FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Singapore
Quiz about Singapore

Singapore Trivia Quiz


Here's a mixed bag of questions relating to this prosperous city state. I hope you do well!

A multiple-choice quiz by agrippa. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Mixed Nations
  8. »
  9. Mixed Singapore

Author
agrippa
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
171,410
Updated
Feb 18 24
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2069
Last 3 plays: Guest 203 (6/10), Guest 77 (6/10), Guest 49 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who is credited with founding Singapore? Hint


Question 2 of 10
2. Who were the original indigenous inhabitants of Singapore when it was founded? Hint


Question 3 of 10
3. By what other name is Singapore known? Hint


Question 4 of 10
4. In the 1990s, a venerable British merchant bank was brought to its knees by something that happened in Singapore. What was that event? Hint


Question 5 of 10
5. How many illegal offences are there in Singapore? Hint


Question 6 of 10
6. When the British defenders surrendered Singapore to a Japanese force half its size in 1942, what was their principal reason? Hint


Question 7 of 10
7. What is the name of Singapore's principal airline? Hint


Question 8 of 10
8. Singapore has some rain forests and mangrove swamps.


Question 9 of 10
9. In which sport did Singapore win its first Olympic Medal? Hint


Question 10 of 10
10. Which political party was in office in Singapore in 2004? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 08 2024 : Guest 203: 6/10
Jul 04 2024 : Guest 77: 6/10
Jun 18 2024 : Guest 49: 8/10
Jun 05 2024 : Guest 119: 8/10
May 30 2024 : Guest 50: 1/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who is credited with founding Singapore?

Answer: Sir Stamford Raffles

I can't find any source that says 18th c. British explorer Capt. Cook ever visited the island. Lee can be said to have established modern Singapore when he led it to independence in 1963. Codrington was the last colonial Governor. Raffles established a British trading post on the island in 1819. He is remembered for little else.
2. Who were the original indigenous inhabitants of Singapore when it was founded?

Answer: Malays

Singapore is now a Chinese dominated country, but the island was originally inhabited by a few hundred Malays, now the second largest ethnic group. The remainder are descended from settlers from the Indian subcontinent.
3. By what other name is Singapore known?

Answer: The Lion City

Singapore is an anglicized version of the Sanskrit for Lion City, and the latter name is still in use. The island was known as Temasek in medieval times but is no longer current. The Japanese conquerors briefly renamed Singapore Syonan (Light of the South) in WWII.
4. In the 1990s, a venerable British merchant bank was brought to its knees by something that happened in Singapore. What was that event?

Answer: Unauthorised trading in financial futures

The bank was Barings, which was so stricken that it was bought by another bank for $1.50. The trader at Barings Singapore was Nick Leeson, who spent some years as a guest of the Singapore government in jail as a result.
5. How many illegal offences are there in Singapore?

Answer: More than 40,000

Yes, it's wise to be careful in this notoriously over-regulated state. Among things that can get you into trouble are dropping litter, leaving still water lying around in your house or workplace, and failing to lock your bicycle when not in use.
6. When the British defenders surrendered Singapore to a Japanese force half its size in 1942, what was their principal reason?

Answer: Concern about the water supply being cut off

In fact it was the Japanese who were out of ammunition and would not have been able to beat off a counter attack. Then, as now, Singapore relied on water piped from Malaya, and the British commanders thought (or said they thought) that if this was cut off it would endanger the civilian population.
7. What is the name of Singapore's principal airline?

Answer: Singapore Airlines

As with most things Singaporean, Singapore Airlines is efficient and a pleasure to use. Changi is the name of the airport. Orchard Road is the main shopping street.
8. Singapore has some rain forests and mangrove swamps.

Answer: True

According to NationsEncyclopedia.com: "Singapore Island is mostly denuded, the dense tropical forest that originally covered it being mostly cleared. There is some rain forest in the central area of the island, however, as well as extensive mangrove swamps along the coast. Urban development has limited animal life."
9. In which sport did Singapore win its first Olympic Medal?

Answer: Weight Lifting, Rome 1960

Tan Howe Liang won silver for weightlifting in the 1960 Rome Olympics, the first year Singapore sent athletes to the games.
10. Which political party was in office in Singapore in 2004?

Answer: People's Action Party (PAP)

PAP has been in power since independence, usually with more than 90% of the vote. Since none of the real opposition parties seem likely to win power any time soon I made the other choices up. Sentosa is a small island off the coast dedicated entirely to tourist attractions.
Source: Author agrippa

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us