Quiz about The Divine Julius
Quiz about The Divine Julius

The Divine Julius Trivia Quiz


Everybody knows about his assassination ... How much do you know about his life?

A multiple-choice quiz by drowsteel. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Roman History
  8. »
  9. Julius Caesar

Author
drowsteel
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
345,136
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
753
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 43 (5/10), Guest 172 (7/10), Guest 174 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the Latin version of Caesar's famous phrase, "I came, I saw, I conquered"? Hint

Cogito ergo sum
Sic semper tyrannis
Quid pro quo
Veni, vidi, vici

2. When pirates captured Julius while he was crossing the Aegean Sea and demanded twenty talents of silver as a ransom, what was Caesar's answer? Hint

He refused
He told them to ask for fifty instead
He fought them single-handedly
He offered his wife in his place

3. Once the ransom had been paid to Caesar's kidnappers and he was released, how did he react? Hint

He had the pirates crucified
He read them a farewell poem
He offered them a chance to serve in his navy
He thanked them for their hospitality

4. When Julius Caesar shared the consulship of Rome with Marcus Calpurnius Bibulus, what was the heckling name given to the city's government? Hint

The big fat useless Senate
The tyrant and the buffoon
The Consulship of Julius and Caesar
The ship of fools

5. Which senator did Julius have arrested for filibustering? Hint

Cassius Longinus
Marcus Brutus
Cato the Younger
Lucius Sulla

6. What was Caesar trying to put into law, which resulted in attempted disruption by both Cato and Bibulus? Hint

Land allotments for veterans
Declaring himself Emperor
Proposed invasion of Britain
Aqueduct construction

7. The First Triumvirate was made up of Caesar, Marc Antony, and Octavian.

True
False

8. When the Helvetii tribe entered Gaul, local tribes called on Caesar for help against the incoming warriors. How did Caesar react? Hint

He refused
He conquered Gaul
He demanded money
He fled back to Rome

9. In his own time, Julius Caesar was said to have "falling sickness". What would this disease probably be called today? Hint

Clumsiness
Schizophrenia
Arrhythmia
Epilepsy

10. Which of the following places did Caesar NOT invade? Hint

Britain
Gaul
Rome
Persia


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the Latin version of Caesar's famous phrase, "I came, I saw, I conquered"?

Answer: Veni, vidi, vici

Supposedly, Julius said this to his friend Amantius. Amantius asked Caesar to tell him about his military capture of the city of Zela, and Caesar gave this as his account of the action.
2. When pirates captured Julius while he was crossing the Aegean Sea and demanded twenty talents of silver as a ransom, what was Caesar's answer?

Answer: He told them to ask for fifty instead

Caesar is said to have laughed at the pirates for not realizing the value of the person they'd captured, so he told them to demand a higher price. During his captivity, he acted as if he was in charge of the kidnappers, also reading them his speeches and poetry (and mocking them for not understanding).
3. Once the ransom had been paid to Caesar's kidnappers and he was released, how did he react?

Answer: He had the pirates crucified

During his captivity, Caesar had promised the pirates many times that he would have them crucified as soon as he was free. At the time, they thought he was joking.
4. When Julius Caesar shared the consulship of Rome with Marcus Calpurnius Bibulus, what was the heckling name given to the city's government?

Answer: The Consulship of Julius and Caesar

Bibulus proved mostly ineffectual at stopping Caesar's political moves. He worked with the Senate to try to block Caesar's proposals, but Julius' supporters ended up dumping a chamber pot on Consul Bibulus, and the poor man retreated to his home, refusing to come out. So the shared consulship became known as the Consulship of Julius and Caesar.
5. Which senator did Julius have arrested for filibustering?

Answer: Cato the Younger

Cato found a sure-fire way to stop the proposals Julius put forth to the Senate: he kept talking until the close of business every time Caesar called for a vote. Julius eventually grew enraged and ordered Cato arrested for disrupting the Senate, but the action prompted every other senator to abandon the senate floor, with one declaring "I would rather be in jail with Cato than in the Senate with YOU."
6. What was Caesar trying to put into law, which resulted in attempted disruption by both Cato and Bibulus?

Answer: Land allotments for veterans

Caesar wanted to take unused land owned by Senators and give it to veterans for use as farmland. His support for this plan was one of the things which made him an ally of the general Pompey Magnus, whose veteran soldiers stood to benefit.
7. The First Triumvirate was made up of Caesar, Marc Antony, and Octavian.

Answer: False

The First Triumvirate was Julius Caesar, Pompey Magnus, and Marcus Crassus, who combined their massive political influence to sway events in Rome. Marc Antony, Octavian, and Marcus Lepidus formed the SECOND Triumvirate, after the assassination of Julius.
8. When the Helvetii tribe entered Gaul, local tribes called on Caesar for help against the incoming warriors. How did Caesar react?

Answer: He conquered Gaul

After bringing his legions into Gaul, Julius defeated the Helvetii with the assistance of the Gaulish tribes. The problem for the Gauls was, Caesar didn't leave afterwards. He gradually laid claim to more and more of Gaul, until he'd turned it into a Roman province.
9. In his own time, Julius Caesar was said to have "falling sickness". What would this disease probably be called today?

Answer: Epilepsy

Caesar may have been epileptic. Some historians believe he actually suffered from debilitating migraines. Either way, it can't have been easy to lead extended military campaigns while contending with a medical problem.
10. Which of the following places did Caesar NOT invade?

Answer: Persia

Caesar died with plans to invade Persia still in the works, possibly to take revenge for his friend Marcus Crassus, who died attempting to conquer the foreign land. It remains a matter of speculation how things might have turned out if Julius had made the attempt at further expanding Rome.
Source: Author drowsteel

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : Guest 43: 5/10
Jan 15 2023 : Guest 172: 7/10
Jan 04 2023 : Guest 174: 10/10
Dec 29 2022 : Guest 92: 10/10
Dec 08 2022 : Guest 81: 9/10

Score Distribution

quiz
2/4/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us