Quiz about Assorted World Trivia
Quiz about Assorted World Trivia

Assorted World Trivia Trivia Quiz


Trivia quiz that starts relatively easy but then gets pretty hard as you near the end.

A multiple-choice quiz by bowsoljah. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Mixed
  8. »
  9. Mixed 20 Questions

Author
bowsoljah
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
55,123
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
13 / 20
Plays
8430
Last 3 plays: Guest 86 (14/20), Guest 46 (12/20), Guest 73 (18/20).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Once there were nine planets in the solar system. What planet was the last to be discovered--and has since been declared a non-planet? Hint

Neptune
Alpha Centauri
Uranus
Pluto

2. She was the first female Prime Minister of Great Britain?

Answer: (last name or first and last names)
3. K is the symbol for what element? Hint

Krypton
Potassium
Carbon
Gold

4. In the year 2000 she took the gold in the women's 400m race in Track and Field for the host country at the Sydney Olympics? Hint

Jackie Joyner-Kersee
Marion Jones
Cathy Freeman
Gail Devers

5. Columbus first voyage to the New World was travelled on these three ships the Nina, the ______, and the Santa Maria. Hint

Pinta
Jupiter
Urdu
Titania

6. What soap was Ricky Martin acting in for about two years? Hint

General Hospital
Young and Restless
Bold and the Beautiful
As the World Turns

7. He was the first Prime Minister of Israel? Hint

Moshe Dayan
Yitzhak Shamir
David Ben-Gurion
Menachim Begin

8. What Egyptian dynasty is Tutankhamen from? Hint

18th Dynasty
3rd Dynasty
1st Dynasty
23rd Dynasty

9. This is the brightest star that we can see unaided in the night sky? Hint

Alpha Centauri
Sirius
Polaris
Betelgeuse

10. In his 1999 album 'Supernatural' he won a Grammy for Album of the Year. Hint

R Kelly
Steely Dan
Carlos Santana
Michael Jackson

11. This river discharges the largest volume of water at its mouth? Hint

Nile
Missouri-Mississippi
Huang-ho
Amazon

12. This Soviet nuclear plant exploded in 1986?

Answer: (One Word careful on spelling)
13. Which of the following countries is Patagonia in? Hint

Peru
Argentina
Sudan
Mongolia

14. Sound waves need a material medium to carry their vibrations.

True
False

15. Deepest spot in the ocean? Hint

Japan Trench
Peruvian Trench
Philippines Trench
Marianas Trench

16. He was reinstated as King of England in 1660 after several years in exile. Hint

Edward II
Charles II
George III
Henry VI

17. He was the first driver to win the Daytona 500, Indianapolis 500, and Formula One World Championship. Hint

A.J. Foyt
Emerson Fitipaldi
Al Unser
Mario Andretti

18. Of these four statues, which is the tallest? Hint

Statue of Liberty
The Colossi of Memnon
Motherland Calls (Battle of Stalingrad)
The Dafo Buddha

19. What Shakespearean play is called 'the Scottish Play' by actors? Hint

Tempest
Macbeth
King Lear
Othello

20. Its original name in Maori (at least for half of it) is Aotearoa, what is this country now? Hint

New Zealand
Cook Islands
Australia
Easter Island


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Once there were nine planets in the solar system. What planet was the last to be discovered--and has since been declared a non-planet?

Answer: Pluto

The farthest(most of the time anyway, a few years ago it was Neptune for a bit). Uranus third farthest from the Sun. Alpha Centauri is a star. Incidentally Pluto has since been demoted.
2. She was the first female Prime Minister of Great Britain?

Answer: Margaret Thatcher

3. K is the symbol for what element?

Answer: Potassium

4. In the year 2000 she took the gold in the women's 400m race in Track and Field for the host country at the Sydney Olympics?

Answer: Cathy Freeman

An Australian Aboriginal.
5. Columbus first voyage to the New World was travelled on these three ships the Nina, the ______, and the Santa Maria.

