Quiz about Enter Mussolini and Hitler
Quiz about Enter Mussolini and Hitler

Enter Mussolini and Hitler Trivia Quiz


This is a quiz on Europe and the rise of Hitler and Mussolini in the Inter-War period. I hope you like it!

A multiple-choice quiz by Corycool. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. German
  8. »
  9. Nazi Germany

Author
Corycool
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
24,328
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
4724
Last 3 plays: ssabreman (10/10), Guest 73 (8/10), Guest 78 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What nickname is given to the republic in Germany established after WWI? Hint

The Versailles Republic
German Republic
Weimar Republic
Berlin Republic

2. Who was the President of Germany from 1925-34? Hint

Ebert
Hitler
Hindenburg
Stresseman

3. What is the term for an attempt by a small group of people to take over the government of a country by force? Hint

Parade
Hostile Take-Over
Putsch
March

4. What ideology did Mussolini create? Hint

Socialism
Nazism
Fascism
Communism

5. Who was Mussolini's rival that was murdered? (This began an uprising against Mussolini during elections) Hint

Matteotti
Mussolini's wife
Dollfuss
Dolitolo

6. What was the name of the treaty which put the Pope and Mussolini on good terms with each other? Hint

Emmanual Treaty
Vatican Treaty
Pope Treaty
Lateran Treaty

7. In the early 1930s, the political order was beginning to collapse due to economic (and other) reasons. Who promised to put Germany back on its feet and make it a great power again? Hint

Streseman
Dollfuss
Hindenburg
Hitler

8. The annexation of Austria just before WWII was called what? Hint

Austrian Reich
Anschluss
Dollfuss
Reich of Austria

9. Hitler came to power in which year? Hint

1933
1931
1934
1929

10. What was the name of the infamous agreement that awarded the Sudetenland to the German Reich? Hint

Prague Agreement
Munich Agreement
Agreement of Czechoslovakia
Greater Reich Agreement


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What nickname is given to the republic in Germany established after WWI?

Answer: Weimar Republic

The Weimar Republic was burdened by the harsh Treaty of Versailles. It didn't survive long, partly because of the treaty. It lacked the wholehearted support of large sections of the German population.
2. Who was the President of Germany from 1925-34?

Answer: Hindenburg

Hindenburg appointed Hitler as the Chancellor in 1933. Ebert was President from 1919-25.
3. What is the term for an attempt by a small group of people to take over the government of a country by force?

Answer: Putsch

The Munich Beer Hall Putsch landed Hitler in jail.
4. What ideology did Mussolini create?

Answer: Fascism

He basically made up Fascism as he went along ruling as a dictator.
5. Who was Mussolini's rival that was murdered? (This began an uprising against Mussolini during elections)

Answer: Matteotti

Matteotti was the leader of the Socialist party at the time.
6. What was the name of the treaty which put the Pope and Mussolini on good terms with each other?

Answer: Lateran Treaty

This treaty, signed in 1929, made Vatican City an independent state.
7. In the early 1930s, the political order was beginning to collapse due to economic (and other) reasons. Who promised to put Germany back on its feet and make it a great power again?

Answer: Hitler

Hitler did tell the truth about his promise in the above question, but lied MANY times in years to come.
8. The annexation of Austria just before WWII was called what?

Answer: Anschluss

Dollfuss was actually the Austrian Chancellor and he was murdered in 1934 by Nazis.
9. Hitler came to power in which year?

Answer: 1933

Hitler won the most seats in a 'Democratic' election. He won 288 seats to be exact.
10. What was the name of the infamous agreement that awarded the Sudetenland to the German Reich?

Answer: Munich Agreement

The Munich Agreement, also referred to as 'Munich Accords', took place in Munich, Germany. Later, Hitler demanded the entire nation of Czechoslovakia and got it. Appeasement would not work with Hitler.
Source: Author Corycool

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : ssabreman: 10/10
Jan 03 2023 : Guest 73: 8/10
Jan 02 2023 : Guest 78: 6/10
Dec 29 2022 : Guest 74: 9/10
Dec 23 2022 : Guest 87: 9/10
Dec 19 2022 : Thrax437: 7/10

Score Distribution

quiz
2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us