FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Dark Day The Massacre of Tlatelolco
Quiz about A Dark Day The Massacre of Tlatelolco

A Dark Day: The Massacre of Tlatelolco Quiz


The Massacre of Tlatelolco is well remembered by students in Mexico. Before Tiananmen Square, there was this horrible tragedy. Have fun and enjoy the learning!

A multiple-choice quiz by Lpez. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Latin America
  8. »
  9. Mexico

Author
Lpez
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
357,071
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
276
Last 3 plays: amarie94903 (9/10), Guest 99 (5/10), RioRiver (6/10).
-
Question 1 of 10
1. When did the Tlatelolco Massacre occur? Hint


Question 2 of 10
2. Which important international event was Mexico due to host ten days after the Tlatelolco Massacre? Hint


Question 3 of 10
3. Who was the President of Mexico at the time of the Tlatelolco Massacre? Hint


Question 4 of 10
4. What was the name of the square in which the Tlatelolco Massacre took place? Hint


Question 5 of 10
5. The Massacre of Tlatelolco - The origin of this tragedy was confusion. Who got confused and started shooting? Hint


Question 6 of 10
6. What is the estimate of casualties at the Tlatelolco Massacre? Hint


Question 7 of 10
7. The Massacre of Tlatelolco - The CIA has been linked to this event.


Question 8 of 10
8. What does FEMOSPP stand for? Hint


Question 9 of 10
9. When did the Mexican Congress declare October 2 a National Day of Mourning? Hint


Question 10 of 10
10. Among many other authors, Elena Poniatowska wrote a book about the Tlatelolcothis Massacre. What was its title? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jan 24 2024 : amarie94903: 9/10
Jan 21 2024 : Guest 99: 5/10
Jan 17 2024 : RioRiver: 6/10
Jan 16 2024 : Guest 204: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When did the Tlatelolco Massacre occur?

Answer: October 2, 1968

On July 22, 1968, a fight started at a college football game. The police invaded both universities, followed by the Mexican army, and remained there until October 1. A day later, horror would fill the country.
2. Which important international event was Mexico due to host ten days after the Tlatelolco Massacre?

Answer: The Olympics

Ironically, the 1968 Mexico Olympics were named the "Olympics of Peace". At the opening demonstrators waved black handkerchiefs shaped like a pigeon to protest against the killings.
3. Who was the President of Mexico at the time of the Tlatelolco Massacre?

Answer: Gustavo Diaz Ordaz

At the time, Luis Echeverria was the head of the Ministry of Interior (SEGOB or Secretaria de Gobernacion), and he became the President in 1970. In 2006, a Mexican Federal Judge placed Echeverria under house arrest for the crime of genocide. It was the first time in the history of Mexican justice that a former President was punished; but he was later released.
4. What was the name of the square in which the Tlatelolco Massacre took place?

Answer: Plaza de las Tres Culturas

Also known as "La Plaza de Tlatelolco" (The Square of Tlatelolco), the 'Square of the Three Cultures' was the scene of the tragedy. The building was home to the headquarters of the SRE (Secretariat of Foreign Relations) until 2005.
5. The Massacre of Tlatelolco - The origin of this tragedy was confusion. Who got confused and started shooting?

Answer: The military (army)

It is said that a helicopter threw two flares and the soldiers thought it was the students attacking them. They opened fire, starting what would be a day that would stay in the country's memory forever.
6. What is the estimate of casualties at the Tlatelolco Massacre?

Answer: 200-300 people

Sadly, approximately 300 people died, although the government reported at first only 40-50 deaths. Witnesses who were there as protesters say they saw certainly more than 50 bodies.
7. The Massacre of Tlatelolco - The CIA has been linked to this event.

Answer: True

In 2005 the BBC reported on the complicity of the CIA and also that there were 200-300 deaths. The bodies were quickly transported out of the square in garbage trucks. The Mexican government had expressed their concerns about safety at the Olympics to the CIA.
8. What does FEMOSPP stand for?

Answer: Fiscalía Especial para Movimientos Sociales y Políticos del Pasado

The "Fiscalía Especial para Movimientos Sociales y Políticos del Pasado", Spanish for "Special Secretariat for Social and Political Movements from the Past", was created by President Vicente Fox in 2005. This organization was the one who ordered the arrest of Echeverria.
9. When did the Mexican Congress declare October 2 a National Day of Mourning?

Answer: November 8, 2011

On November 8, 2011, the Congress of the Union declared October 2 a National Mourning Day because of the massacre. The Mexican flag must be flown at half-staff that day. It is the only yearly national day of mourning in Mexico, although the President may declare a national mourning day when he thinks it is necessary.
10. Among many other authors, Elena Poniatowska wrote a book about the Tlatelolcothis Massacre. What was its title?

Answer: The Night of Tlatelolco

More than ten books have appeared about the massacre. Poniatowska's title is now how many people refer to the tragedy, the "Night of Tlatelolco".
Source: Author Lpez

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Lpez's Globally-Themed Quizzes:

This list has some of my quizzes that have some sort of international component to them. I hope you enjoy them!

  1. The Great American Hamburger Easier
  2. The AICM, Mexico City International Airport Average
  3. A Dark Day: The Massacre of Tlatelolco Average
  4. Right or Wrong in Mexico Average
  5. Some of the Presidents of Mexico Average
  6. Extra! Extra! Mexico Has Newspapers Too! Average
  7. Why Worry About Guatemala? Average
  8. Fighting for Peace Average
  9. Senegalese Average
  10. Lebanon! Average
  11. Free as a Bird Average
  12. Football Stadiums of Mexico Average

2/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us