Quiz about Rivers Home to Western US Capitals
Quiz about Rivers Home to Western US Capitals

Rivers Home to Western U.S. Capitals Quiz


Do you know which rivers run through which state capitals? Take this quiz and find out.

A multiple-choice quiz by chessart. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. USA - Cities
  8. »
  9. State capitals

Author
chessart
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
113,976
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
2903
Last 3 plays: Guest 101 (1/10), Guest 173 (1/10), Guest 71 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which river flows through Denver, Colorado? Hint

Rio Grande River
Colorado River
South Platte River
Arkansas River

2. The Missouri River flows through how many state capitals? Hint

4
3
2
1

3. Which river flows through Salem, Oregon? Hint

John Day River
Willamette River
Deschutes River
Yakima River

4. Which river flows through Boise, Idaho? Hint

Boise River
Snake River
Colorado River
Columbia River

5. The North Canadian River flows through which state capital? Hint

Salt Lake City, Utah
Oklahoma City, Oklahoma
Pierre, South Dakota
Little Rock, Arkansas

6. Des Moines, Iowa, lies at the confluence of the Des Moines and what other river? Hint

Chipmunk
Raccoon
Skunk
Beaver

7. The 1,450-mile-long Colorado River does not flow through any state capital. However, there is another, much shorter, Colorado River, which does. Which capital does this shorter Colorado flow through? Hint

Santa Fe, New Mexico
Carson City, Nevada
Little Rock, Arkansas
Austin, Texas

8. How many state capitals does the Mississippi River flow through or by? Hint

none
2
1
3

9. Topeka, Kansas, lies on which river? Hint

Arkansas River
Kansas River
Cimarron River
Neosho River

10. Lake Wingra lies inside of which state capital? Hint

Olympia, Washington
Madison, Wisconsin
Sacramento, California
Cheyenne, Wyoming


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which river flows through Denver, Colorado?

Answer: South Platte River

The 424-mile long South Platte begins in the mountains of Colorado, joins up with the North Platte near North Platte, Nebraska, and then flows east to the Missouri River.
2. The Missouri River flows through how many state capitals?

Answer: 3

Bismarck, North Dakota, Pierre, South Dakota, and Jefferson City, Missouri.
3. Which river flows through Salem, Oregon?

Answer: Willamette River

Rising in the mountains of west central Oregon, the Willamette passes through many Oregon cities, including Salem, before it joins the Columbia River near Portland.
4. Which river flows through Boise, Idaho?

Answer: Boise River

"Boise" comes from the French "bois", meaning wooded. Early 19th-century French-Canadian fur trappers gave the river its name because of the many trees along its banks. The town of Boise later took its name from the river.
5. The North Canadian River flows through which state capital?

Answer: Oklahoma City, Oklahoma

The 760-mile-long North Canadian rises in northeast New Mexico, and flows generally southeast till it joins the Canadian River in eastern Oklahoma.
6. Des Moines, Iowa, lies at the confluence of the Des Moines and what other river?

Answer: Raccoon

The Raccoon rises in northwest Iowa and flows about 200 miles southeast till it joins the Des Moines.
7. The 1,450-mile-long Colorado River does not flow through any state capital. However, there is another, much shorter, Colorado River, which does. Which capital does this shorter Colorado flow through?

Answer: Austin, Texas

This Colorado River rises in Cochran County on the Texas-New Mexico border and flows for several hundred miles to the mouth at the Gulf of Mexico.
8. How many state capitals does the Mississippi River flow through or by?

Answer: 2

St. Paul, Minnesota, and Baton Rouge, Louisiana.
9. Topeka, Kansas, lies on which river?

Answer: Kansas River

The Kansas River is sometimes known also as the Kaw River. It drains the northern part of the state, while the Arkansas River system drains a large part of the southern section.
10. Lake Wingra lies inside of which state capital?

Answer: Madison, Wisconsin

Lake Wingra and the other lakes surrounding the city make Madison one of the most beautiful of all the state capital cities.
Source: Author chessart

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 31 2023 : Guest 101: 1/10
Jan 30 2023 : Guest 173: 1/10
Jan 22 2023 : Guest 71: 5/10
Jan 18 2023 : Guest 38: 4/10
Jan 16 2023 : Guest 32: 3/10
Jan 13 2023 : Olderbison: 4/10
Jan 12 2023 : Guest 67: 9/10
Jan 10 2023 : Guest 76: 3/10
Jan 10 2023 : Guest 162: 2/10

Score Distribution

quiz
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us