FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Mexican History
Quiz about Mexican History

Mexican History Trivia Quiz


A little trip to Mexican History, concentrating on the XIXth century.

A multiple-choice quiz by sorais. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Latin America
  8. »
  9. Mexico

Author
sorais
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
211,021
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1517
Last 3 plays: Guest 76 (6/10), Guest 136 (4/10), Guest 97 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. He was a priest and is considered "The Father of the Nation". He took an image of the Virgin of Guadalupe and raised the first "Cry of Independence". He also raised a popular army, and so the revolution which ultimately led to independence began. Hint


Question 2 of 10
2. What day does Mexico celebrate as its independence day? Hint


Question 3 of 10
3. Who was México's first Emperor following independence from Spain? Hint


Question 4 of 10
4. The war against the United States started (and ended) while he was President of México. (His followers were considered "mochos" or "conservatives"). Which of these was it? Hint


Question 5 of 10
5. On this date the French were defeated by the national Mexican army. Hint


Question 6 of 10
6. He fought alongside Morelos during the War of Independence against Spain, supported Santa Anna and later became President of Mexico. His real name was Miguel Fernández Félix, but he changed it - to which of these? Hint


Question 7 of 10
7. This woman, born on April 19th, 1773, risked her status and privileges by actively participating in the conspiracy for independence holding meetings at her house. She is also known as "La Corregidora". Who was she? Hint


Question 8 of 10
8. The first warlike conflict between Mexico and France is known as the "War of the Cakes" and it originated as the result of a disagreement about a provisional clause in a treaty signed in 1827 in which the Mexican government was obliged to compensate foreign citizens living in Mexico whose interests were harmed. When did it end? Hint


Question 9 of 10
9. These two Mexican generals were shot alongside Maximilian of Habsburg by the liberals in Querétaro in June, 1867. Which? Hint


Question 10 of 10
10. During the U.S. and Mexico War this battle took place in which six young cadets lost their lives defending their military academy. Which of these battles was it? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 05 2024 : Guest 76: 6/10
Jun 05 2024 : Guest 136: 4/10
Jun 02 2024 : Guest 97: 5/10
May 27 2024 : Buddy1: 6/10
May 25 2024 : Guest 172: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. He was a priest and is considered "The Father of the Nation". He took an image of the Virgin of Guadalupe and raised the first "Cry of Independence". He also raised a popular army, and so the revolution which ultimately led to independence began.

Answer: Miguel Hidalgo y Costilla

He was born in Guanajuato in 1753. A "criollo" (of mainly Spanish descent), he became a priest in 1792 and came to practice his ministry in the parish of Dolores (now Dolores Hidalgo). Along with other liberals, he fought for the independence of Mexico in 1810. He was ambushed in 1811 and executed on July 30th of that same year.
2. What day does Mexico celebrate as its independence day?

Answer: September 16th

On 16 September 1810 Mexico declared independence, but this was not recognized by Spain till September 27st, 1821 (that is, 11 years after the fight for independence started); May 5th is the anniversary of the Battle of Puebla; and November 20th, 1910 saw the beginning of the (internal) Mexican Revolution.
3. Who was México's first Emperor following independence from Spain?

Answer: Agustín de Iturbide

Iturbide was crowned the (constitutional) Emperor of Mexico on July 21st, 1822 and forced to abdicate on March 19th, 1823. He went into exile and returned to Mexico on July 15th 1824, landing in Soto La Marina, Tamaulipas were he was arrested and shot in the small village of Padilla.

Both Moctezuma and Cuitláhuac were Aztec emperors, not Mexican; and Maximilian of Habsburg was the second Emperor of Mexico - and he didn't last long either.
4. The war against the United States started (and ended) while he was President of México. (His followers were considered "mochos" or "conservatives"). Which of these was it?

Answer: Antonio López de Santa Anna

His followers were named "mochos" because he had lost a leg, so people called him "mocho", or "cut". Under his rule Mexico lost Texas, New Mexico and California.
5. On this date the French were defeated by the national Mexican army.

Answer: May 5th, 1862

This is the date of the famous "Battle of Puebla" or "Cinco de Mayo". Due to the large debts to several European nations that Mexico had gained from its independence, the Mexican American War and the internal revolts; France, Spain and England invaded the country.

After realizing that France intended to add Mexico to its Empire, Spain and England withdraw leaving the French to install Maximilian of Habsburg as Emperor with the aid of Mexican conservatives. The French army (consisting of some 6,500 men) encountered resistance at the forts of Guadalupe and Loreto where they were defeated by the largely untrained troops (4500 men) of General Ignacio Zaragoza thus putting an end - though only temporary - to the invasion.
6. He fought alongside Morelos during the War of Independence against Spain, supported Santa Anna and later became President of Mexico. His real name was Miguel Fernández Félix, but he changed it - to which of these?

Answer: Guadalupe Victoria

He was, in fact, Mexico's first President after the overthrow of Iturbide from the throne (from October 10th, 1824 to March 31st, 1829). A staunch republican, he urged the newly free country to elect a President rather than a king or emperor. Nevertheless, Iturbide (who became Emperor within months) wasn't pleased by these views and sent Victoria to prision.

He escaped and started a rebellion against Iturbide.
7. This woman, born on April 19th, 1773, risked her status and privileges by actively participating in the conspiracy for independence holding meetings at her house. She is also known as "La Corregidora". Who was she?

Answer: Josefa Ortiz de Domínguez

When her husband, the "corregidor", found out she had passed information to the insurgents, he kept her locked in their house.
8. The first warlike conflict between Mexico and France is known as the "War of the Cakes" and it originated as the result of a disagreement about a provisional clause in a treaty signed in 1827 in which the Mexican government was obliged to compensate foreign citizens living in Mexico whose interests were harmed. When did it end?

Answer: March 9th, 1839

This war was started by a French cake-baker who claimed a 60,000 pesos loss and the conflict worsened when a French soldier was shot in Tampico, Tamaulipas.
9. These two Mexican generals were shot alongside Maximilian of Habsburg by the liberals in Querétaro in June, 1867. Which?

Answer: Miguel Miramón and Tomás Mejía

They were shot in the grounds of "Cerro de las Campanas". For a nice historical novel set in this period of Mexican History, look for "Noticias del Imperio" ("News from the Empire") by Fernando del Paso.
10. During the U.S. and Mexico War this battle took place in which six young cadets lost their lives defending their military academy. Which of these battles was it?

Answer: The Battle of Chapultepec

Their names were: Juan de la Barrera, Juan Escutia, Francisco Márquez, Agustín Melgar, Fernando Montes de Oca and Vicente Suárez.
Source: Author sorais

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us