FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Rivers of Canada
Quiz about Rivers of Canada

Rivers of Canada Trivia Quiz


The waterways of Canada were crucial in the early days of exploration and settlement. Join me in exploring these roads into the heart of Canada.

A multiple-choice quiz by reedy. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Canada
  8. »
  9. Canada - Bodies of Water

Author
reedy
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
115,882
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
2712
Last 3 plays: DCW2 (10/10), jackslade (9/10), Guest 69 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. It may be the longest river in Canada, but it's only the eleventh longest in the world. Hint


Question 2 of 10
2. The confluence of these two rivers is at 'The Forks' in Winnipeg, Manitoba. Hint


Question 3 of 10
3. This river runs through the capital of Alberta. Hint


Question 4 of 10
4. Vancouver, B.C. is at the mouth of this 1,325 kilometre long river. Hint


Question 5 of 10
5. What is the name of the river that runs through the nation's capital that bears the same name as the city?

Answer: (Two Words)
Question 6 of 10
6. This large city is located on islands in the St. Lawrence River. Hint


Question 7 of 10
7. The border between Canada and the US runs along this river between Lake Ontario and Lake Erie.

Answer: (Two Words (Watch Your Spelling!))
Question 8 of 10
8. This river allows water to flow from Lake Winnipeg to Hudson's Bay. Hint


Question 9 of 10
9. This river originates north of Sioux Lookout and runs through much of North-Western Ontario before emptying into James Bay. Hint


Question 10 of 10
10. This river originates in Quebec and runs through three separate New Brunswick cities before emptying into the Bay of Fundy. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 16 2024 : DCW2: 10/10
Jan 29 2024 : jackslade: 9/10
Jan 22 2024 : Guest 69: 6/10
Jan 17 2024 : Guest 45: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. It may be the longest river in Canada, but it's only the eleventh longest in the world.

Answer: Mackenzie River

The Mackenzie River was named for Alexander Mackenzie, who was the first explorer to cross North America. His task was to chart the river by the North West Company to determine if it reached the Pacific Ocean. The Mackenzie River is 4040 kilometres long.
2. The confluence of these two rivers is at 'The Forks' in Winnipeg, Manitoba.

Answer: Red and Assiniboine Rivers.

The Red River is formed by the confluence of the Otter Tail and Bois de Sioux Rivers at the border of North Dakota and Minnesota. Its total length is 870 kilometres.
3. This river runs through the capital of Alberta.

Answer: North Saskatchewan River

The North and South Saskatchewan rivers merge near Prince Albert, Saskatchewan into the Saskatchewan River.
4. Vancouver, B.C. is at the mouth of this 1,325 kilometre long river.

Answer: Fraser River

B.C. resident Fin Donnelly claimed to have swum the entire length of the Fraser River over 20 days in 1995.
5. What is the name of the river that runs through the nation's capital that bears the same name as the city?

Answer: Ottawa River

The Rideau Canal, which empties into the Ottawa River, is renowned for its winter skating path.
6. This large city is located on islands in the St. Lawrence River.

Answer: Montreal

The St. Lawrence River and Seaway allow ocean-going ships inland access through the Great Lakes as far as Thunder Bay in Western Ontario, and Duluth-Superior in Minnesota.
7. The border between Canada and the US runs along this river between Lake Ontario and Lake Erie.

Answer: Niagara River

Niagara Falls carries approximately 600,000 US gallons over the Canadian Falls per second, and 150,000 US gallons over the American Falls per second.
8. This river allows water to flow from Lake Winnipeg to Hudson's Bay.

Answer: Nelson River

The Nelson River was discovered by Sir Thomas Button in 1612, although remnants of Viking culture can be found in the region around Lake Winnipeg, so he was not the first European there.
9. This river originates north of Sioux Lookout and runs through much of North-Western Ontario before emptying into James Bay.

Answer: Albany River

The Missinaibi and Attawapiskat Rivers both empty into James Bay, but originate nowhere near Sioux Lookout.
10. This river originates in Quebec and runs through three separate New Brunswick cities before emptying into the Bay of Fundy.

Answer: Saint John River

The Bay of Fundy's incredibly high tides sometimes make the waters run backwards in this river - no fooling!
Source: Author reedy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Author Rainbow: My Tier 1 Set:

With the new Author Rainbow badgelets, I found another excuse to create a quiz list. Tier 1 is achieved when you write two quizzes in a category. Here is a list of the second quiz I wrote in each category - in the order I completed them - making a full set of Tier 1 badgelets. Enjoy!

  1. Val Kilmer Roles Average
  2. "The Hunt for Red October" Average
  3. Rivers of Canada Average
  4. A History of Manitoba (1870-1900) Difficult
  5. License Plate Slogans of Canada Average
  6. Van Halen Lyrics Tough
  7. Greek Gods Easier
  8. Jump on the 'Bond' Wagon 2 Tough
  9. World Cup 2006 Venues Tough
  10. "The 39 Clues" Book 2: "One False Note" Average
  11. Acrophobics Anonymous Average
  12. Trekkin' Through The Universe Pt. 5 Average

Also part of quiz list
3/4/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us