FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Easy Americana A
Quiz about Easy Americana A

Easy Americana [A] Trivia Quiz


This quiz deals with phrasings, facts, celebrities which may be commonly used or general knowledge inside USA , but less well known elsewhere, even among speakers of English.

A multiple-choice quiz by flem-ish. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Mixed USA

Author
flem-ish
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
49,192
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
10055
Last 3 plays: kitter96 (8/10), Guest 47 (1/10), Guest 88 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. What's a muckraker ? Hint


Question 2 of 10
2. Who or what would you call a wrangler? Hint


Question 3 of 10
3. What is a smokey? Hint


Question 4 of 10
4. What's the term for people working in typical women's professions? Hint


Question 5 of 10
5. Where in the USA might you typically find hex signs ? Hint


Question 6 of 10
6. Who was the composer of the Battle Hymn of the Republic ? Hint


Question 7 of 10
7. Which of these Universities does NOT belong to the Ivy League? Hint


Question 8 of 10
8. What is the root meaning of the original Hawaiian word 'aloha' as in the name Aloha State ? Hint


Question 9 of 10
9. What does 'five' refer to in the phrasing the 'high five'? Hint


Question 10 of 10
10. There may have been Pilgrim Fathers , Founding Fathers and even a Father of His Country , but who or what qualifies as ' Father of Waters'? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 29 2024 : kitter96: 8/10
May 26 2024 : Guest 47: 1/10
May 24 2024 : Guest 88: 4/10
May 23 2024 : parrotman2006: 8/10
May 22 2024 : Guest 12: 6/10
May 05 2024 : desertloca: 9/10
May 05 2024 : Guest 175: 4/10
Apr 30 2024 : Liz5050: 8/10
Apr 11 2024 : Guest 107: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What's a muckraker ?

Answer: Somebody who enjoys raking up scandals

2. Who or what would you call a wrangler?

Answer: A cowboy

3. What is a smokey?

Answer: A highway patrolman

4. What's the term for people working in typical women's professions?

Answer: Pink collar worker

Whistle-blowers are those people who go over the heads of their superiors to 'signal a lil scandal'.- Why 'pink collars' for women's professions? Any association with that good old pink triangle?
5. Where in the USA might you typically find hex signs ?

Answer: In Pennsylvania

Yes of course among the Pennsylvania Dutch. By the way, 'Hex' comes very close to Dutch heks (witch ) and German Hexe (witch). Sign that keeps out all 'black magic'...
6. Who was the composer of the Battle Hymn of the Republic ?

Answer: Julia Ward Howe

Julia Ward Howe lived from 1819 till 1910. - Gershwin from 1898 till 1937 - Stephen Foster from 1826 till 1864 and John Philip Sousa from 1854 till 1932.
7. Which of these Universities does NOT belong to the Ivy League?

Answer: Georgetown University , Washington

8. What is the root meaning of the original Hawaiian word 'aloha' as in the name Aloha State ?

Answer: Love

Merriam Webster's Collegiate Dictionary: Etymology of the interjection aloha (used as a greeting or farewell): Hawaiian , from aloha = love.Other sources :Shorter Oxford Dictionary and the dictionary option at www.eb.com .-Also mentioned in NTC's Dictionary of the USA by George Kurian ISBN 0-8442-5862-8. - WordNet at www.notredame.ac.jp lists more than a dozen (derived) CURRENT meanings of aloha.-
9. What does 'five' refer to in the phrasing the 'high five'?

Answer: five fingers

10. There may have been Pilgrim Fathers , Founding Fathers and even a Father of His Country , but who or what qualifies as ' Father of Waters'?

Answer: the Mississippi

George Washington is said to have been the Father of his Country (just as Ali Jinnah,Mahatma Gandhi,Sheikh Mudjibur Rahman were called Fathers of the Nation. - He of course also qualifies as Founding Father , but not as Pilgrim Father as he was not on the Mayflower. - May be President Saddam would have called the Mississippi the Mother of All Waters ?
Source: Author flem-ish

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/30/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us