FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Nazi Germany
Quiz about Nazi Germany

Nazi Germany Trivia Quiz


A quiz that will be a test for any historian of the Third Reich.

A multiple-choice quiz by bretton. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. German
  8. »
  9. Nazi Germany

Author
bretton
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
67,040
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
4650
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 81 (7/15), Guest 172 (14/15), Guest 147 (9/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Adolf Hitler joined a political Nationalist and anti-semitic organisation in 1919 called the German Workers' Party ('Deutsche Arbeiterpartei' - abbreviated DAP). With his help this party soon became the National Socialist German Workers' Party Nationalsozialistisiche Deutsche Arbeiterpartei - abbreviated NSDAP and nicknamed the 'Nazis'. Hitler played a key role in the establishment of the Nazis, but who actually founded the original German Workers' Party? Hint

Alfred Rosenberg
Ernst Roehm
Gregor Strasser
Anton Drexler

2. After the Nazis took over Germany they also began to gain more control over Germany's Churches. They in particular attempted to gain more authority over the Protestant churches and they attempted to set up their own church called the 'Faith Movement - German Christians'. Many Protestant Pastors however tried to rebel against the Nazis and in 1934 they set up both the Pastors' Emergency League and the Confessing Church. Three of the following men were part of this Protestant anti-Nazi Church movement, but one wasn't! Which one was NOT part of this movement? Hint

Ludwig Mueller
Dietrich Bonhoeffer
Martin Niemoeller
Karl Barth

3. General Erwin Rommel, who commanded the German forces in Africa, died in 1944. What was the cause of his death? Hint

Killed by a British land mine
Cancer
Suicide
Shot by the Gestapo

4. Two young students, Hans and Sophie Scholl set up a small resistance group to Hitler and as a result received the death penalty. What was the name of their group? Hint

Die Jugenddemokratie
Edelweisspiraten
The White Rose
Rote Kapelle

5. Some senior Nazis considered sending the Jews to a remote part of the world and leave them to live there with little outside aid. Name the African country to which some Nazis officials planned (in a rather vague way) in 1940 to send the Jews. Hint

Liberia
Madagascar
Mali
Uganda

6. Which of the following words did the Nazis often use to refer to races they regarded as "sub-human"? Hint

Herrenvolk
Untermenschen
Lebensraum
Anschluss

7. Hjalmar Schacht was not a Nazi, but Hitler gave him a role in the Third Reich Cabinet. It was he that introduced the 'New Plan' in 1934. What ministerial position did Schacht occupy? Hint

Minister of Agriculture
Minister of Transport
Minister of Education
Minister of Economics

8. In Nazi Germany women were encouraged to have as many children as possible. The Nazis even gave out awards for women that had a lot of children. One such award was called the 'Mother's Cross'. If you had four children you'd get a Bronze, six children would get you a Silver; but how many children did a woman have to give birth to in order to get a the Mother's Cross Gold Award?

Answer: (More than 6)
9. The 'Kristallnacht', a mass attack on German Jews, was sparked by the murder of a Nazi Diplomat by a Jew in Paris in 1938. Who killed the diplomat? Hint

Marinus van der Lubbe
Gavrilo Princip
Ernst von Rath
Hersch Grynszpan

10. The Hitler Youth became the socially desirable organisation for a parent in Nazi Germany to send their child to join. In 1939 it became compulsory for children of the right age to join. How old did boys have to be to join the Hitler Youth?

Answer: (It's in the teens)
11. A British man named William Joyce was a member of Oswald Mosley's British Union of Fascists during the early 1930s, but left the organization as he found it insufficiently right-wing! He shared many of the Nazi party's beliefs and was a great admirer of Adolf Hitler. In August 1939 he moved to Germany as he had been tipped off that war could soon start and he wanted to become a German citizen so he could work for the Nazis during the war. After the war he was one of the few Britons to be executed for treason (in 1947) after his six years in Berlin. He worked very hard for Adolf Hitler, but what was his job? Hint

German intelligence officer
Radio broadcastor
English language teacher
Cypher expert

12. The Waffen SS 13th Division, which were also known as the Hanschar Division, were made up of people from which of the following groups? Hint

Bosnian Muslims
Fascist Spaniards
Nazi Boers
Nazi sympathisers from Switzerland

13. When did the city of Paris fall to the National Socialists? Hint

September 1940
December 1939
June 1940
July 1940

14. Who of the following was responsible for filming the 1936 Berlin Olympic Games and also filmed the Nazi propraganda film "Triumph of the Will"? Hint

Bertolt Brecht
Fritz Lang
Josef Goebbels
Leni Riefenstahl

15. On May 7th 1945 Germany surrendered to the Allies. But with Hitler having killed himself on April 30th, it obviously wasn't he who surrendered the German forces. Which of the following men was at least nominally in control of the Third Reich for its last seven days before surrendering? Hint

