Quiz about Life in Technicolor
Quiz about Life in Technicolor

Life in Technicolor Trivia Quiz


A challenge from kyleisalive for the Setlist commission--and all sorts of technicolor-related questions. Enjoy!

A multiple-choice quiz by john_sunseri. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Fun
  8. »
  9. Thematic Adjectives

Author
john_sunseri
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
320,321
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
839
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: agentofchaos (10/10), Guest 73 (4/10), Guest 203 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. "Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat" was the second musical collaboration between two titans of British theater. Who are they? Hint

John Kander and Fred Ebb
Leonard Bernstein and Stephen Sondheim
W.S. Gilbert and Arthur Sullivan
Andrew Lloyd Webber and Tim Rice

2. In 2006, the act Backseat Goodbye (Chad Sugg) recorded an album called "Nightmares Are For Dreamers", from which a single landed on iTunes' Top 100 Folk Songs chart. What's the missing word?

"I love living life with you by my side
you're a smart kid with a beautiful smile
and oh god those technicolor _____"
Hint

Fishnet stockings
Thighs
Eyes
Toenails

3. According to Barry Humphries in his Barry McKenzie strip from the sixties (and also according to my college roommates), what is a 'technicolor yawn'? Hint

Chewing with your mouth open
Bleeding from your gums
Having your tonsils out
Projectile vomiting

4. An American actress once said "Technicolor makes me look like death warmed over". Who was this two-time Best Actress Oscar winner of "Jezebel" and "Dark Victory"? Hint

Bette Davis
Norma Shearer
Joan Crawford
Claudette Colbert

5. The 14 Hour Technicolour Dream was a benefit concert (for the counterculture newspaper "The International Times") held in London in 1967. Which colorful band headlined the event and played songs from its new album "The Piper at the Gates of Dawn"? Hint

Knights in White Satin
The Moody Blues
Pink Floyd
Red Rider

6. In a great 1950 movie, the character Norma Desmond says "You are... writing words, words, more words! Well, you'll make a rope of words and strangle this business! But there'll be a microphone there to catch the last gurgles, and Technicolor to photograph the red, swollen tongues!" What was this Billy Wilder movie? Hint

Stalag 17
Sabrina
Sunset Boulevard
Some Like it Hot

7. The Technicolor process for coloring movies was hurt by the Great Depression, and studios decided that it wasn't worth the cost to continue using the technology. But one movie maker decided to take a chance on Process 4 of Technicolor, and the ensuing cartoon "Flowers and Trees" won the Academy Award for Animated Short Film. Who was this man? Hint

Tex Avery
Walt Disney
Orson Welles
Fritz Freleng

8. One of the risks of a certain procedure is what dentists call 'technicolor teeth'. What's the procedure? Hint

Tongue piercing
Fluoridation
Teeth whitening
Wisdom tooth removal

9. A song from a 1941 movie says "I can stand the sight of worms / And look at microscopic germs / But Technicolor pachyderms / Is really too much for me". What's the movie? Hint

The Greatest Show on Earth
Elephant Parts
Babar Comes to America
Dumbo

10. The Technicolor cameras moved from the set of this movie to that of "Gone With the Wind" because they weren't needed any longer--all the black and white scenes were shot at the end. What 1939 Oscar-winner was it? Hint

Psycho
The Wizard of Oz
Mr. Smith Goes to Washington
The Hunchback of Notre Dame


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat" was the second musical collaboration between two titans of British theater. Who are they?

Answer: Andrew Lloyd Webber and Tim Rice

Webber and Rice's first collaboration was called "The Likes of Us", but that wasn't performed until 2005 (at the Sydmonton Festival in Hampshire). "Joseph" was originally a 15-minute cantata in 1968, but over the years it's been expanded to almost two hours, produced several albums and in 1999 was filmed as a straight-to-video production starring Donny Osmond. "Any Dream Will Do" is its most famous number.
2. In 2006, the act Backseat Goodbye (Chad Sugg) recorded an album called "Nightmares Are For Dreamers", from which a single landed on iTunes' Top 100 Folk Songs chart. What's the missing word? "I love living life with you by my side you're a smart kid with a beautiful smile and oh god those technicolor _____"

Answer: Eyes

"Technicolor Eyes" references Johnny Cash, "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" and "Friends".
3. According to Barry Humphries in his Barry McKenzie strip from the sixties (and also according to my college roommates), what is a 'technicolor yawn'?

Answer: Projectile vomiting

Other 'colorful' terms for regurgitation include Talking to Ralph on the Big White Telephone and Burp to the Ninth Power. Humphries also came up with "pointing Percy at the porcelain", which has a nice, alliterative ring to it.
4. An American actress once said "Technicolor makes me look like death warmed over". Who was this two-time Best Actress Oscar winner of "Jezebel" and "Dark Victory"?

