FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Looking Through Latvia
Quiz about Looking Through Latvia

Looking Through Latvia Trivia Quiz


Load up your luggage as we look through the lovely land of Latvia.

A multiple-choice quiz by eburge. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Latvia

Author
eburge
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
358,766
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
3137
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 213 (1/10), Guest 82 (9/10), Guest 87 (9/10).
Question 1 of 10
1. Surrounded by four countries, Latvia touches which body of water to the west? Hint


Question 2 of 10
2. Of the four countries which share a land border with Latvia, which is closest in size to Latvia? Hint


Question 3 of 10
3. While the Daugava River may be the longest to run through Latvia, it doesn't "begin" in Latvia. Which of Latvia's rivers is the longest one to be entirely contained within the country? Hint


Question 4 of 10
4. When translated into English, what does the title of Latvia's national anthem 'Dievs, svētī Latviju!' mean? Hint


Question 5 of 10
5. The two colours which make up Latvia's national flag are blue and white.


Question 6 of 10
6. Riga is Latvia's capital city and economic hub, and also boasts the country's tallest tower. What is this tower primarily used for? Hint


Question 7 of 10
7. Which sport is held to be the one of the most popular in Latvia, one which you might normally associate with Canada? Hint


Question 8 of 10
8. Once a former Soviet state, Latvia gained independence again in which decade of the late twentieth century? Hint


Question 9 of 10
9. If you were to visit a Latvian website, chances are it would have which internet country code? Hint


Question 10 of 10
10. Which colourful-sounding bird is recognised as Latvia's national animal? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 23 2024 : Guest 213: 1/10
May 20 2024 : Guest 82: 9/10
May 20 2024 : Guest 87: 9/10
May 19 2024 : Guest 2: 10/10
May 19 2024 : Guest 80: 10/10
May 19 2024 : Guest 12: 8/10
May 16 2024 : Guest 66: 4/10
May 15 2024 : Jane57: 9/10
May 13 2024 : Guest 173: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Surrounded by four countries, Latvia touches which body of water to the west?

Answer: Baltic Sea

Lithuania to the south, Belarus to the southeast, Russia to the east and Estonia to the north form the land borders with Latvia. The only sea view that Latvians get is that of the Baltic, along its 500 kilometre coastline (approximately).
2. Of the four countries which share a land border with Latvia, which is closest in size to Latvia?

Answer: Lithuania

Latvia's 64,589 square kilometres places it less than a thousand square kilometres behind Lithuania, which is 65,200 square kilometres in area. Russia is quite obviously enormously bigger in comparison, weighing in at over 3.9 million square kilometres, while Belarus manages a respectable 207,600 square kilometres, and Estonia brings up the rear with 45,226 square kilometres.
3. While the Daugava River may be the longest to run through Latvia, it doesn't "begin" in Latvia. Which of Latvia's rivers is the longest one to be entirely contained within the country?

Answer: Gauja

The 452 kilometre long Gauja River begins its journey in the highlands of Vidzeme, a region in northern Latvia. From there, it flows east and north, winding through beautiful landscapes, before turning around travelling west and south to the Gulf of Riga where it empties.

The Daugava River begins in Russian Valdai Hills where it makes its way through Belarus and Latvia to empty into the Gulf of Riga, very near to the country's capital city.
4. When translated into English, what does the title of Latvia's national anthem 'Dievs, svētī Latviju!' mean?

Answer: God Bless Latvia!

Written in 1873 by composer Kārlis Baumanis, 'Dievs, svētī Latviju!' (which shall henceforth be referred to in this quiz as 'God Bless Latvia!' for ease) was chosen to be the country's national anthem in 1920. Baumanis died in 1905, a good fifteen years before he was able to hear his own creation sung proudly by millions of patriotic Latvians.
5. The two colours which make up Latvia's national flag are blue and white.

Answer: False

The flag is actually maroon and white, though some people often mistake it for being red and white. Latvian red is a phrase which is sometimes used to refer to this maroony/reddy colour. Two thick, horizontal, maroon stripes on the top and bottom of the flag are separated by a thinner white line, which runs horizontally through the centre.
6. Riga is Latvia's capital city and economic hub, and also boasts the country's tallest tower. What is this tower primarily used for?

Answer: Broadcasting radio and television

Opened in 1986, the Riga Radio and TV Tower is the tallest structure in the country and one of the tallest in Europe, stretching an impressive 368.5 metres into the sky. It is located on the island of Zaķusala, which lies in the Daugava River.
7. Which sport is held to be the one of the most popular in Latvia, one which you might normally associate with Canada?

Answer: Ice hockey

The International Ice Hockey Federation (IIHF) chose Latvia to host the World Championships in 2006, following Austria in 2005. Basketball is also a favourite sporting pastime of Latvians, with their very own Andris Biedriņs hitting the big time in America with the Golden State Warriors, a Californian basketball team.
8. Once a former Soviet state, Latvia gained independence again in which decade of the late twentieth century?

Answer: 1990s

The dissolution of Soviet rule over Latvia came about in 1990, but it wasn't until August 1991 that it became an independent country again. During this time, Anatolijs Gorbunovs served as the country's president, having been leader during the later SSR years. In 1993, the country had its first election as a republic, and Guntis Ulmanis took up the role of president.
9. If you were to visit a Latvian website, chances are it would have which internet country code?

Answer: .lv

The .lv country code for Latvian websites came about in 1993. The .la code is assigned to the Asian country of Laos, while .lt belongs to Latvia's neighbour, Lithuania, and .li is the property of fellow European country Liechtenstein.
10. Which colourful-sounding bird is recognised as Latvia's national animal?

Answer: White Wagtail

The White Wagtail (Motacilla alba) has been Latvia's national bird since 1960. Though the different subspecies of wagtail have different markings on their feathers, they share a common colour scheme of whites, greys and blacks. Though the White Wagtail can be found in other European countries, as well as across parts of northern Africa during migratory season, Latvians will most often see their national bird in the warmer months, between April and October.
Source: Author eburge

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us