FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about About Latvia
Quiz about About Latvia

About Latvia Trivia Quiz


Well, if Estonia has a quiz, then Latvia needs one, too! :)

A multiple-choice quiz by streips. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Latvia

Author
streips
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
61,499
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
771
- -
Question 1 of 10
1. Latvia is one of the three ______________ countries. Hint


Question 2 of 10
2. The president of Latvia at the end of 2001 was a Canadian Latvian who was a psychology professor in Montreal before she moved back to her country of birth. Name her! Hint


Question 3 of 10
3. Latvia's flag, which is red-white-red, is often confused with the flag of another country, even though the red in Latvia's flag is much darker. Which is the other country? Hint


Question 4 of 10
4. There are two well-known Latvian hockey players in the NHL. Sandis Ozolins is one. Name the goalkeeper who is the other. Hint


Question 5 of 10
5. A Latvian is the DJ for a popular American musical group. Which one? Hint


Question 6 of 10
6. What is the capital city of Latvia?

Answer: (One Word English spelling, please.)
Question 7 of 10
7. Which two major beauty pageants have been won by Latvian women? Hint


Question 8 of 10
8. The Riga Dome is what? Hint


Question 9 of 10
9. What is the name of the major Latvian airline? Hint


Question 10 of 10
10. The man who was Latvia's president (some would say dictator) in the years preceding World War II held a university degree from a university in the United States. In which state was the university? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 17 2024 : bernie73: 4/10
May 30 2024 : AndySed: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Latvia is one of the three ______________ countries.

Answer: Baltic

The Balkan countries are in Southeastern Europe, while the Nordic countries are the Scandinavian countries.
2. The president of Latvia at the end of 2001 was a Canadian Latvian who was a psychology professor in Montreal before she moved back to her country of birth. Name her!

Answer: Vaira Vike-Freiberga

The president of Latvia is elected by Parliament. On entering parliament Mrs. Vike-Freiberga received 53 votes of 100.
3. Latvia's flag, which is red-white-red, is often confused with the flag of another country, even though the red in Latvia's flag is much darker. Which is the other country?

Answer: Austria

4. There are two well-known Latvian hockey players in the NHL. Sandis Ozolins is one. Name the goalkeeper who is the other.

Answer: Arturs Irbe

Sandis Prusis is a bobsledder, Kaspars Kambala plays basketball, and Kristaps Sergis is three times the world champion in sidecar racing.
5. A Latvian is the DJ for a popular American musical group. Which one?

Answer: Limp Bizkit

6. What is the capital city of Latvia?

Answer: Riga

It is also the largest city in the Baltic States, with a population of nearly 900,000.
7. Which two major beauty pageants have been won by Latvian women?

Answer: Miss USA and Mrs Globe

Marite Ozere became Miss USA in 1963, and Ieva Bondare won Mrs Globe in 1998.
8. The Riga Dome is what?

Answer: A church

The oldest parts of the magnificent church date back to the 13th century.
9. What is the name of the major Latvian airline?

Answer: Air Baltic

10. The man who was Latvia's president (some would say dictator) in the years preceding World War II held a university degree from a university in the United States. In which state was the university?

Answer: Nebraska

His name was Karlis Ulmanis, and he became a relevantly benevolent dictator in 1934, when he dismissed Parliament. Ulmanis ruled until the Soviet invasion in 1940.
Source: Author streips

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us