbert, who throws her in the cistern. Myrna's lover Revol (more backward spelling) keeps ringing the doorbell which infuriates Aunty. Later, with Tracy and Pat watching, Revol rings the doorbell and then staggers to the street and falls. What had happened?

Answer: poisoned doorbell

While the doctors found the poison in Revol's body, Myrna had kicked her grandma down the stairs and escaped. When Dick Tracy returned to the mansion he is knocked out by Selbert, who puts him in the cistern. With the poisoned doorbell on the table, Selbert pushes Aunty's hand into it, then sets the house on fire, taking a box of his uncle's money in the process.
The story may seen corny, but with Chester Gould in control it works very well.
3. In "Dick Tracy", Selbert Depool is on the run and stumbles into a bar which is for sale. After Selbert buys it Clara Orlin, one of his waitresses, becomes suspicious. On finding his shoes which are stamped 'State Asylum', she heads for the police with them, only to find Selbert hiding in the car. Clara threw them out of the car along with one of her gloves. Selbert knocked her out and drove the car into the reservoir. What floated to the surface of the water?

Answer: the other glove

Chester Gould was master of the 'silent panel', usually the final panel of the day in which the picture said all that needed to be said. In this case it was simply a glove floating on the surface of the water with the caption "A glove floats to the surface, a woman's glove for the right hand".
The two gloves are put together along with the asylum shoes, and Tracy discovers where Clara worked.
4. Dick Tracy and Pat Patton arrive at Selbert Depool's bar just as he is leaving. In the ensuing car chase, Selbert's path is blocked by a Mardi Gras parade. He climbs inside a float, and gets one shot in as they are moving away. Who gets shot by Selbert in "Dick Tracy"?

Answer: Dick Tracy

The drivers of the float realize Selbert is inside and open the car up as they turn under a viaduct which is too low for the float. The impact kills Selbert.
Tracy is hit in the hip and spends time in the hospital.
5. In the "Dick Tracy" comic strip, Tracy is in the hospital with a bullet in his hip. He meets Constable Ferret from a nearby town, whose wife is also in the hospital. Why is she in the hospital?

Answer: she had triplets

Constable Ferret is also a midget. Their 16 year old daughter, Ginger, comes to the hospital to see her new brothers, having ridden with a know gangster called Trigger Doom. On their way back, Trigger knocks off a gas station and then loses control of his car on a curve during a police chase. Trigger is thrown free but Ginger burns to death in his car.
6. Trigger Doom knows police will identify his burnt car in the "Dick Tracy" comic. He decides to hide out on his farm for awhile. Upstairs in the barn in a secret room we find rows of something illegal at that time. What is Trigger hiding in the barn?

Answer: slot machines

Trigger has the perfect hideaway on the dairy farm, which is modeled on Chester Gould's own farm near Woodstock, Illinois. His mistake is to send one of his henchmen to the Ferret's to retrieve Ginger's diary. The man gets caught and Tracy and Constable Ferret go to the farm looking for Trigger.
7. Besides the hidden room in the barn loft, Trigger has an innocent door leading to a shed roof. In the "Dick Tracy" comic strip, Dick is on the shed roof when one of Trigger's henchmen tip a loose board, dropping Dick into a cow pen. What is in the pen?

Answer: a bull

Constable Ferret shoots the bull as it charges Tracy (who is still on crutches).
During the commotion, Trigger Doom escapes in a milk truck.

Czar Rennis then calls on him to find out why Trigger hasn't delivered the slot machines as ordered. (Yes, Rennis is a sinner.)
8. Back in the city after narrowly escaping police on his farm, Trigger Doom meets Czar Rennis who is boss of the slot machine racket. Czar reprimands Trigger and sends him away, then decides to see him again. What is the purpose of the second visit?

Answer: to kill him

Trigger knows what Czar has planned, and tries to hire a killer to knock off Czar first. Trigger's hotel is just across the street from Czar's, and he takes a picture of the building to show the killer. The killer declines, however, and Trigger decides to do it himself.
9. Trigger Doom shoots Czar Rennis from his room across the street in the "Dick Tracy" comic strip. Tracy and Pat check out Trigger's room and find it deserted except for one thing. What was accidentally left behind by Trigger?

Answer: the snapshot

Tracy realizes the picture is of the hotel across the street, and sees Czar's head and a stain creeping down the windowsill. They realize the picture could be evidence against Trigger. They find Trigger in another room he has rented and the camera is in a drawer.
10. In the "Dick Tracy" comic, Tracy has the photo and camera to prove Trigger guilty as well as an architect who (by way of triangulation) pinpoints the room Czar was shot from as Trigger's. Trigger is now interrogated by a well known police method. When confronted with the evidence, he confesses. What method was used to gain his confession?

Answer: bright lights

Trigger is shown sweating under the lights and confesses to the murder of Czar because he knew Czar was going to kill him at their next meeting.
Source: Author knto

This quiz was reviewed by FunTrivia editor kyleisalive before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us