FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Caribbean Countries
Quiz about Caribbean Countries

Caribbean Countries Trivia Quiz


Do you know your Caribbean Islands? I will give clues and you will name the Caribbean country.

A multiple-choice quiz by blayz1. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Central America
  8. »
  9. Caribbean

Author
blayz1
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
249,849
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1131
Last 3 plays: GoodwinPD (10/10), Guest 165 (5/10), Guest 155 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. This country has 700 islands and 2000 cays. It is a major offshore financial center and is the world's fourth largest exporter of lobster. Hint


Question 2 of 10
2. This island has been devastated by volcanic eruptions that occurred between 1995 and 1997. The population currently lives in the "safe zone" in the north of the island. Hint


Question 3 of 10
3. This country consists of a chain of thirty islands and two cays. The center of the island is mountainous and densely forested. In this country you will find a Soufriere volcano. Hint


Question 4 of 10
4. This country is officially named after the European explorer who discovered this island. Hint


Question 5 of 10
5. This is the most easterly of the Caribbean Islands. Mount Hillaby is this island's highest point. Hint


Question 6 of 10
6. This republic is made up of two major islands and several smaller ones. As a Caribbean island country it is unique as it exports oil. Hint


Question 7 of 10
7. This country is a mainland territory. Gold is one of its major exports. Hint


Question 8 of 10
8. This mainland territory was forced to move its capital inland after a hurricane destroyed the original. Hint


Question 9 of 10
9. 'Ayiti', the indigenous Taino name for this country, means "Land of big mountains". Hint


Question 10 of 10
10. This is an island famous for two landmarks. They are called "Gros Piton" and "Petit Piton" by the locals (large and thin Piton). Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 12 2024 : GoodwinPD: 10/10
Jun 10 2024 : Guest 165: 5/10
Jun 07 2024 : Guest 155: 5/10
Jun 07 2024 : Guest 81: 5/10
Jun 05 2024 : Guest 92: 8/10
May 27 2024 : Guest 47: 2/10
May 25 2024 : Guest 80: 2/10
May 18 2024 : Guest 99: 0/10
May 09 2024 : Guest 204: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This country has 700 islands and 2000 cays. It is a major offshore financial center and is the world's fourth largest exporter of lobster.

Answer: Bahamas

The Bahamas is an archipelago. Ninety percent of the population lives on two islands, Grand Bahamas and New Providence Island.
2. This island has been devastated by volcanic eruptions that occurred between 1995 and 1997. The population currently lives in the "safe zone" in the north of the island.

Answer: Montserrat

The capital city, Plymouth, has been uninhabited since the eruption.
3. This country consists of a chain of thirty islands and two cays. The center of the island is mountainous and densely forested. In this country you will find a Soufriere volcano.

Answer: St. Vincent

St. Vincent's Soufriere is an active volcano that last erupted in 1979.
4. This country is officially named after the European explorer who discovered this island.

Answer: Saint Kitts

The official name of the country is the Federation of St. Christopher and Nevis, but is usually abbreviated to St. Kitts & Nevis. St. Kitts was named after explorer Christopher Columbus .
5. This is the most easterly of the Caribbean Islands. Mount Hillaby is this island's highest point.

Answer: Barbados

Barbados is the most easterly of the Caribbean Islands. The capital is Bridgetown.
6. This republic is made up of two major islands and several smaller ones. As a Caribbean island country it is unique as it exports oil.

Answer: Trinidad and Tobago

Trinidad (Spanish: "Trinity") is the largest and most populous of the 23 islands which make up the country of Trinidad and Tobago. Trinidad is the southernmost island in the Caribbean and lies just 11 km (7 miles) off the northeastern coast of Venezuela.
7. This country is a mainland territory. Gold is one of its major exports.

Answer: Guyana

At one time bauxite was the most important export, but this industry is declining while gold production has increased and replaced it as the major mining export.
8. This mainland territory was forced to move its capital inland after a hurricane destroyed the original.

Answer: Belize

In 1961, category five Hurricane Hattie damaged Belize City badly enough to force the government to relocate to a new capital further inland: its present location in Belmopan.
9. 'Ayiti', the indigenous Taino name for this country, means "Land of big mountains".

Answer: Haiti

Haiti is a very mountainous country. Its highest point is Chaine de la Selle, which has a height of 2,680 meters.
10. This is an island famous for two landmarks. They are called "Gros Piton" and "Petit Piton" by the locals (large and thin Piton).

Answer: Saint Lucia

Saint Lucia's Pitons are located in the towns of Soufriere and Choisel on the southwestern coast of the island.
Source: Author blayz1

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us