FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Latvia
Quiz about Latvia

Latvia Trivia Quiz


How much do you know about this Baltic republic? If you know very little, you are advised to do some preparation before playing this quiz.

A multiple-choice quiz by bloomsby. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Latvia

Author
bloomsby
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
68,699
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
4144
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 88 (0/10), Guest 82 (6/10), Guest 82 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of the following countries does Latvia NOT border on? Hint


Question 2 of 10
2. Part of Latvia's coastline is on the Baltic, and most of the remainder is on the Gulf of ...? Hint


Question 3 of 10
3. Ethnic minorities make up over a third of the population of Latvia. Which is the largest minority? Hint


Question 4 of 10
4. What is the capital of Latvia?

Answer: (One Word)
Question 5 of 10
5. What is the approximate area of Latvia? Hint


Question 6 of 10
6. What is the main river traversing Latvia? Hint


Question 7 of 10
7. What was the approximate population of Latvia in 2014? Hint


Question 8 of 10
8. Which of these cities is NOT in Latvia? Hint


Question 9 of 10
9. Before 1918 Latvia was known by various other names. One widely used name was Livonia, which covered (roughly) the northern part of the country. What other name was widely used, at least for a large part of Latvia? Hint


Question 10 of 10
10. When did Latvia gain independence from the Soviet Union? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 17 2024 : Guest 88: 0/10
May 15 2024 : Guest 82: 6/10
May 13 2024 : Guest 82: 7/10
May 12 2024 : slay01: 10/10
May 12 2024 : Guest 178: 7/10
May 08 2024 : Guest 1: 0/10
Apr 17 2024 : Xanadont: 10/10
Apr 16 2024 : Guest 117: 9/10
Apr 14 2024 : Guest 149: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following countries does Latvia NOT border on?

Answer: Poland

Latvia lies between Estonia (to the north) and Lithuania (to the south). It also borders on Russia and Belarus. The border with Russia has not been ratified following independence from former Soviet Union.
2. Part of Latvia's coastline is on the Baltic, and most of the remainder is on the Gulf of ...?

Answer: Riga

The Gulf of Riga is an inlet of the Baltic Sea. The Gulf of Bothnia separates Sweden from Finland - and the other two gulfs don't exist.
3. Ethnic minorities make up over a third of the population of Latvia. Which is the largest minority?

Answer: Russians

The Russian minority makes up about 30 per cent of the population. The Belorussian minority is about four per cent and the Ukrainian minority just under three per cent. (Until 1944-45 there was also a small but influential German minority, too).
4. What is the capital of Latvia?

Answer: Riga

Riga, with a population of about 705,000 (2011 figure), is the country's main port. The city center shows signs of German architectural influence and it is also well known for its splendid art nouveau heritage.
5. What is the approximate area of Latvia?

Answer: 24,900 sq miles

It's smaller than Lithuania and slightly larger than Estonia.
6. What is the main river traversing Latvia?

Answer: The Daugava (Dvina)

The Latvian name is the Daugava. This river is also known as the Dvina River, which is sometimes called the West Dvina. It rises to the west of Moscow and flows through Russia, Belarus and Latvia before reaching the Gulf of Riga. It should *not* be confused with the North Dvina, which is wholly in Russia and flows into the White Sea at Archangel.
7. What was the approximate population of Latvia in 2014?

Answer: 2.0 million

The population has been falling since the middle of the decade of the 21st century, largely as a result of net emigration. By European standards, the country is sparsely populated.
8. Which of these cities is NOT in Latvia?

Answer: Klaipeda

Klaipeda (German: Memel) is a Lithuanian port. Ventspils and Liepaja are on the coast, while Daugavpils is inland, in the southeast of the country on the Dvina River. All these cities are ports.
9. Before 1918 Latvia was known by various other names. One widely used name was Livonia, which covered (roughly) the northern part of the country. What other name was widely used, at least for a large part of Latvia?

Answer: Courland

In the Middle Ages the area was colonized by the Livonian Order, a sub-division of the Teutonic Knights. In the second half of the sixteenth century it was ruled by Russia, then from 1629-1721 by Sweden. In 1721 it reverted to Russia, which governed the country till 1918.

Independent from 1918-40, it was annexed by the Soviet Union in 1940, together with the other Baltic Republics. From 1941-44 it was under German rule and was re-incorporated into the Soviet Union at the end of WWII. The country has had a turbulent history.
10. When did Latvia gain independence from the Soviet Union?

Answer: 1991

The last Russian troops didn't leave the country till 1994 and for many years after that Latvia was still economically dependent on Russia - for example, for its electricity supply. Overcoming such dependence was a very high priority of the newly independent Latvia. The country was admitted to the European Union in 2004.
Source: Author bloomsby

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us