FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about NC Geography for Beginners
Quiz about NC Geography for Beginners

NC Geography for Beginners Trivia Quiz


Test your skills on identifying some of these well-known geography facts about the Tar Heel State, North Carolina. Have fun!

A multiple-choice quiz by Dandy28804. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States N-O
  8. »
  9. North Carolina

Author
Dandy28804
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
321,427
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
766
Last 3 plays: Guest 152 (8/10), Guest 152 (8/10), Guest 71 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. The state of North Carolina is home to the highest mountain east of the Rockies. What is the name of this mountain which also shares its name with a state park? Hint


Question 2 of 10
2. North Carolina is home to three of the tallest lighthouses in America. What is the name of its tallest lighthouse, located on the coast of N.C.? Hint


Question 3 of 10
3. North Carolina has many rivers within its boundaries. A river basin includes all the land that a river gets its water from. Which river basin is the largest in the state? Hint


Question 4 of 10
4. There are three distinct landforms in the Southeast U.S. and in North Carolina. Which one of the following is NOT one of those geographical landforms? Hint


Question 5 of 10
5. The first English colony in America was located on which North Carolina island? Hint


Question 6 of 10
6. Which river in North Carolina is only one of two rivers that flows north in the United States? Hint


Question 7 of 10
7. Which one of the following pairs of cities and landforms are INCORRECT pairings of cities located in North Carolina's three landforms? Hint


Question 8 of 10
8. The Appalachian Mountains extend from Canadian provinces in the north through North Carolina, Georgia, and northern Alabama. Which of the following are the two sub-chains of the Appalachians in the state of N.C.? Hint


Question 9 of 10
9. In geography, a sound is a sea or ocean inlet that is larger than a bay (or a narrow sea or ocean channel), which is found between two bodies of land. Here the water is usually much more shallow than a lake or ocean. Which of the following is NOT a sound located in North Carolina? Hint


Question 10 of 10
10. North Carolina's Piedmont contains most of the state's largest cities. One of the reasons for this is the fact that rivers in this region begin their drop in elevation, which allowed them to be used for water-powered mills and later for hydroelectric power. This led to many towns being founded along these rivers. What is the geographic term for this sudden decrease in elevation of waterways? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 28 2024 : Guest 152: 8/10
Mar 25 2024 : Guest 152: 8/10
Mar 17 2024 : Guest 71: 8/10
Mar 12 2024 : Guest 97: 8/10
Mar 11 2024 : Guest 209: 7/10
Feb 28 2024 : Guest 104: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The state of North Carolina is home to the highest mountain east of the Rockies. What is the name of this mountain which also shares its name with a state park?

Answer: Mt. Mitchell

Mt. Mitchell is named for Elisha Mitchell, the University of North Carolina professor who measured the mountain's elevation and later fell to his death on same mountain. He is buried near the summit.
2. North Carolina is home to three of the tallest lighthouses in America. What is the name of its tallest lighthouse, located on the coast of N.C.?

Answer: Cape Hatteras Lighthouse

The Cape Hatteras lighthouse, along the Outer Banks of N.C., is visible from approximately 20 miles away under normal weather conditions. The lighthouse is measured at 207 feet.
3. North Carolina has many rivers within its boundaries. A river basin includes all the land that a river gets its water from. Which river basin is the largest in the state?

Answer: Cape Fear River Basin

The Cape Fear River basin has 9,322 square miles. The Cape Fear River itself is 202 miles long.
4. There are three distinct landforms in the Southeast U.S. and in North Carolina. Which one of the following is NOT one of those geographical landforms?

Answer: Peninsula

North Carolina's Coastal Plain is often divided into two parts - the Outer Coastal Plain and the Inner Coastal Plain. The Outer Coastal Plain is made up of the Outer Banks and the Tidewater region.
5. The first English colony in America was located on which North Carolina island?

Answer: Roanoke

The colony mysteriously vanished with almost no trace. The word "Croatoan" scrawled on a nearby tree was one clue of the colony's existence.
6. Which river in North Carolina is only one of two rivers that flows north in the United States?

Answer: French Broad

Flowing through the mountains of North Carolina, the French Broad River's source is in Transylvania County (NC). Its mouth is located in the Tennessee River in Knoxville, Tennessee.
7. Which one of the following pairs of cities and landforms are INCORRECT pairings of cities located in North Carolina's three landforms?

Answer: Charlotte-Mountains

Asheville is the largest city in the mountain region, while Wilmington is the largest city in the coastal plains region. Greensboro is located in the Piedmont, as is Charlotte. Charlotte is the largest city in the Piedmont.
8. The Appalachian Mountains extend from Canadian provinces in the north through North Carolina, Georgia, and northern Alabama. Which of the following are the two sub-chains of the Appalachians in the state of N.C.?

Answer: Blue Ridge and Great Smoky Mountains

Both the Great Smoky Mountains and the Blue Ridge are named for the blue mist that always seems to hover around the peaks and valleys. The Great Smoky Mountains lie along the North Carolina-Tennessee border. The Blue Ridge Mountains extend through North Carolina, South Carolina, Georgia, and other states.
9. In geography, a sound is a sea or ocean inlet that is larger than a bay (or a narrow sea or ocean channel), which is found between two bodies of land. Here the water is usually much more shallow than a lake or ocean. Which of the following is NOT a sound located in North Carolina?

Answer: Puget

The Puget Sound is located in Washington State. The Pamlico Sound is the largest lagoon along the east coast of the U.S. It is approximately 80 miles long by 15-20 miles wide. The Bogue and Core Sounds are also found in NC.
10. North Carolina's Piedmont contains most of the state's largest cities. One of the reasons for this is the fact that rivers in this region begin their drop in elevation, which allowed them to be used for water-powered mills and later for hydroelectric power. This led to many towns being founded along these rivers. What is the geographic term for this sudden decrease in elevation of waterways?

Answer: The Fall Line

The Piedmont section of North Carolina gets its name from a French word meaning 'at the foot of the mountain'. Streams in this region are narrow, shallow, and swift--conditions that are poor for navigation and commerce but excellent for the development of water power.
Source: Author Dandy28804

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us