FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Noble State of North Carolina
Quiz about The Noble State of North Carolina

The Noble State of North Carolina Quiz


The noble State of North Carolina is an Atlantic state in the southern US. It was the 12th state in the Union and known for its agriculture.

A photo quiz by dcpddc478. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States N-O
  8. »
  9. North Carolina

Author
dcpddc478
Time
2 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
394,709
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
350
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 104 (7/10), Guest 24 (3/10), Guest 152 (8/10).
-
Question 1 of 10
1. Which canine is the State Dog of North Carolina? Hint


Question 2 of 10
2. Which of these amphibians is the State Frog of North Carolina? Hint


Question 3 of 10
3. Which of these is the State Mineral of North Carolina? Hint


Question 4 of 10
4. What is the State Flower of North Carolina? Hint


Question 5 of 10
5. What is the North Carolina State Vegetable? Hint


Question 6 of 10
6. The name Carolina is in honor of Queen Caroline of Spain.


Question 7 of 10
7. What is the nickname of North Carolina? Hint


Question 8 of 10
8. The gray squirrel is the North Carolina State Mammal.


Question 9 of 10
9. What is the North Carolina State Precious Stone? Hint


Question 10 of 10
10. Raleigh is the State Capital of North Carolina. Who or what was it named after? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Most Recent Scores
Apr 11 2024 : Guest 104: 7/10
Apr 06 2024 : Guest 24: 3/10
Mar 25 2024 : Guest 152: 8/10
Mar 19 2024 : Guest 107: 7/10
Mar 13 2024 : Rizeeve: 10/10
Mar 10 2024 : Guest 107: 5/10
Mar 10 2024 : Guest 73: 7/10
Mar 10 2024 : Guest 47: 7/10
Mar 08 2024 : BigTriviaDawg: 9/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which canine is the State Dog of North Carolina?

Answer: Plott Hound

The Plott hound is a courageous hunting dog that is known for its resolute tracking and bugle-like call. It has a smooth, dense coat and comes in almost any brindle color. They are intelligent, loyal and eager to please.
2. Which of these amphibians is the State Frog of North Carolina?

Answer: Pine Barrens tree frog

North Carolina designated the Pine Barrens tree frog as the state frog in 2013. This is a rare frog found only in the Coastal Plains and Sandhill regions of the state. Often they have orange markings and are known for their large toe pads.
3. Which of these is the State Mineral of North Carolina?

Answer: Gold

In 2011, North Carolina designated gold as the official State Mineral. For most of the first half of the 19th century, gold mining was North Carolina's second most important industry after agriculture. A gold rush in 1799 was the first gold rush in North America.
4. What is the State Flower of North Carolina?

Answer: Dogwood

In 1941 the blossom of the dogwood tree was designated as the official state flower of North Carolina. One of the most common trees in North Carolina, it is found in all parts of the state from the mountains to the coast.
5. What is the North Carolina State Vegetable?

Answer: Sweet Potato

North Carolina is the largest producer of sweet potatoes in the United States. They designated the sweet potato as the official state vegetable in 1995. Native Americans grew sweet potatoes in North Carolina region long before European colonization.
6. The name Carolina is in honor of Queen Caroline of Spain.

Answer: False

Actually, Carolina is taken from the Latin word for Charles, which is Carolus. King Charles I of England made the original land grant in 1629. North Carolina became the 12th state in November of 1789 and the state was named after him.
7. What is the nickname of North Carolina?

Answer: The Tar Heel State

The origin of the nickname Tar Heel State is a matter of scholastic debate. It is usually agreed the nickname stems from North Carolina's long history as a producer of naval stores. These stores sold tar, pitch, rosin and turpentine. These products came from the state's extensive pine forests.
8. The gray squirrel is the North Carolina State Mammal.

Answer: True

The Eastern gray squirrel was designated the official state mammal of North Carolina in 1969. This is a forest animal that is herbivorous and often stores food for use at a later date.
9. What is the North Carolina State Precious Stone?

Answer: Emerald

In 1973 the State of North Carolina designated the emerald as the official state precious stone. This state has a greater variety of minerals found within its borders than any other state including the emerald. Mineral mines are found all over the state.
10. Raleigh is the State Capital of North Carolina. Who or what was it named after?

Answer: Sir Walter Raleigh

Raleigh is the capital and second-largest city in North Carolina. It is a fast growing city that was named after Sir Walter Raleigh. It was named the capital in 1788. This photo shows the capital building with a statue of James K. Polk, Andrew Jackson and Andrew Johnson who are three presidents of the US.
Source: Author dcpddc478

This quiz was reviewed by FunTrivia editor spanishliz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us