Quiz about Millennium Milestones Second Edition
Quiz about Millennium Milestones Second Edition

Millennium Milestones: Second Edition Quiz


This quiz is comprised mostly of historical dates and events. It's not too hard!

A multiple-choice quiz by TeaBrielle. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World History
  8. »
  9. Historical Firsts

Author
TeaBrielle
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
3,157
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
2030
Last 3 plays: davejacobs (4/10), Guest 94 (3/10), Strike121 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Where was the first botanical garden? Hint

Montpelier, France
Padua, Italy
Oxford, England
Edinburgh, Scotland

2. Where was the first British American Colony? Hint

Roanoke
Plymouth
Jamestown
New Amsterdam

3. What was the worst pre-twentieth century marine event? Hint

Two Spanish treasure vessels sank in a hurricane at Capitanas
Eight British ships sank in storms off Labrador
Spanish Armada destroyed off the coast of the British Isles
Turkish frigates wrecked off the Japanese Coast

4. Which of Shakespeare's plays was the first to be published? Hint

King John
A Midsummer Night's Dream
Romeo and Juliet
Henry VI, Part I

5. Which Pope served the shortest term? Hint

Valentine
Urban VII
Sylvester III
Damasus II

6. When was Charlemagne crowned Emperor by the Pope, and where? Hint

799 in Milan
801 in Aachen
800 in Rome
802 in Frankfurt

7. What is the oldest university in the United States? Hint

Columbia
Yale
Harvard
Princeton

8. What was the most expensive Rembrandt painting ever sold at auction in the 1980s and 1990s? Hint

Cupid Blowing a Soap Bubble
Portrait of the Artist's Son Titus
Self-Portrait
Portrait of a Girl Wearing a Goldtrimmed Cloak

9. Who was the longest reigning monarch? Hint

George III, Great Britain
Victoria, Great Britain
Louis XIV, France
Hirohito, Japan

10. Who was the youngest person to sign the Declaration of Independence? Hint

Edward Rutledge
James Wilson
Thomas Jefferson
William Hooper


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where was the first botanical garden?

Answer: Padua, Italy

The Botanical Garden of Padua was laid out and planted in 1545.
2. Where was the first British American Colony?

Answer: Roanoke

The Roanoke Colony was founded in North Carolina in 1585 by Sir Walter Raleigh. It was visited in 1590 and, mysteriously, not a trace was found of the settlers.
3. What was the worst pre-twentieth century marine event?

Answer: Spanish Armada destroyed off the coast of the British Isles

In August-October 1588 the Spanish Armada was destroyed, killing 4,000. Sir Francis Drake played a very important role in the battle.
4. Which of Shakespeare's plays was the first to be published?

Answer: Henry VI, Part I

However, this does not mean that it was the first to be written.
5. Which Pope served the shortest term?

Answer: Urban VII

Urban VII was in office in 1590 for just twelve days.
6. When was Charlemagne crowned Emperor by the Pope, and where?

Answer: 800 in Rome

He was simply crowned 'August Emperor', not Holy Roman Emperor.
7. What is the oldest university in the United States?

Answer: Harvard

Harvard University was chartered in 1636 and named after John Harvard who left his estate and library to the institution.
8. What was the most expensive Rembrandt painting ever sold at auction in the 1980s and 1990s?

Answer: Portrait of a Girl Wearing a Goldtrimmed Cloak

This portrait was sold at Sotheby's in London on December 10, 1986. The price was GBP 9.372 million.
9. Who was the longest reigning monarch?

Answer: Louis XIV, France

Loius XIV of France reigned from 1643-1715 (72 years).
10. Who was the youngest person to sign the Declaration of Independence?

Answer: Edward Rutledge

Rutledge signed on November 23, 1776. He was 26 years of age.
Source: Author TeaBrielle

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 24 2023 : davejacobs: 4/10
Jan 24 2023 : Guest 94: 3/10
Jan 12 2023 : Strike121: 5/10
Dec 12 2022 : Guest 146: 4/10

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us