Quiz about A Nice Hot Cup of Coffee
Quiz about A Nice Hot Cup of Coffee

A Nice Hot Cup of Coffee Trivia Quiz


This quiz will present a hodgepodge of unrelated questions. If you're wondering about the title, I'm trying to quit drinking coffee and am grieving for my favorite beverage.

A multiple-choice quiz by robynraymer. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Mixed
  8. »
  9. Mixed 20 Questions

Author
robynraymer
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
129,567
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
14 / 20
Plays
13758
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Dizart (19/20), Jane57 (19/20), Doompants (18/20).
1. Jane _______ wrote "Mansfield Park." Hint

Austen
Andrews
Asher
Alexander

2. Robin Hood's enemy was the Sheriff of _______. Hint

Northumberland
Nottingham
Newark
Narnia

3. The Greek goddess of the rainbow was named _______. Hint

Iris
Isis
Isobel
Irene

4. A dessert made from ladyfingers or biscuits with a fruit and/or whipped cream filling is called a/an _______. Hint

charlotte
yvette
veronique
antoinette

5. The heroine of "Pride and Prejudice" is named _______ Bennet. Hint

Emma
Eugenia
Elinor
Elizabeth

6. Disney made a 2003 movie based on Louis Sachar's Newbery Medal-winning book _______. Hint

Howl
Holes
Halls
Hills

7. Who played Melanie Hamilton Wilkes in "Gone with the Wind"? Hint

Olivia Newton-John
Olivia de Havilland
Olivia Hussey
Olivia Twist

8. How many items are in a baker's dozen? Hint

thirteen
ten
twelve
twenty

9. Which is the heroine of Jane Austen's "Northanger Abbey"? Hint

Cathy Earnshaw
Caroline Ingalls
Caroline Bingley
Catherine Morland

10. Choose the mythical creature that best completes this group: Indian rhino, narwhal, _______. Hint

minotaur
centaur
griffin
unicorn

11. This Caldecott Medal-winning children's author/illustrator wrote "Pedro, the Angel of Olvera Street." His name was Leo _______. Hint

Goldstein-Safir
Carroll
Politi
Garth

12. The musical comedy "Wicked" takes place in _______. Hint

Narnia
Oz
Wonderland
Never Never Land

13. Who wrote "A Passage to India"? Hint

Orwell
Forster
Scott
Kipling

14. Which movie's culminating scene takes place at a high school dance? Hint

Cujo
Christine
Carrie
Cat's Eye

15. Which color's name is spelled the same in English and French? Hint

red
blue
yellow
orange

16. In the 2003 Disney movie 'Holes', the main character's name is Stanley Yelnats the _______. Hint

Fourth
Fifth
First
Florist

17. In George Eliot's "Middlemarch," what is the first name of Rosamund Vincy's brother and Mary Garth's suitor? Hint

Fred
Will
Tersius
Caleb

18. Which woman was a U.S. president's niece as well as a First Lady? Hint

Elizabeth Truman
Elizabeth Ford
Edith Wilson
Eleanor Roosevelt

19. Which Jane Austen heroine's first name is also a book title? Hint

Elizabeth
Marianne
Anne
Emma

20. What do the first letters of your answers to questions 1-19 spell? Don't use any punctuation.

Answer: (6 words: 1, 4, 3, 3, 2, and 6 letters. NO punctuation!)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Jane _______ wrote "Mansfield Park."

Answer: Austen

"Mansfield Park" is a Cinderella-type story of a poor girl, Fanny Price, who went to live with wealthy relations, Sir Thomas Bertram and his family, who live at Mansfield Park. Shy, self-deprecating Fanny grows up and falls in love with her cousin Edmund, but alas, he's in love with pretty, witty, wealthy Mary Crawford. The plot thickens....
2. Robin Hood's enemy was the Sheriff of _______.

Answer: Nottingham

Nottingham is a real city in central England. Other communities in Nottinghamshire include Mansfield and Newark. (Narnia is C.S. Lewis's mythical kingdom.)
3. The Greek goddess of the rainbow was named _______.

Answer: Iris

The colored part of your eye is called an iris, too. And of course, iris flowers come in many different colors, most notably deep blue. In Egyptian mythology, Isis was sister to Osiris, god of the dead--she was also his wife! After his brother Seth murdered Osiris, Isis took 14 dismembered bits of him and put him back together.
4. A dessert made from ladyfingers or biscuits with a fruit and/or whipped cream filling is called a/an _______.

Answer: charlotte

Charlotte russe is a Russian charlotte. Charlotte Bronte wrote "Jane Eyre."
5. The heroine of "Pride and Prejudice" is named _______ Bennet.

Answer: Elizabeth

Elizabeth may be the liveliest, wittiest Austen heroine. Elinor is one of the heroines of "Sense and Sensibility." Emma is the heroine of (you guessed it) "Emma." Eugenia is an ancestress of mine.
6. Disney made a 2003 movie based on Louis Sachar's Newbery Medal-winning book _______.

Answer: Holes

The movie stars Shia LeBeouf, Sigourney Weaver, and Jon Voigt. It's almost as good as the book, in this quiz writer's opinion.
7. Who played Melanie Hamilton Wilkes in "Gone with the Wind"?

Answer: Olivia de Havilland

Olivia de Havilland also starred in "The Heiress," 1949 (based on "Washington Square" by Henry James) and with Bette Davis in the 1964 horror film "Hush...Hush, Sweet Charlotte." Olivia Hussey starred in Franco Zeffirelli's "Romeo and Juliet," in 1968, with Leonard Whiting. Olivia Twist is the name of a musical comedy written by Gerald P. Murphy.
8. How many items are in a baker's dozen?

