FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Get Coordinated
Quiz about Get Coordinated

Get Coordinated Trivia Quiz


There are many types of geographic coordinate systems...this quiz will test your knowledge of a few of them !

A multiple-choice quiz by catnippin. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Names, Maps and Borders
  8. »
  9. Maps

Author
catnippin
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
46,303
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
2184
Last 3 plays: Guest 112 (5/10), Buddy1 (10/10), Guest 118 (2/10).
- -
Question 1 of 10
1. The most well-known geographic coordinate system is latitude and longitude, commonly referred to as .... ? Hint


Question 2 of 10
2. Lines of latitude and longitude are circles encompassing the globe to form a gridded network called a .... ? Hint


Question 3 of 10
3. What line of latitude is closest in length to any continuous line of longitude that completely circles the earth? Hint


Question 4 of 10
4. Another geographic coordinate system is UTM. What does UTM stand for ? Hint


Question 5 of 10
5. In the UTM system, the globe is divided into sixty zones, each spanning how many degrees of longitude ?

Answer: (One Word or Number)
Question 6 of 10
6. The state plane coordinate system (UTM) is used worldwide.


Question 7 of 10
7. Public Land Rectangular Surveys are also considered part of the coordinate system. This type of survey uses townships and ranges. How many 'sections' make up a township ? Hint


Question 8 of 10
8. Another survey system identifies boundaries of land parcels by describing lengths and directions of lines with respect to natural or artificial monuments. This is called ... ? Hint


Question 9 of 10
9. The Maidenhead Grid Square system, or World Wide Locator squares, was designed to facilitate the designation of geographical positions for use within what community? Hint


Question 10 of 10
10. The World Geographic Reference System is used for aircraft navigation. It is divided into twelve bands of latitude and twenty-four zones of longitude. Sooo...in degrees, what would the extent of each zone be ? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 01 2024 : Guest 112: 5/10
Feb 07 2024 : Buddy1: 10/10
Jan 09 2024 : Guest 118: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The most well-known geographic coordinate system is latitude and longitude, commonly referred to as .... ?

Answer: parallels and meridians

These lines are traditionally measured in degrees, minutes, and seconds. Latitude is measured north and south of the Equator, longitude is measured east and west of the Prime Meridian.
2. Lines of latitude and longitude are circles encompassing the globe to form a gridded network called a .... ?

Answer: graticule

3. What line of latitude is closest in length to any continuous line of longitude that completely circles the earth?

Answer: Equator

All lines of longitude are 'half of a great circle', and the Equator is called a 'great circle'.
4. Another geographic coordinate system is UTM. What does UTM stand for ?

Answer: Universal Transverse Mercator

5. In the UTM system, the globe is divided into sixty zones, each spanning how many degrees of longitude ?

Answer: 6

The 360 degrees divided by 60 = 6 degrees each.
6. The state plane coordinate system (UTM) is used worldwide.

Answer: False

The Universal Transverse Mercator divides all fifty of the United States, Puerto Rico and the U.S. Virgin Islands into over 120 numbered sections, referred to as zones.
7. Public Land Rectangular Surveys are also considered part of the coordinate system. This type of survey uses townships and ranges. How many 'sections' make up a township ?

Answer: 36

A township is approximately 6 miles square, with each section about 1 mile square.
8. Another survey system identifies boundaries of land parcels by describing lengths and directions of lines with respect to natural or artificial monuments. This is called ... ?

Answer: metes and bounds

9. The Maidenhead Grid Square system, or World Wide Locator squares, was designed to facilitate the designation of geographical positions for use within what community?

Answer: amateur radio operators

This system identifies 'Fields' consisting of an area twenty degrees of longitude by ten degrees of latitude with two alphabetic characters. An additional set of two numeric digits locates a specific two-degrees of longitude by one-degree of latitude 'grid square' area within the Field. Two additional alphabetic characters can be used to refer to a 5.0 minutes of longitude by 2.5 minutes of latitude 'Sub-Square' within the Grid Square. (Is this more than you needed to know?)
10. The World Geographic Reference System is used for aircraft navigation. It is divided into twelve bands of latitude and twenty-four zones of longitude. Sooo...in degrees, what would the extent of each zone be ?

Answer: 15

360 divided by 24 = 15!
Source: Author catnippin

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Topographic Maps Difficult
2. I Am Legend Average
3. Mapping 101 Average
4. Which Map Would You Use? Average
5. 'Atlas'! It's a Map Quiz! Average
6. Make Me a Map Tough
7. Mercator - Renaissance Mapmaker Average

3/5/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us