FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Germany 19331945 A Modern Dark Age
Quiz about Germany 19331945 A Modern Dark Age

Germany 1933-1945: A Modern Dark Age Quiz


The Nazi era is one of the most thoroughly studied eras of modern history. Test your knowledge about it!

A multiple-choice quiz by vishvakarman. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. German
  8. »
  9. Nazi Germany

Author
vishvakarman
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
47,886
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
2279
Last 3 plays: kawaglia (6/10), Guest 82 (7/10), Guest 46 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. Shortly before their taking absolute power in Germany, a fire set to which edifice was used by the Nazis as a means of propaganda? Hint


Question 2 of 10
2. Which two cities did the first German Autobahn connect? Hint


Question 3 of 10
3. When Hitler was a boy of five years, he once dropped into the river Inn. His life was saved, however, by a local priest. What city did this event take place in? Hint


Question 4 of 10
4. During World War II, which country was the first to be invaded by German troops after Poland? Hint


Question 5 of 10
5. In what year was Hitler arrested after his failed coup d'etat? Hint


Question 6 of 10
6. On what day was there a failed attempt to kill Adolf Hitler at his headquarters? Hint


Question 7 of 10
7. What name did Hitler intend to assign to Berlin after Germany would have won the war? Hint


Question 8 of 10
8. What was the Nazi Party's recreation organisation for the working people called? Hint


Question 9 of 10
9. In which year was Austria reincorporated into the 'German Reich'? Hint


Question 10 of 10
10. In which city was the first concentration camp erected in 1933? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Nov 29 2023 : kawaglia: 6/10
Nov 27 2023 : Guest 82: 7/10
Nov 25 2023 : Guest 46: 5/10
Nov 25 2023 : Guest 82: 7/10
Nov 22 2023 : Guest 1: 5/10
Nov 15 2023 : Guest 71: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Shortly before their taking absolute power in Germany, a fire set to which edifice was used by the Nazis as a means of propaganda?

Answer: The Reichstag

That was on 27 February 1933, and the ensuing panic made it easy for the Nazis to get President Hindenburg to agree to emergency measures and to get the O.K. from the Reichstag for their 'enabling act'. The only arsonist convicted was a deranged Dutchmann called Van der Lubbe.
2. Which two cities did the first German Autobahn connect?

Answer: Cologne and Bonn

It opened in 1932, in other words before the Nazis came to power.
3. When Hitler was a boy of five years, he once dropped into the river Inn. His life was saved, however, by a local priest. What city did this event take place in?

Answer: Passau

Passau is where the river Inn flows into the Danube.
4. During World War II, which country was the first to be invaded by German troops after Poland?

Answer: Denmark

5. In what year was Hitler arrested after his failed coup d'etat?

Answer: 1923

During his stay in prison, he dictated the infamous 'Mein Kampf'.
6. On what day was there a failed attempt to kill Adolf Hitler at his headquarters?

Answer: 20th July 1944

All conspirators, who were mainly high ranking military officers, were executed before the end of the war.
7. What name did Hitler intend to assign to Berlin after Germany would have won the war?

Answer: Germania

Nazi architect Albert Speer had already completed several plans for gigantic buildings for the Nazi's 'Capital of the World'.
8. What was the Nazi Party's recreation organisation for the working people called?

Answer: KdF

KdF means 'Kraft durch Freude', which can be translated as 'Strength through Joy'.
9. In which year was Austria reincorporated into the 'German Reich'?

Answer: 1938

10. In which city was the first concentration camp erected in 1933?

Answer: Dachau

Among the first to be imprisoned there were criminals and political enemies of the Nazis.
Source: Author vishvakarman

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
11/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us