Answer: thirteen

Player aislina supplied this explanation of why a baker's dozen is 13: In the mid-13th century, British law imposed strict regulations on bakers regarding the weight of bread, as bakers were widely regarded the way we do used-car salesmen now, (a necessary evil) and often were accused of short-weighting each loaf they sold.

The bakers wanted to ensure they met the regulations at all times, never knowing when the inspector would arrive (and wanting to avoid the embarrassment of the pillory and a steep fine, not to mention a ruined reputation.) It was impossible to guarantee loaves of uniform weight in those days before automation, so a 13th item was added to every twelve as a little lagniappe (gift given to a purchaser) to push the weight comfortably into the safe zone. Thus "a baker's dozen" meant 13. Thanks, aislina, for that interesting explanation!
9. Which is the heroine of Jane Austen's "Northanger Abbey"?

Answer: Catherine Morland

Cathy Earnshaw is the heroine of Emily Bronte's "Wuthering Heights." (She's the one who's always yelling "Heathcliff! Heathcliff!") Caroline Bingley is Jane Bennet's suitor's ill-natured sister in "Pride and Prejudice." Caroline Ingalls was children's author Laura Ingalls Wilder's mother aka "Ma" of the Little House books.
10. Choose the mythical creature that best completes this group: Indian rhino, narwhal, _______.

Answer: unicorn

Each has a single horn. A narwhal is a kind of whale with a long, twisted tusk. A minotaur is part man, part bull; a griffin is part lion, part eagle; and a centaur is a cross between a human being and a horse.
11. This Caldecott Medal-winning children's author/illustrator wrote "Pedro, the Angel of Olvera Street." His name was Leo _______.

Answer: Politi

When I was little I went to a book signing and Leo Politi signed his name in my copy of his book. He embellished his beautiful signature with watercolor decorations. Politi won Caldecott Honor awards in 1947 and 1949. He won the Caldecott Medal for "Song of the Swallows" in 1950. Leo G. Carroll played Alexander Waverly on "The Man from U.N.C.L.E." Garth Williams is another celebrated children's illustrator. Leo Goldstein Safir is my friends' son.
12. The musical comedy "Wicked" takes place in _______.

Answer: Oz

It's a prequel to "The Wizard of Oz" with two protagonists: The Wicked Witch of the West and Glinda, the Good Witch. It begins when the two are teenagers and they're assigned to room together at a Hogwarts-like boarding school.
13. Who wrote "A Passage to India"?

Answer: Forster

E.M. Forster also wrote "A Room with a View" and "Howard's End." George Orwell wrote "Burmese Days." Paul Scott wrote "The Raj Quartet," and Rudyard Kipling wrote "The Jungle Book."
14. Which movie's culminating scene takes place at a high school dance?

Answer: Carrie

All four are based on Stephen King novels. The original "Carrie" stars Sissy Spacek as a teenaged outcast with telekinetic powers.
15. Which color's name is spelled the same in English and French?

Answer: orange

In French, red is rouge, yellow is jaune, blue is bleu, and orange is orange (it's pronounced oh-RAWNGE, however). There's a French soft drink called "Orangina."
16. In the 2003 Disney movie 'Holes', the main character's name is Stanley Yelnats the _______.

Answer: Fourth

His great-grandpa, grandpa, and dad were all named Stanley Yelnats, too.
17. In George Eliot's "Middlemarch," what is the first name of Rosamund Vincy's brother and Mary Garth's suitor?

Answer: Fred

Rosamund Vincy forms an unhappy union with Dr. Tertius Lydgate. Will Ladislaw is in love with his cousin's wife, Dorothea Brooke Casaubon. Caleb Garth is Mary's father, and Mary marries Rosamund's brother, Fred Vincy. If you've not read this masterpiece, you should. The second best choice is to rent the Masterpiece Theatre adaptation.
18. Which woman was a U.S. president's niece as well as a First Lady?

Answer: Eleanor Roosevelt

Mrs. Eleanor Roosevelt (nee Anna Eleanor Roosevelt) was Teddy Roosevelt's niece. She married her cousin Franklin. A civil rights activist, Mrs. Roosevelt was the head of a United Nations human rights committee after her husband's death. Edith Wilson was Woodrow Wilson's second wife. Bess Truman became First Lady when FDR died in office. Betty Ford helped to establish the Betty Ford Center for treatment of alcohol and drug dependency.
19. Which Jane Austen heroine's first name is also a book title?

Answer: Emma

Gwyneth Paltrow starred in the movie "Emma." Alicia Silverstone starred in "Clueless," a modern-day version of the story. The Jane Austen book has some great comic characters such as Mr. Woodhouse, an elderly invalid whose idea of a good time is to settle down in front of a warm fire with "a nice basin of gruel."
20. What do the first letters of your answers to questions 1-19 spell? Don't use any punctuation.

Answer: A nice hot cup of coffee

That's what I'd like right now: a steaming mug of fresh-ground French roast coffee, with milk, or even cream. And maybe some French bread toast with butter and ginger jam.
Source: Author robynraymer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 07 2023 : Dizart: 19/20
Feb 04 2023 : Jane57: 19/20
Feb 03 2023 : Doompants: 18/20
Feb 02 2023 : runaway_drive: 19/20
Feb 01 2023 : survivorgirl13: 15/20
Jan 31 2023 : Guest 35: 13/20
Jan 31 2023 : Steelflower75: 20/20
Jan 29 2023 : Guest 12: 15/20
Jan 28 2023 : Guest 172: 16/20

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us