FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Manhattan Crossings
Quiz about Manhattan Crossings

Manhattan Crossings Trivia Quiz


Manhattan, the home of the Empire State Building, and my birthplace, is surrounded by the East, Harlem and Hudson Rivers. In order to get anywhere from "The City" you need to know how to do it. How much do you know of these crossings?

A multiple-choice quiz by grisham. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. New York
  8. »
  9. New York City

Author
grisham
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
325,922
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
584
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. The bridge that connects Upper Manhattan to New Jersey is named for which American President? Hint


Question 2 of 10
2. The Triborough Bridge connects Manhattan with which two boroughs? Hint


Question 3 of 10
3. Which of the following crossings connects Staten Island to Manhattan? Hint


Question 4 of 10
4. Which of these crossings is part of the route of several different train lines as well as cars? Hint


Question 5 of 10
5. The Tramway connects Manhattan with which small island? Hint


Question 6 of 10
6. For which American president is the tunnel connecting Midtown Manhattan to New Jersey christened? Hint


Question 7 of 10
7. To which borough does the Williamsburg Bridge connect? Hint


Question 8 of 10
8. This bridge was featured in the title of a Simon and Garfunkel song under the name "The 59th Street Bridge". What is the other name of the bridge?
Hint


Question 9 of 10
9. The Queens Midtown Tunnel brings you from Queens to Midtown Manhattan in the vicinity of which miraculous area? Hint


Question 10 of 10
10. Which East River crossing took 13 years to complete? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The bridge that connects Upper Manhattan to New Jersey is named for which American President?

Answer: George Washington

The G.W. Bridge which connects Washington Heights in Manhattan to Fort Lee in New Jesey was opened in 1931. On holidays in 2009, it sported the largest free-flying American flag in the world weighing in at 450 lbs. In the late 1980s two trucks had an accident and their contents spilled out. One carried frozen chicken and the other b-b-q sauce.

There were innumerable jokes about this great mix.
2. The Triborough Bridge connects Manhattan with which two boroughs?

Answer: Queens and The Bronx

This toll bridge was renamed for Robert Kennedy in 2008. Building started on Black Friday in 1929. Construction was slowed because of the Great Depression and was eventually finished in 1936.
3. Which of the following crossings connects Staten Island to Manhattan?

Answer: The Staten Island Ferry

In this pleasant half hour boat trip you also get to see the Statue of Liberty. The Ferry has been running on and off since revolutionary days.
4. Which of these crossings is part of the route of several different train lines as well as cars?

Answer: Manhattan Bridge

Rails were laid on the bridge (opened in December 1909) but were not used for the first three years, while streetcars used the bridge. In 1915 the first railroad routes were connected to the tracks on the bridge.
5. The Tramway connects Manhattan with which small island?

Answer: Roosevelt Island

Roosevelt Island is one of many small islands in the area. A list of some of its more famous residents include Mae West and Kofi Annan. It should be noted, though, that Mae West was there in the jail having been charged with indecent exposure.
6. For which American president is the tunnel connecting Midtown Manhattan to New Jersey christened?

Answer: Abe Lincoln

Built in stages, it is actually a group of three tunnels passing under the Hudson River. The first tube opened in 1937 and the third in 1957 to meet increased demand.
7. To which borough does the Williamsburg Bridge connect?

Answer: Brooklyn

Williamsburg, settled since the 1600s, was named for a 19th century surveyor. "A Tree Grows in Brooklyn" is a fictional account of a girl growing up in that area of Brooklyn.
8. This bridge was featured in the title of a Simon and Garfunkel song under the name "The 59th Street Bridge". What is the other name of the bridge?

Answer: Queensborough

The bridge is not actually mentioned in the song, released in 1967. The other name of the song is "Feelin' Groovy".
9. The Queens Midtown Tunnel brings you from Queens to Midtown Manhattan in the vicinity of which miraculous area?

Answer: 34th Street

"Miracle on 34th Street" won 3 Oscars in 1948. The Midtown Tunnel is the route through which the Ringling Bros. Circus has its elephants walk en route to the annual circus.
10. Which East River crossing took 13 years to complete?

Answer: Brooklyn Bridge

This one of the Brooklyn-Manhattan-Williamsburg (B.M.W.) Bridges is perhaps the most famous - often being "sold" as part of a scam. Planning for the bridge started in 1855 when the engineer, John Roebling, first put forth his ideas. Construction began in 1870 and finished in 1883.
Source: Author grisham

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us