Answer: Pinta

6. What soap was Ricky Martin acting in for about two years?

Answer: General Hospital

7. He was the first Prime Minister of Israel?

Answer: David Ben-Gurion

8. What Egyptian dynasty is Tutankhamen from?

Answer: 18th Dynasty

The Twelfth king of the 18th dynasty.
9. This is the brightest star that we can see unaided in the night sky?

Answer: Sirius

Sirius - the dog star from the constellation Canis Major. Alpha Centauri closest to the earth. Polaris the North Star in the constellation Little Dipper. Betelgeuse from the constellation Orion.
10. In his 1999 album 'Supernatural' he won a Grammy for Album of the Year.

Answer: Carlos Santana

Took home Eight Grammys that night! I might be wrong but I believe that he tied a Grammy record for the most won on a single night.
11. This river discharges the largest volume of water at its mouth?

Answer: Amazon

A Mighty River Sea 'O Rio Mar' called by Portuguese explorers.Huge river 200 miles wide at its mouth. Even 1000 miles upriver it is still 7 miles wide.Half of its 4007 mile length is navigable by Ocean-liner.It pours out a fifth of all river water in the world. Ten times more than the Mississippi.

The Congo in Africa second largest(by water volume) is still less than a quarter of the Amazon.A Londoner would have to stand on the embankment of the River Thames for a whole year to witness the amount of water the Amazon discharges in a single day.
12. This Soviet nuclear plant exploded in 1986?

Answer: Chernobyl

April 26,1986, the reactor overheated causing a meltdown of the core. Two explosions heaved the 100-ton top of the reactor releasing clouds of deadly radioactive material for 10 days.The people of Chernobyl were exposed to radioactivity 100 times greater than the Hiroshima bomb. Estimated 15 million people victimized in some way or another. Most if not all of the 600,000 involved in the cleanup are now dead or sick.
13. Which of the following countries is Patagonia in?

Answer: Argentina

Patagonia also crosses the border into Chile.
14. Sound waves need a material medium to carry their vibrations.

Answer: True

Sound cannot travel in a vacuum. It needs to have molecules of some kind present for the vibrations to occur.
15. Deepest spot in the ocean?

Answer: Marianas Trench

At 35,838 feet If you were down there you would have 7 miles of ocean on top of you. The pressure is 16,000 pounds per square inch.
16. He was reinstated as King of England in 1660 after several years in exile.

Answer: Charles II

17. He was the first driver to win the Daytona 500, Indianapolis 500, and Formula One World Championship.

Answer: Mario Andretti

Daytona-1967, Indianapolis-1969, Formula One-1978
18. Of these four statues, which is the tallest?

Answer: Motherland Calls (Battle of Stalingrad)

Motherland Calls statue stands 82m (270ft.)located in what is now Volgograd to commemorate the Battle of Stalingrad. The Colossi of Memnon 21m (70ft) was built in 1400 B.C. in the city of Thebes. The Dafo Buddha 70m (231ft) took 90 years to build completed in 713 A.D. in Leshan,China. Lady Liberty, a gift from from France in 1884 stands at 47m (155ft).
19. What Shakespearean play is called 'the Scottish Play' by actors?

Answer: Macbeth

It is considered an unlucky play because it is traditionally believed that the text includes a real black magic spell(Halloween time!) Actors avoided referring to it by its real name.
20. Its original name in Maori (at least for half of it) is Aotearoa, what is this country now?

Answer: New Zealand

Aotearoa is the Land of the Long White Cloud. Easter Island was originally known as Rapa Nui. These two island chains along with the Hawaiian Islands form the Polynesian triangle, with Tahiti at its center.
Source: Author bowsoljah

This quiz was reviewed by FunTrivia editor spanishliz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 23 2023 : Guest 86: 14/20
Jan 22 2023 : Guest 46: 12/20
Jan 21 2023 : Guest 73: 18/20
Jan 21 2023 : Guest 94: 11/20
Jan 21 2023 : Guest 82: 15/20
Jan 21 2023 : Guest 73: 13/20
Jan 21 2023 : Pensini: 11/20
Jan 21 2023 : Guest 69: 14/20
Jan 21 2023 : Guest 23: 13/20

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us