Quiz about The Nazification of Germany
Quiz about The Nazification of Germany

The Nazification of Germany Trivia Quiz


This quiz outlines the steps of how Hitler became the supreme ruler and formed a totalitarian dictatorship in Germany. This quiz also shows how Germany was 'Nazified'. I hope you enjoy it and learn some facts! Good luck!

A multiple-choice quiz by Corycool. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. German
  8. »
  9. Nazi Germany

Author
Corycool
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
27,684
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
3507
Last 3 plays: Guest 82 (9/10), Guest 173 (10/10), Guest 103 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. During the 1933 election, what was Hitler's main rival political party? Hint

Social Democrats
Catholic Center Party
Communists
Liberals

2. What did 'Nazi' stand for? Hint

Nasties
National Anerkannte Sozis
National Angesehene Sozialisten
Nationalsozialist

3. The burning down of the German parliament building created a panic that made it easier for Hitler to persuade the German parliament to pass his laws, enabling him to rule by decree. What was the building called? Hint

The Unterhaus
The Weimar
The Reichswehr
The Reichstag

4. Whom did Hitler appoint as his Minister of Propaganda? Hint

Hermann Goering
Heinrich Himmler
Rudolf Hess
Joseph Goebbels

5. Who was appointed Chief of the Luftwaffe (German Air Force)? Hint

Ribbentrop
Himmler
Goering
Heydrich

6. Who was the SA leader that was assassinated in the 'Night of the Long Knives' because he seemed to be a potential rival to Hitler? Hint

Roehm
Heydrich
Himmler
Gestapo

7. Who was the President of Germany that appointed Hitler as Chancellor and died in August of 1934? Hint

Ebert
Papen
Hindenburg
Streseman

8. This act gave Hitler the authority to rule by decree for five years. What was it act called? Hint

The Politics Act
The Enabling Act
The Unstgaden Act
The Conglomerate Act

9. Who was appointed the Deputy Leader of the Nazi Party? Hint

Ribbentrop
Hess
Heydrich
Himmler

10. Who was appointed as the the Nazi Foreign Minister in 1938? Hint

Himmler
Ribbentrop
Goebbels
Goering


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. During the 1933 election, what was Hitler's main rival political party?

Answer: Social Democrats

Throughout the 1920s the Social Democratic Party had had many more seats in the house than the Nazis - but that was before the Great Depression!
2. What did 'Nazi' stand for?

Answer: Nationalsozialist

Hitler loathed socialism but he used that word for his party - probably in an attempt to broaden its appeal. 'Sozi' was a nickname used in the 1920s and 1930s for 'Sozialist'.
3. The burning down of the German parliament building created a panic that made it easier for Hitler to persuade the German parliament to pass his laws, enabling him to rule by decree. What was the building called?

Answer: The Reichstag

The Communist Party was blamed for the burning of the Reichstag - and promptly banned. However, it is often said that the Nazis that set fire to the Reichstag.

Of the five Communists tried for arson in connection with the fire - Marinus van der Lubbe, Ernst Torgler, Georgi Dimitrov, Blagoi Popov, and Vasil Tanev - only Marinus van der Lubbe was convicted.
4. Whom did Hitler appoint as his Minister of Propaganda?

Answer: Joseph Goebbels

Goebbels made very efficient use of radio, theater, newspapers and later film for propaganda.
5. Who was appointed Chief of the Luftwaffe (German Air Force)?

Answer: Goering

Goering was one of the very few leading Nazis who wasn't a lapsed Roman Catholic, but nominally at least a Protestant. The German Luftwaffe proved to be quite successful in the first years of the war. The first major setback for the Luftwaffe was the Battle of Britain.
6. Who was the SA leader that was assassinated in the 'Night of the Long Knives' because he seemed to be a potential rival to Hitler?

Answer: Roehm

Roehm also seemed to take some of the 'populist' or quasi-socialist aims of the Nazi Party at last half seriously. The most important such aim was the public ownership of department stores ... (!)
7. Who was the President of Germany that appointed Hitler as Chancellor and died in August of 1934?

Answer: Hindenburg

Hindenburg was really senile in his later years.
8. This act gave Hitler the authority to rule by decree for five years. What was it act called?

Answer: The Enabling Act

These powers were later renewed indefinitely.
9. Who was appointed the Deputy Leader of the Nazi Party?

Answer: Hess

Rudolf Hess was sentenced to life imprisonment at the Nuremberg Trials.
10. Who was appointed as the the Nazi Foreign Minister in 1938?

Answer: Ribbentrop

Ribbentrop was sentenced to death at the Nuremberg trials for his major involvement in planning and unleashing the war. He was hanged.
Source: Author Corycool

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 82: 9/10
Jan 31 2023 : Guest 173: 10/10
Jan 27 2023 : Guest 103: 6/10
Jan 09 2023 : Guest 51: 5/10
Jan 09 2023 : TERRYROYHURST: 5/10
Jan 03 2023 : Guest 205: 9/10
Jan 03 2023 : Guest 166: 4/10
Jan 03 2023 : Guest 107: 9/10
Jan 03 2023 : Guest 150: 10/10

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us