FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Clocks that Never Really Were 4th Hour
Quiz about Clocks that Never Really Were 4th Hour

Clocks that Never Really Were, 4th Hour Quiz


Chronometers, timepieces, watches and clocks abound. How many of these fictional ones can you sort?

A multiple-choice quiz by FatherSteve. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Objects
  8. »
  9. Thematic Furniture

Author
FatherSteve
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
389,379
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
397
- -
Question 1 of 10
1. "The Secret of the Old Clock" was the first-ever mystery in which long-running series of books for girls?
Hint


Question 2 of 10
2. Which 1946 black-and-white clock-related motion picture starred Orson Welles as a Nazi war criminal pursued by Edward G. Robinson as a Nazi hunter? Hint


Question 3 of 10
3. "Rock Around the Clock" was a hit for which early rock-n-roll band?
Hint


Question 4 of 10
4. The clock in the Osbornes' home in William Makepeace Thackery's "Vanity Fair" is decorated with "a cheerful brass group" showing what? Hint


Question 5 of 10
5. John Edmund Andrew Phillips wrote a song recorded by the Mamas and the Papas in 1968 about young girls coming to the canyon. The clock in that song was stopped at what time? Hint


Question 6 of 10
6. Surrealist paint Salvador Dali is well known for his many bizarre works of art including the painting "The Persistence of Memory." What is depicted in that painting?
Hint


Question 7 of 10
7. According to Volume 1 of Laurence Sterne's 1759 novel "Tristam Shandy", what was unusual about the clock in the room where Tristam Shandy was conceived? Hint


Question 8 of 10
8. In Philippa Pearce's 1958 novel "Tom's Midnight Garden," how does Tom Long discover the sunlit Victorian garden no one else can see? Hint


Question 9 of 10
9. In the 1994 Coen Brothers film "The Hudsucker Proxy," how does Moses the janitor save the life of company president Norville Barnes at the last moment?
Hint


Question 10 of 10
10. All of the clocks (and there are many) in this 1952 Western movie count down the passage of time until the killers arrive on the midday train to face the sheriff played by Gary Cooper. What is the name of the film?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 14 2024 : turtle52: 6/10
Apr 02 2024 : timmacg: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "The Secret of the Old Clock" was the first-ever mystery in which long-running series of books for girls?

Answer: Nancy Drew

The first Nancy Drew mystery was published in 1930 and ran to 175 volumes before being remade into another series ("The Nancy Drew Files") which ran 124 titles. The books were ostensibly written by Carolyn Keene but this is a nom de plume for a succession of ghostwriters. The first was Mildred Wirt Benson who wrote to plot outlines provided by publisher Edward Stratemeyer.
2. Which 1946 black-and-white clock-related motion picture starred Orson Welles as a Nazi war criminal pursued by Edward G. Robinson as a Nazi hunter?

Answer: The Stranger

Nazi war criminal Franz Kindler adopts the identity of Charles Rankin to avoid arrest and prosecution. He teaches prep school in New England and his hobby of working with old clocks leads him to participate in the repair of a 300-year-old church clock in the town square. The film's denouement takes place in that clock's tower.
3. "Rock Around the Clock" was a hit for which early rock-n-roll band?

Answer: Bill Haley and the Comets

"Rock Around the Clock" was written in 1952 and was recorded by many groups. The most successful and influential of those recordings was the one by Bill Haley and the Comets in 1954. It was certainly not the first rock-and-roll song ever recorded but it can fairly be said to have helped move rock music into the mainstream.
4. The clock in the Osbornes' home in William Makepeace Thackery's "Vanity Fair" is decorated with "a cheerful brass group" showing what?

Answer: the sacrifice of Iphigenia, the daughter of Agamemnon and Clytemnestra

The Osbornes told time by "a great French clock" in their "genteel, well-furnished drawing room." It is decorated by a relief of the sacrifice of Iphigenia who Agamemnon killed in order to secure fair winds for his ships in war. The clock is a symbol of the similar sacrifices made by the Osbornes to secure wealth and power.
5. John Edmund Andrew Phillips wrote a song recorded by the Mamas and the Papas in 1968 about young girls coming to the canyon. The clock in that song was stopped at what time?

Answer: twelve thirty

Written from the perspective of California, Phillips' song looks back on the young women going to work in the "canyons" of New York City. He recalls "Outside my window was a steeple with a clock that always said twelve thirty." Phillips stated in an interview that the reference to the clock was to a real clock stopped at 12:30 which he could see from his NYC residence.
6. Surrealist paint Salvador Dali is well known for his many bizarre works of art including the painting "The Persistence of Memory." What is depicted in that painting?

Answer: melting pocket watches

Dali painted "The Persistence of Memory" in 1931. The soft melting pocket watches suggest the impermanence of time. The ants consuming one of the watches are a Daliesque symbol of the decay of material things. Dali's art further embraced sculpture, photography, film, furniture-design and writing.
7. According to Volume 1 of Laurence Sterne's 1759 novel "Tristam Shandy", what was unusual about the clock in the room where Tristam Shandy was conceived?

Answer: it was stopped

It was the custom of Tristam Shandy's father to wind the clock and to have sexual relations with his wife on the first Sunday of every month, referring to the latter as "some other little family concernments". Perhaps Mrs. Shandy was not fully engaged as, in the midst, she asked her husband "Pray, my dear, have you not forgot to wind up the clock?" Tristam associates much of what is wrong with his life (a "thousand weaknesses both of body and mind") with this interruption.
8. In Philippa Pearce's 1958 novel "Tom's Midnight Garden," how does Tom Long discover the sunlit Victorian garden no one else can see?

Answer: the grandfather clock strikes thirteen

Young Tom, sent to live with his aunt and uncle, despairs of the location until he is awakened by a grandfather clock and discovers an 1880s garden behind the modern flat. He slowly discovers that he moves back in time more than fifty years when he enters that garden. The book won the Carnegie Medal in 1958 and was chosen as one of the ten best Carnegie Medal recipients in 2007.
9. In the 1994 Coen Brothers film "The Hudsucker Proxy," how does Moses the janitor save the life of company president Norville Barnes at the last moment?

Answer: he stops time by stopping the skyscraper clock

In a dastardly corporate maneuver, Norville is promoted from the mailroom to the presidency of Hudsucker Industries in order to fail and bring down the price of the company's stock. When it all comes a cropper, he falls off the building's giant clock tower at the stroke of midnight. Moses, the janitor, stops the clock and thereby stops time to save his life.
10. All of the clocks (and there are many) in this 1952 Western movie count down the passage of time until the killers arrive on the midday train to face the sheriff played by Gary Cooper. What is the name of the film?

Answer: High Noon

The passage of time in "High Noon" is synchronized with the time shown on the faces of the many clocks which are seen as the town awaits the arrival of the murderous gang. Stanley Kramer produced and Fred Zinnemann directed. Gary Cooper won both the Academy Award and the Golden Globe for Best Actor.
Source: Author FatherSteve

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series My Poor Stepchildren:

Here are six of my favourite quizzes which were ranked near the bottom of all my offerings. What's up with that!?

  1. All About Shining Average
  2. Roosters That Never Really Were Average
  3. Schools That Never Really Were, District 5 Average
  4. Clocks that Never Really Were, 4th Hour Average
  5. In Pursuit of the Wily Common Bond, No. 1 Average
  6. "The Navy vs. the Night Monsters" (1966) Average

Also part of quiz list
5/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us