FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Nazi Germany
Quiz about Nazi Germany

Nazi Germany Quiz Challenge - How Much Do You Know? | German


A fairly basic test on Nazi Germany ...

A multiple-choice quiz by nicklocher. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. German
  8. »
  9. Nazi Germany

Author
nicklocher
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
48,865
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
5421
Last 3 plays: Guest 104 (4/10), Guest 71 (8/10), Guest 66 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who appointed Hitler Chancellor on January 30, 1933? Hint

Gustav Stresemann
Philipp Bouhler
Otto Meissner
Paul von Hindenburg

2. The film 'Triumph of the Will', a Nazi propaganda film by Leni Riefenstahl, was filmed during the Nazi Party's 6th Party Rally. Which year was that? Hint

1926
1933
1934
1939

3. Who was Adolf Hitler's boyhood friend, with whom he spent some time in Vienna? Hint

Herrman Goering
Alois Hitler
August Kubizek
Lucas Katz

4. On January 20th 1942, Eichmann, Heydrich, and several representatives from various branches of the Nazi government met for a secret meeting to plan what is known as the Final Solution, or the mass murder of the Jews of Europe. Where was this meeting held? Hint

Potsdam
Duisburg
Munich
Wannsee

5. What methods were used by the Nazis to 'liquidate' Jews, communists, enemies of the state, etc.? Hint

Firing squads
'Gas Trucks'
Zyklon B (poison gas)
All these methods were used

6. On June 30 - July 2, 1934 there was a purge of the SA (Stormtroopers). Hitler himself took an active part in this event. What was this event called? Hint

Nuremberg Laws
Purge of the SA
Night of the Long Knives
Kristallnacht (Night of Broken Glass)

7. Who was the leader of the Hitler Youth during the first few years of the Third Reich? Hint

Baldur von Schirach
Arthur Greiser
Heinrich Himmler
Ernst Lammers

8. Who was in charge of the Four Year Plan? Hint

Josef Goebbels
August Grynzpan
Reinhard Heydrich
Hermann Goering

9. In which city did the infamous Beerhall Putsch of 8-9 November 1923 take place? Hint

Berlin
Danzig
Dresden
Munich

10. In which year did Hitler send troops into the Rhineland, which had been demilitarized under the Treaty of Versailles? Hint

1935
1934
1937
1936


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who appointed Hitler Chancellor on January 30, 1933?

Answer: Paul von Hindenburg

Hitler came to power lawfully, but soon used his power in an unlawful way.
2. The film 'Triumph of the Will', a Nazi propaganda film by Leni Riefenstahl, was filmed during the Nazi Party's 6th Party Rally. Which year was that?

Answer: 1934

After WWII Leni Riefenstahl maintained this this film was 'pure art' and not propaganda.
3. Who was Adolf Hitler's boyhood friend, with whom he spent some time in Vienna?

Answer: August Kubizek

4. On January 20th 1942, Eichmann, Heydrich, and several representatives from various branches of the Nazi government met for a secret meeting to plan what is known as the Final Solution, or the mass murder of the Jews of Europe. Where was this meeting held?

Answer: Wannsee

The meeting had originally been scheduled for December 1941, but was postponed as a result of Pearl Habor.
5. What methods were used by the Nazis to 'liquidate' Jews, communists, enemies of the state, etc.?

Answer: All these methods were used

The gassings in trucks began at Chelmno (Kulmhof) in November 1941 - that is before the Wannsee Conference was scheduled.
6. On June 30 - July 2, 1934 there was a purge of the SA (Stormtroopers). Hitler himself took an active part in this event. What was this event called?

Answer: Night of the Long Knives

This purge consolidated Hitler's power over the Party and the government, as well as over the Wehrmacht, or German Army. The Wehrmacht considered itself to be an elite group of soldiers and were horrified by suggestions that they be incorporated with the SA, whom they considered to be thugs!
7. Who was the leader of the Hitler Youth during the first few years of the Third Reich?

Answer: Baldur von Schirach

8. Who was in charge of the Four Year Plan?

Answer: Hermann Goering

9. In which city did the infamous Beerhall Putsch of 8-9 November 1923 take place?

Answer: Munich

Because of this failed attempt to overthrow the government, Hitler ended up in Landsberg prison, where he wrote 'Mein Kampf'. It also taught him that in order to gain power, the National Socialists would have to reject an armed uprising and try to get elected to power.
10. In which year did Hitler send troops into the Rhineland, which had been demilitarized under the Treaty of Versailles?

Answer: 1936

France and Britain protested but took no action against this.
Source: Author nicklocher

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jun 03 2023 : Guest 104: 4/10
Jun 01 2023 : Guest 71: 8/10
May 29 2023 : Guest 66: 10/10
May 25 2023 : Guest 200: 8/10
May 22 2023 : Guest 174: 8/10
May 03 2023 : Guest 156: 5/10
May 03 2023 : Nicobutch: 10/10
Apr 29 2023 : Snave13: 8/10
Apr 25 2023 : Guest 91: 8/10

Score Distribution

quiz
6/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us