Quiz about Rivers Home to Eastern US Capital Cities
Quiz about Rivers Home to Eastern US Capital Cities

Rivers Home to Eastern U.S. Capital Cities Quiz


This quiz will ask about rivers along which state capitals of the Eastern half of the United States are located.

A multiple-choice quiz by chessart. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. USA - Cities
  8. »
  9. State capitals

Author
chessart
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
113,704
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
3126
Last 3 plays: Guest 101 (5/10), Guest 71 (10/10), Guest 69 (3/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. On which river is Pennsylvania's capital, Harrisburg, located? Hint

Allegheny River
Monongahela River
Susquehanna River
Roanoke river

2. Which state capital is located at the confluence of the Olentangy and Scioto Rivers? Hint

Madison, Wisconsin
Des Moines, Iowa
Columbus, Ohio
Indianapolis, Indiana

3. Richmond, Virginia, lies on which river? Hint

Potomac River
Cape Fear River
Savannah River
James River

4. The Chattahoochee River forms part of the west border of which capital city? Hint

Raleigh, North Carolina
Jackson, Mississippi
Atlanta, Georgia
Tallahassee, Florida

5. Which river flows through downtown Nashville, Tennessee? Hint

Tombigbee River
Cumberland River
Tennessee River
Kentucky River

6. The Kennebec River flows through which capital city? Hint

Trenton, New Jersey
Albany, New York
Augusta, Maine
Charleston, West Virginia

7. Which state capital lies on the Congaree River? Hint

Little Rock, Arkansas
Montgomery, Alabama
Baton Rouge, Louisiana
Columbia, South Carolina

8. Albany, New York, lies on which river? Hint

Mohawk River
Oswego River
Hudson River
Genesee River

9. Which state capital lies at the meeting place of the Grand and Red Cedar Rivers? Hint

Hartford, Connecticut
Lansing, Michigan
Dover, Delaware
Frankfort, Kentucky

10. Annapolis, Maryland, lies on which river? Hint

Wicomico River
Sassafras River
Severn River
Choptank River


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. On which river is Pennsylvania's capital, Harrisburg, located?

Answer: Susquehanna River

The 444-mile-long Susquehanna rises at Otsego Lake in central New York state. It then flows south across Pennsylvania into Maryland, where it empties into Chesapeake Bay.
2. Which state capital is located at the confluence of the Olentangy and Scioto Rivers?

Answer: Columbus, Ohio

The 237-mile-long Scioto is the Ohio River's longest tributary in Ohio.
3. Richmond, Virginia, lies on which river?

Answer: James River

The James River rises in the Allegheny Mountains and flows southeastward for about 340 miles to the Chesapeake Bay.
4. The Chattahoochee River forms part of the west border of which capital city?

Answer: Atlanta, Georgia

The Chattahoochee River also forms much of the border between Alabama and Georgia. Those states, along with Florida, all look to the Chattahoochee as an important water resource, and as of February, 2003, the three states are locked in a vigorous legal dispute over how each state will use and preserve this important source of water.
5. Which river flows through downtown Nashville, Tennessee?

Answer: Cumberland River

The Cumberland River rises in the Cumberland Mountains in eastern Kentucky. From there, it winds southwestward into Tennessee, then at Nashville it turns around and heads back northwestward into western Kentucky, emptying into the Ohio River at Smithland, Kentucky.
6. The Kennebec River flows through which capital city?

Answer: Augusta, Maine

The 165-mile-long Kennebec River rises in Moosehead Lake in west-central Maine, and empties into the Atlantic Ocean near Bath.
7. Which state capital lies on the Congaree River?

Answer: Columbia, South Carolina

South Carolia's capital was originally located in the coastal city of Charleston, but the legislature voted in 1796 to move it inland to Columbia.
8. Albany, New York, lies on which river?

Answer: Hudson River

Named of course for the English explorer Henry Hudson, who sailed up the river in 1609, the 306-mile-long Hudson begins in the Adirondack Mountains, then flows southward near the eastern boundary of New York and empties into the Atlantic Ocean at New York City.
9. Which state capital lies at the meeting place of the Grand and Red Cedar Rivers?

Answer: Lansing, Michigan

The 170-mile-long Grand River is Mchigan's largest river. It flows into Lake Michigan at Grand Haven.
10. Annapolis, Maryland, lies on which river?

Answer: Severn River

The rivers listed are all Maryland rivers.
Source: Author chessart

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 31 2023 : Guest 101: 5/10
Jan 22 2023 : Guest 71: 10/10
Jan 18 2023 : Guest 69: 3/10
Jan 16 2023 : Guest 32: 3/10
Jan 12 2023 : Guest 67: 8/10
Jan 02 2023 : Guest 70: 8/10
Jan 01 2023 : Guest 77: 1/10
Dec 20 2022 : Guest 98: 7/10
Dec 16 2022 : tluvgrandpa: 3/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us