Answer: Bette Davis

Davis won her Oscars for "Dangerous" and "Jezebel", and she was nominated for eight others (including "Now, Voyager" and "Whatever Happened to Baby Jane?"). She was the first woman to serve as president of the Academy of Motion Picture Arts and Sciences.
5. The 14 Hour Technicolour Dream was a benefit concert (for the counterculture newspaper "The International Times") held in London in 1967. Which colorful band headlined the event and played songs from its new album "The Piper at the Gates of Dawn"?

Answer: Pink Floyd

Pink Floyd made their appearance at five in the morning, after Soft Machine, Yoko Ono and others had already played. The audience numbered around 7000 to see the show (and share a bit of, um, chemical refreshment). "The Piper at the Gates of Dawn" was Floyd's first album.
6. In a great 1950 movie, the character Norma Desmond says "You are... writing words, words, more words! Well, you'll make a rope of words and strangle this business! But there'll be a microphone there to catch the last gurgles, and Technicolor to photograph the red, swollen tongues!" What was this Billy Wilder movie?

Answer: Sunset Boulevard

Norma Desmond was played, of course, by Gloria Swanson. She and three of her co-stars (William Holden, Erich von Stroheim and Nancy Olson) were nominated for the big four acting Academy Awards, but none of them won (though the film DID win for Best Screenplay, Best Music and Best Art Direction).

The most famous quote from the movie is Desmond's "All right, Mr. DeMille, I'm ready for my close-up."
7. The Technicolor process for coloring movies was hurt by the Great Depression, and studios decided that it wasn't worth the cost to continue using the technology. But one movie maker decided to take a chance on Process 4 of Technicolor, and the ensuing cartoon "Flowers and Trees" won the Academy Award for Animated Short Film. Who was this man?

Answer: Walt Disney

Disney negotiated a three-year exclusivity contract for the Process 4 system, running from 1932 to 1935, and during those years Disney cartoons were the only ones able to use the new 'three-strip' technology. "Three Little Pigs" came after "Trees and Flowers", and it's now preserved in the National Film Registry of the Library of Congress.
8. One of the risks of a certain procedure is what dentists call 'technicolor teeth'. What's the procedure?

Answer: Teeth whitening

If you have veneers or crowns and you get your teeth whitened, the whitening won't affect the porcelain or the metals, and you'll end up with multi-colored tooth surfaces.
9. A song from a 1941 movie says "I can stand the sight of worms / And look at microscopic germs / But Technicolor pachyderms / Is really too much for me". What's the movie?

Answer: Dumbo

In "Dumbo", our elephant hero and his friend Timothy the Mouse accidentally get drunk and are treated to one of the scariest sequences in Disney history, with multicolored elephants marching, playing instruments and being generally creepy. There's a cocktail called "Pink Elephants on Parade", which is made from vodka, Midori and pink lemonade.
10. The Technicolor cameras moved from the set of this movie to that of "Gone With the Wind" because they weren't needed any longer--all the black and white scenes were shot at the end. What 1939 Oscar-winner was it?

Answer: The Wizard of Oz

Dorothy's slippers were changed from silver (in the Baum novel) to ruby to take full advantage of the Technicolor process. The movie won its Oscars for Best Song ("Somewhere Over the Rainbow") and Best Score, but got shut out for Best Picture (to "Gone With the Wind").
Source: Author john_sunseri

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 30 2023 : agentofchaos: 10/10
Jan 29 2023 : Guest 73: 4/10
Jan 25 2023 : Guest 203: 9/10
Jan 15 2023 : Guest 100: 6/10
Jan 15 2023 : federererer: 10/10
Jan 04 2023 : Guest 73: 9/10
Dec 18 2022 : Hayes1953: 9/10
Dec 13 2022 : Guest 73: 6/10
Dec 09 2022 : Guest 174: 6/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission #6:

You've played the FunTrivia Setlists, but this predates even those! Take a shot playing the quizzes from our sixth Quiz Commission from the Author's Lounge, launched back in December 2009!

  1. Promise Me Average
  2. Life in Technicolor Average
  3. Let Me Be Your Fantasy Average
  4. Gimme Sympathy Average
  5. Come on Eileen Average
  6. Paradise by the Dashboard Light Average
  7. (The Other) New England Average
  8. Tangled up in Blue Average
  9. Lovers In A Dangerous Time Average
  10. Working Class Hero Average
  11. Because the Night... Average
  12. Sympathy for the Devil Average

1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us