FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Japanese History Review
Quiz about Japanese History Review

Japanese History Review Trivia Quiz


This is a fairly difficult Japanese history quiz. It is designed as a challenge for experts in the history of Japan, and as a learning experience for non-experts. Please enjoy.

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Asian
  8. »
  9. Japan

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
2,644
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
3564
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 37 (9/10), Guest 106 (6/10), Guest 104 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is the name of the earliest known culture existing on the island of Japan? Hint


Question 2 of 10
2. Murasaki Shikibu wrote what may have been the world's first novel around 1000 A.D. What was its name? Hint


Question 3 of 10
3. What was the name of the first Japanese emperor, who ruled around 600 B.C.? Hint


Question 4 of 10
4. The official introduction of what religion to Japan was dated at 552 A.D.? Hint


Question 5 of 10
5. Which of the following cities has not been a national capital in Japanese history? Hint


Question 6 of 10
6. The period from 858 to 1160 A.D. is sometimes known as the late Heian. It also has a more common name, after a court family that dominated the imperial family during the period. What was this court family name? Hint


Question 7 of 10
7. During the Kamakura period of Japanese history, which lasted from 1185 to 1333 A.D., what was the greatest external threat for the Japanese nation? Hint


Question 8 of 10
8. Many sects of Buddhism became popular in Japan over its many year history. Which of the following was not a popular Buddhist sect at some time or other in Japan? Hint


Question 9 of 10
9. People from what European country were the first to reach Japan? Hint


Question 10 of 10
10. What famous Jesuit priest soon followed the European traders to Japan, initiating the Christian missionary movement there? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 02 2024 : Guest 37: 9/10
Feb 26 2024 : Guest 106: 6/10
Feb 24 2024 : Guest 104: 9/10
Feb 23 2024 : Guest 172: 9/10
Feb 19 2024 : Guest 111: 5/10
Feb 19 2024 : Guest 116: 5/10
Feb 17 2024 : Guest 74: 8/10
Feb 16 2024 : Guest 172: 8/10
Feb 14 2024 : Guest 96: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the name of the earliest known culture existing on the island of Japan?

Answer: Jomon

The Jomon culture is synonymous with the pottery that they crafted, perhaps the world's first pottery-making culture.
2. Murasaki Shikibu wrote what may have been the world's first novel around 1000 A.D. What was its name?

Answer: The Tale of Genji

'The Tale of Genji' or 'Genji Monogatari', is attributed to Murasaki Shikibu, a courtesan of the Fujiwara period in Japan. It tells the story of a prince, "the shining Genji", and his descendants. It is full of tales of tragedy, love, betrayal and all of the other good stuff you find in great novels. Check it out!
3. What was the name of the first Japanese emperor, who ruled around 600 B.C.?

Answer: Jimmu

The name Jimmu means 'Divine Warrior'. He is said to have been directly descended from the Japanese goddess of the sun, Amaterasu Omikami, though I never saw the resemblance (a joke!)
4. The official introduction of what religion to Japan was dated at 552 A.D.?

Answer: Buddhism

This date is probably incorrect, however, it has more accurately been measured as approximately 538 A.D. Buddhism came to Japan from China, via Korea. Its influence on Japanese culture has been enormous, as have other aspects of Chinese culture.
5. Which of the following cities has not been a national capital in Japanese history?

Answer: Sapporo

Sapporo is located on the island of Hokkaido, and is probably best known as a beer-making center. Tokyo is essentially modern Edo, though not exactly the same thing.
6. The period from 858 to 1160 A.D. is sometimes known as the late Heian. It also has a more common name, after a court family that dominated the imperial family during the period. What was this court family name?

Answer: Fujiwara

The Fujiwara clan reigned longer even than the Tokugawa!
7. During the Kamakura period of Japanese history, which lasted from 1185 to 1333 A.D., what was the greatest external threat for the Japanese nation?

Answer: Mongol Invasion

The Mongols never successfully invaded Japan, thanks to what the Japanese call kamikaze, or 'divine wind'. The kamikaze was actually a typhoon.
8. Many sects of Buddhism became popular in Japan over its many year history. Which of the following was not a popular Buddhist sect at some time or other in Japan?

Answer: Totoro

You must forgive me for this indulgence. Totoro is a mystical creature featured in the film 'My Neighbor Totoro' by famed Japanese director Miyazaki. The other three are all sects of Buddhism that first arose in China and were later imported into Japan.
9. People from what European country were the first to reach Japan?

Answer: Portugal

The Portuguese first reached Tanegashima island, off the tip of Kyushu, in 1543 A.D. Two years later, Portuguese traders began to trade with the Japanese.
10. What famous Jesuit priest soon followed the European traders to Japan, initiating the Christian missionary movement there?

Answer: Francis Xavier

Xavier was in Japan from 1549 to 1551, and established a mission there that would last 100 years. He left for China soon after, but died there before he could begin missionary work.
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/5/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us