FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Kansas Quiz 3
Quiz about Kansas Quiz 3

Kansas Quiz #3


My third quiz on Kansas. This one is more about the history of Kansas.

A multiple-choice quiz by ACreepyGuy. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. States & Cities
  8. »
  9. Kansas

Author
ACreepyGuy
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
346,946
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
9 / 15
Plays
274
- -
Question 1 of 15
1. Where was the first territorial capital of Kansas? Hint


Question 2 of 15
2. How did John Brown kill the pro-slavery settlers during the Pottawatomie Massacre? Hint


Question 3 of 15
3. Who first proposed the Kansas-Nebraska Act? Hint


Question 4 of 15
4. Near what Kansas town did the Marais des Cygnes Massacre take place? Hint


Question 5 of 15
5. Which famous Kansan was the first woman to fly solo across the Atlantic Ocean? Hint


Question 6 of 15
6. Where is the Dwight David Eisenhower presidential library? Hint


Question 7 of 15
7. Which of these towns does Route 66 NOT pass through? Hint


Question 8 of 15
8. Which of these Kansas cities was affected by the dust bowl? Hint


Question 9 of 15
9. Where were the origial Kansas "jayhawkers" created? Hint


Question 10 of 15
10. A famous paleontologist has a musuem dedicated to him in Hays, Kansas. Name this man who is best known for his discovery of a fossil of a fish inside another fish? Hint


Question 11 of 15
11. Mount Sunflower (4,039 feet, 1231 m) is the highest point in Kansas. What county is Mount Sunflower in? Hint


Question 12 of 15
12. What unincorporated town in Graham County Kansas was founded by African Americans who escaped slavery? Hint


Question 13 of 15
13. Which NBA star who went to Kansas University is best known for his 100 point game with the Philadelphia Warriors on March 2, 1962? Hint


Question 14 of 15
14. Which president granted Kansas statehood? Hint


Question 15 of 15
15. Who or what is "Big Brutus"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 18 2024 : Guest 204: 9/15
May 10 2024 : Guest 12: 0/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where was the first territorial capital of Kansas?

Answer: Fort Riley

This was the capital for only four days in 1855. Andrew Reeder ,the governor at this time, picked this location, away from the pro-slavery influence of Missouri, where the legislature would choose a capital, create a constitution, and decide if Kansas would be a free or slave state.
2. How did John Brown kill the pro-slavery settlers during the Pottawatomie Massacre?

Answer: hacking them with swords

John Brown hacked five pro-slavery men to death with swords during the night of May 24 and the morning of May 25, 1856 in retaliation for the sacking of Lawerence by pro-slavery settlers.
3. Who first proposed the Kansas-Nebraska Act?

Answer: Stephen A. Douglas

The Kansas-Nebraska Act created the territories of Kansas and Nebraska, opening the lands up to settlers, and repealed the Missouri Compromise by allowing the settlers of the territories to determine by popular sovereignty whether the territories wanted slavery.
4. Near what Kansas town did the Marais des Cygnes Massacre take place?

Answer: Trading Post

On May 19, 1858, pro-slavery men killed five free-state men and wounded five others. The massacre, which followed earlier disputes on both sides of the fight, became a major event in the "Bleeding Kansas" era.
5. Which famous Kansan was the first woman to fly solo across the Atlantic Ocean?

Answer: Amelia Earhart

Amelia attempted to fly around the world, but disappeared en route to Howland Island on July 2, 1937. She was born July 24, 1897 in Atchison, Kansas, and was only the 16th woman to be issued a pilot's licence.
6. Where is the Dwight David Eisenhower presidential library?

Answer: Abilene, Kansas

Though Eisenhower was born in Denison, Texas he chose his boyhood home in Abilene, Kansas as the site for his presidential library.
7. Which of these towns does Route 66 NOT pass through?

Answer: Topeka

Only 12.5 miles of Route 66 acutually go through Kansas.
8. Which of these Kansas cities was affected by the dust bowl?

Answer: Liberal

The Dust Bowl affected mostly the southern portion of the Kansas plains. Liberal is located in that region.
9. Where were the origial Kansas "jayhawkers" created?

Answer: Mound City

The Kansas Jayhawkers were a group of anti-slavery guerrillas who fought pro-slavery guerrilla, especially in the areas close to Missouri. "Jayhawker" is nowadays often used for all born and bred Kansans.

The origin of the term "jayhawker" is thought to have been used to describe a group of American patriots associated with famous New York lawyer John Jay during the American Revolution.
10. A famous paleontologist has a musuem dedicated to him in Hays, Kansas. Name this man who is best known for his discovery of a fossil of a fish inside another fish?

Answer: George Sternberg

George Sternberg found his facinating fossil in Gove County, Kansas. Xiphactinus audax is the scientific name for the species of the fossil.
11. Mount Sunflower (4,039 feet, 1231 m) is the highest point in Kansas. What county is Mount Sunflower in?

Answer: Wallace County

Mount Sunflower is 4,039 feet above sea level. It is located less than a half mile from the Colorado border.
12. What unincorporated town in Graham County Kansas was founded by African Americans who escaped slavery?

Answer: Nicodemus

Nicodemus is a nationally registered US historical site and is the only remaining Western town that was originally settled by former African American slaves during Reconstruction.
13. Which NBA star who went to Kansas University is best known for his 100 point game with the Philadelphia Warriors on March 2, 1962?

Answer: Wilt Chamberlain

After playing with the Jayhawks, Wilt went on to play with the Harlem Globetrotters and then played in the NBA with the Warriors and later in his carrer with the Lakers.
14. Which president granted Kansas statehood?

Answer: James Buchanan

James Buchanan granted Kansas statehood on January 29, 1861, forty days after South Carolina secceded from the Union.
15. Who or what is "Big Brutus"?

Answer: A Bucyrus-Erie model 1850B electric shovel

Big Brutus is a Bucyrus-Erie model 1850B electric shovel that is the centerpiece of a mining musuem south of West Mineral, Kansas in the southeastern part of the state. It is 160' tall and weighs 11 million pounds with a top speed at a whopping .22 miles per hour.
Source: Author ACreepyGuy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us