Quiz about Julius Caesar
Quiz about Julius Caesar

Test yourself! Take this Julius Caesar Quiz | Roman History


Julius Caesar. Exceptional orator, politian, general, beloved of the common Roman. This is my tribute to the great man's life and legacy. Enjoy :)

A multiple-choice quiz by science queen vj. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Roman History
  8. »
  9. Julius Caesar

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
130,498
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
3267
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 144 (4/10), Guest 1 (4/10), Guest 43 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who was Gaius Julius Caesar's mother? Hint

Cornelia Cinna
Servilia Caepio
Aurelia Cotta
Julia

2. From which Roman deity did Caesar claim descent? Hint

Venus
Jupiter
Mars
Neptune

3. During Caesar's childhood, he was nominated to become Rome's Flamen Dialis, a special priest of Jupiter. Which of these activities was Flamen Dialis banned from participating in? Hint

All of these
Touching metal
Seeing a corpse
Riding a horse

4. During his youth, Caesar was one of a number of Roman citizens to be proscribed, a punishment that could result in banishment, seizure of assets and death. Which general (later Dictator) of Rome ordered the proscription of Caesar, but eventually pardoned him? Hint

Gaius Marius
Lucius Cornelius Sulla
Gneaus Pompius Magnus
Marcus Crassus

5. What was distinctive about the horse that Caesar rode during battles? Hint

Caesar always covered his horse with a leopard skin
Caesar rode a donkey
There was no distinguishing feature- it was an ordinary horse
The horse's hooves were cloven into five parts such that they looked like toes

6. What was the name of the award that Caesar won following the capture of Mytilene? Hint

Corona Triumphalis (laurel or bay leaf crown)
Corona Obsidionalis (grass crown)
Corona Civica (oak leaf crown)
Corona Navalis

7. True or False: Caesar was the first Roman to lead an expedition to Britain.

True
False

8. Perhaps Caesar's most famous quote "Veni, vidi, vici" ("I came, I saw, I conquered") was said on August 1st 47BC following which battle? Hint

The battle of Pharsalus (ending the Civil War against the Republicans)
The defeat of Pharnaces at Zela
The siege of Alesia
The defeat of Ptolemy in Alexandria

9. Caesar was assassinated on the Ides of March 44BCE at a meeting of the Roman senate. Beneath which famous general's statue did Caesar fall? Hint

Gaius Marius
Metallus Scipio Africanus
Gnaeus Pompeius Magnus
Quintus Sertorius

10. Caesar named Gaius Octavius (later Augustus) as his heir. How were Caesar and Octavius related? Hint

Uncle and nephew
They were not related
They were cousins
Great-uncle and great nephew


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was Gaius Julius Caesar's mother?

Answer: Aurelia Cotta

Julia, or a derivation thereof, was generally the name given to females born to a Julian father. Caesar's daughter, sister and aunt were all named Julia. Servilia, the mother of Marcus Brutus was his mistress and Cornelia his first wife.
2. From which Roman deity did Caesar claim descent?

Answer: Venus

Julius Caesar claimed descent from the goddess Venus via Aeneas (Iulius) her son.
3. During Caesar's childhood, he was nominated to become Rome's Flamen Dialis, a special priest of Jupiter. Which of these activities was Flamen Dialis banned from participating in?

Answer: All of these

These and other taboos; for example, seeing an enemy of Rome meant that Caesar could not serve in the army.
4. During his youth, Caesar was one of a number of Roman citizens to be proscribed, a punishment that could result in banishment, seizure of assets and death. Which general (later Dictator) of Rome ordered the proscription of Caesar, but eventually pardoned him?

Answer: Lucius Cornelius Sulla

Caesar was proscribed because of his relationship to Gaius Marius, an enemy of Sulla's.
5. What was distinctive about the horse that Caesar rode during battles?

Answer: The horse's hooves were cloven into five parts such that they looked like toes

Caesar was highly superstitious about his luck, insisting that he rode his "toed" horse during battle.
6. What was the name of the award that Caesar won following the capture of Mytilene?

Answer: Corona Civica (oak leaf crown)

The Corona Civica (the Civic Crown), made of oak leaves, was the second highest honour that could be received by a soldier. Caesar won this crown for saving the lives of his fellow soldiers during the battle of Mytilene.
The Grass Crown was the highest honour that was awarded to a soldier, usually a general who liberated a besieged army. Lucius Cornelius Sulla was awarded such a crown.
The Corona Navalis was awarded to sailors.
The Corona Triumphalis was worn by victorious generals during their triumphal parades through Rome.
7. True or False: Caesar was the first Roman to lead an expedition to Britain.

Answer: True

Caesar's first invasion of Britain took place on August 26th 55BC. He transported two legions, the 7th and 10th plus cavalry, but the opposition that they received forced them to retreat back to Gaul. For his second invasion, Caesar took with him five legions, 2000 cavalry and eight hundred transport ships. Britain however was not conquered until a century later.
For more details on all things Caesar, check out this website. http://heraklia.fws1.com/
8. Perhaps Caesar's most famous quote "Veni, vidi, vici" ("I came, I saw, I conquered") was said on August 1st 47BC following which battle?

Answer: The defeat of Pharnaces at Zela

Following Caesar's victory in the civil war, he travelled to Egypt where he placed Cleopatra on the Egyptian throne following the defeat of her brother Ptolemy's army in Alexandria. Prior to his return to Rome to assume the Dictatorship, Caesar defeated Pharnaces II, son of the former troublesome Pontic king Mithridates.

The defeat was in retribution for Pharneces defeat of a Roman army led by Domitius Calvinus in Pontus. It was following this four-hour battle that Caesar made this famous quotation.
9. Caesar was assassinated on the Ides of March 44BCE at a meeting of the Roman senate. Beneath which famous general's statue did Caesar fall?

Answer: Gnaeus Pompeius Magnus

It is thought that as many as 60 men conspired to rid Rome of the 'tyrant' Caesar. The main conspirators in Caesar's assassination were Cassius, Trebonius, Decimus Brutus and Marcus Brutus. Casca was the first to strike. It is reported that before he fell, Caesar covered his head and legs. The great man was stabbed 23 times.
10. Caesar named Gaius Octavius (later Augustus) as his heir. How were Caesar and Octavius related?

Answer: Great-uncle and great nephew

Octavius was the adopted son of Caesar's sister's daughter, Atia.
Source: Author science queen vj

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 29 2023 : Guest 144: 4/10
Jan 29 2023 : Guest 1: 4/10
Jan 27 2023 : Guest 43: 8/10
Jan 16 2023 : Guest 212: 5/10
Jan 15 2023 : Guest 172: 9/10
Jan 15 2023 : Guest 172: 4/10
Jan 13 2023 : Guest 206: 4/10
Jan 10 2023 : Guest 212: 5/10
Jan 04 2023 : Guest 174: 10/10

Score Distribution

quiz
2/4/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us