Admiral Doenitz
Rudolf Hess
Heinrich Himmler
Martin Bormann


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Sep 14 2023 : Guest 81: 7/15
Sep 13 2023 : Guest 172: 14/15
Sep 06 2023 : Guest 147: 9/15
Sep 05 2023 : Guest 162: 13/15
Sep 02 2023 : Guest 99: 8/15
Aug 24 2023 : Guest 172: 10/15
Aug 19 2023 : Guest 50: 6/15
Aug 16 2023 : Guest 2: 9/15
Aug 15 2023 : Guest 120: 7/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Adolf Hitler joined a political Nationalist and anti-semitic organisation in 1919 called the German Workers' Party ('Deutsche Arbeiterpartei' - abbreviated DAP). With his help this party soon became the National Socialist German Workers' Party Nationalsozialistisiche Deutsche Arbeiterpartei - abbreviated NSDAP and nicknamed the 'Nazis'. Hitler played a key role in the establishment of the Nazis, but who actually founded the original German Workers' Party?

Answer: Anton Drexler

Anton Drexler not only founded the German Workers' Party, but co-wrote the Nazis' 25 point manifesto in 1920. Rosenberg was another early member of the Nazis, as was Ernst Roehm. Gregor Strasser and Roehm were murdered by Hitler in the 'Night of the Long Knives', as they were seen as a threat to Hitler's leadership after he had become Chancellor.
2. After the Nazis took over Germany they also began to gain more control over Germany's Churches. They in particular attempted to gain more authority over the Protestant churches and they attempted to set up their own church called the 'Faith Movement - German Christians'. Many Protestant Pastors however tried to rebel against the Nazis and in 1934 they set up both the Pastors' Emergency League and the Confessing Church. Three of the following men were part of this Protestant anti-Nazi Church movement, but one wasn't! Which one was NOT part of this movement?

Answer: Ludwig Mueller

Ludwig Mueller was appointed by Hitler to be the national Bishop of the (Nazi) German Church. Therefore he was not an opponent of Hitler but one of the Fuehrer's servants. Pastor Martin Niemoeller on the other hand was imprisoned (from 1937-45) in Dachau concentration camp for his beliefs, although he escaped death when the Allies liberated it.

He is famous for writing the poem 'First They Came for the Jews', which was to trigger guilt for all those that saw the Nazis do evil things to other people but didn't stand up for them.
3. General Erwin Rommel, who commanded the German forces in Africa, died in 1944. What was the cause of his death?

Answer: Suicide

Erwin Rommel was thought to be part of the conspiracy to kill Hitler on 20 July 1944. There is no evidence of this, but Hitler decided to get rid of him anyway. Instead of being killed by the Gestapo or being by a 'People's Court', Erwin Rommel was ordered to commit suicide.

As he was immensely popular in Germany, the Nazi régime stated in public that he'd died of wounds sustained in Normandy and gave him a state funeral. The sheer cynicism of this almost beggars belief!
4. Two young students, Hans and Sophie Scholl set up a small resistance group to Hitler and as a result received the death penalty. What was the name of their group?

Answer: The White Rose

The 'Edelweisspiraten' were gangs of teenagers with no formal organisation which simply beat up Hitler Youth rather than undertake serious anti-Nazi work. They probably would of been badly behaved even in a democracy. The Rote Kapelle was a secret underground Communist force, but still never really was much of a threat to the Nazis. Die Jugenddemokratie was a name I simply made up.

The White Rose Group, though, was a group of Munich students led by Hans and Sophie Scholl. They distributed anti-Nazi leaflets and tried to sabotage the German war effort.

They were inspired by Munich University's anti-Nazi Professor Kurt Huber.
5. Some senior Nazis considered sending the Jews to a remote part of the world and leave them to live there with little outside aid. Name the African country to which some Nazis officials planned (in a rather vague way) in 1940 to send the Jews.

Answer: Madagascar

Madagascar was a French colony, and Hitler was hoping that if he could conquer France then he would also gain France's colonies as well. The plan was very short lived as it was based on the assumption that Britain would be defeated.
6. Which of the following words did the Nazis often use to refer to races they regarded as "sub-human"?

Answer: Untermenschen

The 'Untermenschen' were Slavs, Jews, Blacks and basically non-Aryans. The 'Herrenvolk' (= 'Master Race') were the Aryan, Nordic and German people. 'Lebensraum' was a term for the land that lesser races owned which should be given to the 'Herrenvolk'. The 'Anschluss' was the union of Austria and Germany.
7. Hjalmar Schacht was not a Nazi, but Hitler gave him a role in the Third Reich Cabinet. It was he that introduced the 'New Plan' in 1934. What ministerial position did Schacht occupy?

