FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Capital Facts
Quiz about Capital Facts

Capital Facts Trivia Quiz


Facts about the capital cities of the world.

A multiple-choice quiz by Flapjack44. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Cities of the World
  8. »
  9. World Capitals

Author
Flapjack44
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
61,923
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
11 / 20
Plays
6886
Last 3 plays: Steelflower75 (16/20), Guest 86 (10/20), Guest 148 (12/20).
- -
Question 1 of 20
1. What river flows through Paris? Hint


Question 2 of 20
2. What is the legislative capital of South Africa? Hint


Question 3 of 20
3. What Asian capital is near the confluence of the rivers Baghmati and Vishnumati? Hint


Question 4 of 20
4. Which is the more southerly out of Brasilia and Montevideo?

Answer: (Brasilia is in Brazil, and Montevideo is in Uruguay)
Question 5 of 20
5. What was the name of Chad's capital N'djamena up until 1973? Hint


Question 6 of 20
6. Which northern hemisphere country's capital city was originally founded as a centre in the early 19th century and named Bytown? Hint


Question 7 of 20
7. In which capital city are the Great Mosque and the Gate of God? Hint


Question 8 of 20
8. Which is the more northerly out of Ankara and Tokyo?

Answer: (One word)
Question 9 of 20
9. Which European capital has the river Danube flowing through it? Hint


Question 10 of 20
10. In which continent is there a capital city founded in the 12th century as a military post, which then became a capital city in the 20th century and where you can still find the 12th century Hassan Tower? Hint


Question 11 of 20
11. Which capital city is situated on the slopes of the Pichincha volcano? Hint


Question 12 of 20
12. What was Norway's capital Oslo, called between 1877 and 1925? Hint


Question 13 of 20
13. Which Asian capital city, founded in the 8th century, is located on the western coast of its country at the mouth of the River Kelani? Hint


Question 14 of 20
14. What capital city was described by the writer Paul Theroux as: 'One of the most violent and decrepit towns on the face of the planet' 'it had been thoroughly vandalized before it could ever be finished, and so it looked like an enormous building site...'? Hint


Question 15 of 20
15. The Nile from its source to the sea flows through both Cairo and Khartoum: True or False?


Question 16 of 20
16. In which capital city is Red Square? Hint


Question 17 of 20
17. When a man is tired of this city, he is tired of life...or at least that is what Samuel Johnson thought...to which capital city was he referring? Hint


Question 18 of 20
18. Which capital cities are situated near the peaks and slopes of the Andes? Hint


Question 19 of 20
19. The Democratic Republic of Congo is situated on the Zaire or Congo river.


Question 20 of 20
20. Which ancient cultural centre was built by Mansur in the 8th century and was sacked by the Mongols in 1258 with great loss of life and learning? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Steelflower75: 16/20
Jun 06 2024 : Guest 86: 10/20
Jun 06 2024 : Guest 148: 12/20
May 12 2024 : Guest 76: 10/20
May 08 2024 : mungojerry: 19/20
Apr 23 2024 : Brooklyn1447: 19/20
Apr 22 2024 : Guest 24: 14/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What river flows through Paris?

Answer: Seine

The Seine is the second longest river in France at 776km or 482m long.
2. What is the legislative capital of South Africa?

Answer: Cape Town

Pretoria is the administrative capital and Bloemfontein the judicial capital. Johannesburg is not a capital city despite being the largest city in the country.
3. What Asian capital is near the confluence of the rivers Baghmati and Vishnumati?

Answer: Kathmandu, Nepal

Kathmandu was founded in the 8th century AD.
4. Which is the more southerly out of Brasilia and Montevideo?

Answer: Montevideo

Brasilia is at 16 degrees south and Montevideo is at 35 degrees south.
5. What was the name of Chad's capital N'djamena up until 1973?

Answer: Fort Lamy

This capital city was founded in 1900.
6. Which northern hemisphere country's capital city was originally founded as a centre in the early 19th century and named Bytown?

Answer: Canada

Ottawa was originally Bytown and was founded as a lumbering centre, becoming capital of the United Provinces of Canada in 1858 and national capital in 1867.
7. In which capital city are the Great Mosque and the Gate of God?

Answer: Damascus

Damascus is the capital of Syria and is situated in the south east of the country near to the Lebanese border.
8. Which is the more northerly out of Ankara and Tokyo?

Answer: Ankara

Ankara is at 40 degrees north and Tokyo is at 35 degrees north.
9. Which European capital has the river Danube flowing through it?

Answer: Vienna

Vienna is the capital of Austria. The Danube is the second longest river in Europe (the Volga is the longest).
10. In which continent is there a capital city founded in the 12th century as a military post, which then became a capital city in the 20th century and where you can still find the 12th century Hassan Tower?

Answer: Africa

The capital city referred to is Rabat, which is the capital of Morocco.
11. Which capital city is situated on the slopes of the Pichincha volcano?

Answer: Quito, Ecuador

It is at an altitude of 2850m or 9350ft.
12. What was Norway's capital Oslo, called between 1877 and 1925?

Answer: Kristiania

Oslo became the capital of Norway in 1299.
13. Which Asian capital city, founded in the 8th century, is located on the western coast of its country at the mouth of the River Kelani?

Answer: Colombo, Sri Lanka

Colombo was founded by the Arabs and later developed by the Portuguese, Dutch and British before Sri Lanka's independence in 1972.
Sri Jayewardenepura Kotte is the legislative capital.
14. What capital city was described by the writer Paul Theroux as: 'One of the most violent and decrepit towns on the face of the planet' 'it had been thoroughly vandalized before it could ever be finished, and so it looked like an enormous building site...'?

Answer: Port Moresby

Port Moresby is the capital of Papua New Guinea, and for the sake of balance, I should say other travellers to the capital have not been nearly so harsh!
15. The Nile from its source to the sea flows through both Cairo and Khartoum: True or False?

Answer: True

The Blue and White Nile rivers converge at Khartoum.
16. In which capital city is Red Square?

Answer: Moscow

Although first documented in 1147, settlements are thought to have begun in prehistoric times where Moscow now stands.
17. When a man is tired of this city, he is tired of life...or at least that is what Samuel Johnson thought...to which capital city was he referring?

Answer: London

Johnson is commonly held to have compiled the first English dictionary, but this is in fact untrue. It would be true to say, however that his 'Dictionary of the English Language' was the definitive dictionary for many decades.
18. Which capital cities are situated near the peaks and slopes of the Andes?

Answer: Bogota, La Paz, Lima, Quito, Santiago

19. The Democratic Republic of Congo is situated on the Zaire or Congo river.

Answer: True

Kinshasa, a city on the Congo river, is one of the largest cities in Africa and has a long history of human settlement.
20. Which ancient cultural centre was built by Mansur in the 8th century and was sacked by the Mongols in 1258 with great loss of life and learning?

Answer: Baghdad

Baghdad is the capital of Iraq situated on the Tigris River. It became the capital in 1927.
Source: Author Flapjack44

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us