FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Surprising Singapore
Quiz about Surprising Singapore

Surprising Singapore! Trivia Quiz


Fun facts about the South Asian economic powerhouse city-state, where some say fun goes to die.

A multiple-choice quiz by PiperJohn. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Mixed Nations
  8. »
  9. Mixed Singapore

Author
PiperJohn
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
318,265
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
382
- -
Question 1 of 10
1. Lee Kwan Yew, Cambridge-educated first Prime Minister of independent Singapore, considered what a "hallmark of a gracious society"? Hint


Question 2 of 10
2. What is Marina Centre's iconic Ferris wheel, larger than the London Eye, called? Hint


Question 3 of 10
3. What are Singapore's four official languages? Hint


Question 4 of 10
4. Singapore's historic trading prosperity and strategic military value has largely been based on proximity to which serendipitous maritime feature? Hint


Question 5 of 10
5. Military service is compulsory for young Singaporean males. Because of security concerns, which ethnic group had not been allowed to fly fighter jets until 2003? Hint


Question 6 of 10
6. Singapore has laws (often enforced) regarding abuse of female guest workers. What is the name of a commonly publicized crime involving live-in maids? Hint


Question 7 of 10
7. Which country, directly to the north of Singapore, is accessible by the Johor Causeway? Hint


Question 8 of 10
8. Famed for its colorful curses, what is the largest Chinese dialect group in Singapore? Hint


Question 9 of 10
9. Singapore has endorsed the death penalty for nearly 200 years. By what means are executions usually carried out? Hint


Question 10 of 10
10. What is jokingly considered the 'national bird' of Singapore? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Lee Kwan Yew, Cambridge-educated first Prime Minister of independent Singapore, considered what a "hallmark of a gracious society"?

Answer: Clean public toilets

Those who don't flush can be subject to a hefty fine and possibly a hidden Toilet Cam mugshot published in the "Straits Times", Singapore's daily newspaper. Shame, shame, shame!
2. What is Marina Centre's iconic Ferris wheel, larger than the London Eye, called?

Answer: The Singapore Flyer

The landmark Singapore Flyer gives an unparalleled view of Singapore. Its original rotation was reversed at great expense on the advice of Feng Shui masters who deemed it inauspicious.
3. What are Singapore's four official languages?

Answer: English, Malay, Mandarin and Tamil

English is considered the primary language of Singapore, used in schools and official literature. Singaporean Mandarin is also spoken by the majority of citizens. Canada has it easy.
4. Singapore's historic trading prosperity and strategic military value has largely been based on proximity to which serendipitous maritime feature?

Answer: The Strait of Malacca

The Strait of Malacca is one of the most important shipping lanes in the world. It is 805 km long, stretching from the Pacific Ocean to the Indian Ocean.
5. Military service is compulsory for young Singaporean males. Because of security concerns, which ethnic group had not been allowed to fly fighter jets until 2003?

Answer: Malay

Lieutenant Yusri Abu Bakar earned the distinction of becoming the first Malay Singaporean fighter pilot in 2003. Male Singapore citizens join the National Service once they turn eighteen years old.
6. Singapore has laws (often enforced) regarding abuse of female guest workers. What is the name of a commonly publicized crime involving live-in maids?

Answer: Outrage of Modesty

The "Outrage of Modesty" law lists assault or physical force against a female's body as a crime. It's a definite no-no, punishable by caning, fines, and/or incarceration.
7. Which country, directly to the north of Singapore, is accessible by the Johor Causeway?

Answer: Malaysia

The causeway connects Johor Bahru, Malaysia over the Straits of Johor to Woodlands, Singapore. The political relationship between Singapore and Malaysia has often been strained.
8. Famed for its colorful curses, what is the largest Chinese dialect group in Singapore?

Answer: Hokkien

The Hokkiens in Singapore originally came from the Chinese province Fujian. Hokkien curses are known for being both imaginative and extremely vulgar.
9. Singapore has endorsed the death penalty for nearly 200 years. By what means are executions usually carried out?

Answer: Hanging

One official executioner, Darshan Singh, is credited with single-handedly hanging 18 men in one day. Executions are carried out on Fridays at the Changi Prison.
10. What is jokingly considered the 'national bird' of Singapore?

Answer: Crane

Construction cranes are a common sight in Singapore. The Crimson Sun-bird is commonly considered the real national bird of Singapore, though there is not an official consensus.
Source: Author PiperJohn

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us