Answer: Minister of Economics

He was Minister of Economics between 1934 and 1937. He also became President of the Reichsbank till January, 1939. Tried by the International Military Tribunal at Nuremberg in 1946 and acquitted.
8. In Nazi Germany women were encouraged to have as many children as possible. The Nazis even gave out awards for women that had a lot of children. One such award was called the 'Mother's Cross'. If you had four children you'd get a Bronze, six children would get you a Silver; but how many children did a woman have to give birth to in order to get a the Mother's Cross Gold Award?

Answer: 8

This was part of Hitler's pro-natalist policy. Women of 'pure breed' were encouraged to have as many children as possible, so that their boys could be Germany's future soldiers and the girls could have more children. 'Racially pure' couples could also apply for marriage loans of up to 1,000 Marks. Nazi women were given their own organisations in the Third Reich such as the "Frauenfront". None of these groups however, supported equality with men.
9. The 'Kristallnacht', a mass attack on German Jews, was sparked by the murder of a Nazi Diplomat by a Jew in Paris in 1938. Who killed the diplomat?

Answer: Hersch Grynszpan

Hersch Grynszpan killed the German diplomat Ernst von Rath in revenge for the Nazis' murder of his parents back in Germany. Popular anger at this gave Hitler the excuse to order a pogrom. Marinus van der Lubbe was the Communist the Nazis blamed the Reichstag fire on, although it has been proved that the Nazis set him up. Gavrilo Princip was the Serbian who shot Archduke Ferdinand and so triggered World War I.
10. The Hitler Youth became the socially desirable organisation for a parent in Nazi Germany to send their child to join. In 1939 it became compulsory for children of the right age to join. How old did boys have to be to join the Hitler Youth?

Answer: 14

The Hitler Youth offered many activities from sports to music to outdoor pursuits. It also taught young boys survival skills and young girls domestic subjects in preparation for marriage.
11. A British man named William Joyce was a member of Oswald Mosley's British Union of Fascists during the early 1930s, but left the organization as he found it insufficiently right-wing! He shared many of the Nazi party's beliefs and was a great admirer of Adolf Hitler. In August 1939 he moved to Germany as he had been tipped off that war could soon start and he wanted to become a German citizen so he could work for the Nazis during the war. After the war he was one of the few Britons to be executed for treason (in 1947) after his six years in Berlin. He worked very hard for Adolf Hitler, but what was his job?

Answer: Radio broadcastor

He made regular broadcasts to Britain and his snotty astrocratic voice earned him the nickname "Lord Haw Haw". Even Oswald Mosley called William a traitor after the war. He was the last man hanged in Britain for high treason.
12. The Waffen SS 13th Division, which were also known as the Hanschar Division, were made up of people from which of the following groups?

Answer: Bosnian Muslims

After the Nazi invasion of Yugoslavia many Bosnian Muslims became sympathic to Hitler's anti-Semitic ravings. As a result a whole Waffen SS division was created for them to join. Many countries outside of Germany had Nazi Army Units, their was even a small group of pro-Nazi British volunteers called the British Free Corps.

They fought against their own countrymen for Adolf Hitler's Nazis.
13. When did the city of Paris fall to the National Socialists?

Answer: June 1940

Up to third of the population of Paris had fled by the time the Nazis had arrived in Paris and hung a Swastika banner on the Arc de Triomphe. Many French officials fled to the south of France and soon formed the so called Vichy government in the town of the same name. This was where the French not under Nazi rule would operate from.
14. Who of the following was responsible for filming the 1936 Berlin Olympic Games and also filmed the Nazi propraganda film "Triumph of the Will"?

Answer: Leni Riefenstahl

In a régime where women weren't expected to play a large role in society, Leni Riefenstahl must have made a real impression on Hitler to become his main film maker despite being a woman. Josef Goebbels was Minister of Propaganda, and Leni had to work through him in order to film 400,000 metres of Olympic film footage. Fritz Lang was a German film maker in the 1950s. Bertolt Brecht was a Marxist playwright in the 1920s and 1930s.

He fled to the USA after Hitler came to power.
15. On May 7th 1945 Germany surrendered to the Allies. But with Hitler having killed himself on April 30th, it obviously wasn't he who surrendered the German forces. Which of the following men was at least nominally in control of the Third Reich for its last seven days before surrendering?

Answer: Admiral Doenitz

Doenitz was a naval commmander during the war and Hitler turned control over to him as he felt everyone else (i.e the army, air force, the police and secret service) had let him down and his naval officers were the only people who had served him well.
Source: Author bretton

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
9/25/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us