Quiz about The Life of Julius Caesar
Quiz about The Life of Julius Caesar

10 Question History Quiz: The Life of Julius Caesar | Roman History


A quiz on one of the most important individuals in World History.

A multiple-choice quiz by scipio23. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Roman History
  8. »
  9. Julius Caesar

Author
scipio23
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
21,213
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
5360
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 192 (3/10), Guest 1 (7/10), Guest 43 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Caesar belonged to what social class of Rome? Hint

Patrician
Equites
Plebian
Royal

2. Caesar's aunt was married to what famous general of Rome? Hint

Cornelius Sulla
Gaius Marius
Pompey the Great
Cato the Elder

3. As a very young man, Caesar was forced to go into hiding because he defied the wishes of which ruler of Rome? Hint

Gaius Marius
Cornelius Sulla
Pompey the Great
Nero

4. While in hiding, Caesar almost died from what sickness? Hint

Malaria
Tuberculosis
Pneumonia
Scarlet Fever

5. Which significant religious post did Caesar obtain and hold until his death? Hint

Pontifex Maximus
Father of the Vestals
Flamen Dialis
Augur

6. Along with Caesar, who were the members of the First Triumvirate? Hint

Brutus and Antony
Pompey and Cato
Pompey and Crassus
Crassus and Antony

7. What was the name of the area that Caesar conquered, that is now France, Belgium and Luxembourg?

Answer: (One Word (All ____ is divided into three parts.))
8. What was the major battle that Caesar fought to cement his rule over this area? Hint

Actium
Pharsalus
Alesia
Thermopylae

9. Who was Caesar's principal enemy in the Civil War? Hint

Marcus Brutus
Cato the Younger
Pompey the Great
Cornelius Sulla

10. Whom did Caesar name as his heir? Hint

Marc Antony
Gaius Octavius
Marcus Brutus
his daughter Julia


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Caesar belonged to what social class of Rome?

Answer: Patrician

Though of stellar lineage (they claimed to trace their family line back to the goddess Venus) the Julian clan was not wealthy.
2. Caesar's aunt was married to what famous general of Rome?

Answer: Gaius Marius

Caesar's grandfather arranged for his daughter to be married to the wealthy general so that his sons would have enough money for political careers.
3. As a very young man, Caesar was forced to go into hiding because he defied the wishes of which ruler of Rome?

Answer: Cornelius Sulla

Caesar refused to divorce his wife and marry a more politically acceptable one.
4. While in hiding, Caesar almost died from what sickness?

Answer: Malaria

The Romans called the variety of malaria which Caesar had 'quartain fever' because it operated in a four day cycle. Their word for malaria in general was 'the ague.'
5. Which significant religious post did Caesar obtain and hold until his death?

Answer: Pontifex Maximus

Pontifex Maximus ('supreme bridge builder') survives to this day as a title of the Pope. Caesar became Flamen Dialis as a child.
6. Along with Caesar, who were the members of the First Triumvirate?

Answer: Pompey and Crassus

These three people pledged to support each other's legislation and policies, and not to support anything which would harm another in the group.
7. What was the name of the area that Caesar conquered, that is now France, Belgium and Luxembourg?

Answer: Gaul

Ancient Gaul comprised modern France, Belgium and Luxembourg. The quote included in the hint is the first line of Caesar's 'Commentaries on the Gaullic War.'
8. What was the major battle that Caesar fought to cement his rule over this area?

Answer: Alesia

Caesar was crushing an uprising of the conquered people.
9. Who was Caesar's principal enemy in the Civil War?

Answer: Pompey the Great

Pompey was beheaded in Egypt by royal courtiers trying to gain favor with Caesar. Caesar wept when he heard of this, and ordered those responsible for Pompey's death killed.
10. Whom did Caesar name as his heir?

Answer: Gaius Octavius

Octavius would defeat all of his rivals, including Antony, for the rulership of Rome. He would become the first Emperor of Rome, Caesar Augustus.
Source: Author scipio23

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Lanni before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 03 2023 : Guest 192: 3/10
Jan 29 2023 : Guest 1: 7/10
Jan 27 2023 : Guest 43: 8/10
Jan 26 2023 : Guest 184: 9/10
Jan 21 2023 : Guest 68: 10/10
Jan 21 2023 : Guest 76: 10/10
Jan 13 2023 : Guest 107: 4/10
Jan 13 2023 : Guest 109: 7/10
Jan 13 2023 : Guest 35: 4/10

Score Distribution

quiz
2/4/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us