Quiz about How Do You Outwit a Twit
Quiz about How Do You Outwit a Twit

How Do You Outwit a Twit? Trivia Quiz


Written by the great Roald Dahl, Mr and Mrs Twit are the smelliest, nastiest, ugliest people in the world. Test how many yucky things you know about them and their filthy world!

A multiple-choice quiz by gretab. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Kid Lit Authors A - K
  8. »
  9. Roald Dahl

Author
gretab
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
153,884
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
622
Last 3 plays: Guest 167 (10/10), Guest 185 (8/10), Guest 112 (3/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What kind(texture) of hair grows on Mr Twit's face? Hint

silky, like a mermaids
dirty strings, like a dog in the rain
curls, like a poodle
bristles, like a nail brush

2. Why is Mrs Twit so ugly? Hint

her evil thoughts manifested into her appearance
she was born that way
because she had a terrible accident
she screws it up to scare children

3. Who are the Mugglewumps? Hint

The frog and worm which play tricks on the Twits
the naughty boys next door
four circus monkeys
Mr and Mrs Twit's children

4. What is the name of the beastly glue which Mr Twit brushes on the tree to catch birds for his birdy pie? Hint

Liquid nails adhesive
Neverfail sticky paste
Magnet strong superglue
Hugtight sticky glue

5. What is the tree's name? Hint

Brown scary tree
Skinny sick tree
Old broken tree
Big dead tree

6. Who is the Roly Poly and what language does he speak? Hint

a lion with three paws, African
a pudding made with raisins, English
a beautiful coloured bird, English
a sparrow, Japanese

7. What is the first nasty trick Mr Twit plays on Mrs Twit? Hint

spagetti made from earth worms
a glass eye in her beer
a walking stick that keeps on growing
a frog in her bed

8. What does Mr Twit convince Mrs Twit to do so she shall stop shrinking? Hint

stretch herself with balloons
wear very high heels
eat growth powder
make her hair into a beehive

9. What is the brilliant idea of a Mugglewump to get Mr and Mrs Twit back for their nasty behaviour? Hint

hide all their money
glue all the furniture up onto the roof
plant lots of flowers in their garden
paint hughtight glue over all their things so they stick to them

10. How do the ravens side track the Twits? Hint

they peck their hair and eyes
they do nothing
they make an impenetrable line of birds
they smear the horrid twits with hugtight sticky glue


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What kind(texture) of hair grows on Mr Twit's face?

Answer: bristles, like a nail brush

Mr Twit, a foul and bad tempered old man, is continually described with food, animals and unidentifiable objects lodged in his feral and unkempt beard. Dahl's great talent for describing the unsavory is particularly noticed in "The Twits"
2. Why is Mrs Twit so ugly?

Answer: her evil thoughts manifested into her appearance

Through the character of Mrs Twit, Dahl has suceeded in creating a character that every child has know, or experienced the wrath of. Her evil natured face, her grumpy eyes and sour mouth are all parts of the old lady every child has known that lives down the road, in a dark house, usually with lots of cats!
3. Who are the Mugglewumps?

Answer: four circus monkeys

Sweetly, perhaps even poignantly (not a word used to describe Dahl very often) these "muggle wumps" are the tortured prisoners of the twits. Once famous performers, Mr and Mrs Twit force the animals to perform for them upside down, an act that causes great illness to the family, as dizziness is not a nice experience!
4. What is the name of the beastly glue which Mr Twit brushes on the tree to catch birds for his birdy pie?

Answer: Hugtight sticky glue

Perhaps an excerpt from some gruesome local tale, Quentin Blake's illustrations bring to graphic life the nature of these murdered birds, trapped on the Twits tree in a laughably horrid light
5. What is the tree's name?

Answer: Big dead tree

Again, Dahl's idiosyncratic writing and personality echoes through the Spartan name and nature of this tree, leaving plenty of room for young minds to imagine and conjure their own ideas without feeling trapped in a description of depth and exactness.
6. Who is the Roly Poly and what language does he speak?

Answer: a beautiful coloured bird, English

A typical show pony/bird, the Roly Poly Bird helps to devise a plan to rid the Mugglewumps of the horrendous Twits
7. What is the first nasty trick Mr Twit plays on Mrs Twit?

Answer: a frog in her bed

Married, for reasons unknown as they do not seem to enjoy each others company, the Twits play constant pranks and nasty tricks on each other, both as stubborn and stupid as the last
8. What does Mr Twit convince Mrs Twit to do so she shall stop shrinking?

Answer: stretch herself with balloons

Another example of the idiotic but strangely lovable (because they are so hopelessly foul and moronic) Twit pranks that are littered throughout the novel.
9. What is the brilliant idea of a Mugglewump to get Mr and Mrs Twit back for their nasty behaviour?

Answer: glue all the furniture up onto the roof

As a child, this section fascinated me. I imagined the most spectacular living room on the ceiling, and the Twits slowly shrinking into their necks, an image that never fails to make me laugh out loud!
10. How do the ravens side track the Twits?

Answer: they smear the horrid twits with hugtight sticky glue

A comic, amusingly faecal scene -" some beastly bird has dropped his dirty droppings on my head!"-that no doubt causes children all over to laugh at
Source: Author gretab

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 19 2023 : Guest 167: 10/10
Jan 12 2023 : Guest 185: 8/10
Dec 06 2022 : Guest 112: 3/10

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us