FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about PreColumbian Civilizations
Quiz about PreColumbian Civilizations

Pre-Columbian Civilizations Trivia Quiz


A quiz on the Mesoamerican Civilizations - the Aztecs, Incas, and the Mayas. It includes general questions on the great Central American civilizations. Enjoy!

A multiple-choice quiz by goyanks193. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Latin America

Author
goyanks193
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
181,513
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1709
Last 3 plays: Guest 172 (8/10), Guest 190 (8/10), Guest 139 (3/10).
- -
Question 1 of 10
1. This civilization used chinampas for growing. Hint


Question 2 of 10
2. Agriculture was a primary economic activity that allowed this civilization to grow. Hint


Question 3 of 10
3. In this civilization, rule was not centralized. Instead, the land was divided into city-states, each with a separate leader. Hint


Question 4 of 10
4. This civilization conquered a large area of over 2,500 miles on the Pacific coast of South America in the Andes Mountains Hint


Question 5 of 10
5. Which of these civilizations built large "pyramid temples", in many ways similar to the great pyramids of the Egyptians? Hint


Question 6 of 10
6. Incan government kept records by a system of knotted strings. What were these called? Hint


Question 7 of 10
7. What did the Aztecs believe that it was their duty to feed to the gods? Hint


Question 8 of 10
8. Even though the Mayan civilization does not exist today, millions of people in southern Mexico today speak Mayan languages.


Question 9 of 10
9. Which mathematical concept was devised by the Mayas? Hint


Question 10 of 10
10. Who was the Spanish Conquistador who conquered the Aztec Empire? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 14 2024 : Guest 172: 8/10
Mar 27 2024 : Guest 190: 8/10
Mar 22 2024 : Guest 139: 3/10
Mar 13 2024 : Guest 79: 6/10
Mar 06 2024 : Guest 103: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This civilization used chinampas for growing.

Answer: Aztecs

Because of the large population on the small island of Tenochtitlan, the Aztecs used chinampas, or floating gardens, to grow corn, squash, and beans. They made these by piling soil on top of reed mats that were anchored to the bed of Lake Texcoco. They were not just able to grow in otherwise unusable land, but this made the soil more fertile.
2. Agriculture was a primary economic activity that allowed this civilization to grow.

Answer: All of these

Agriculture was important in all of the Mesoamerican civilizations. Many methods were employed to make farming cheaper, easier, and more efficient.
3. In this civilization, rule was not centralized. Instead, the land was divided into city-states, each with a separate leader.

Answer: Mayas

It was the Mayas that were divided into city-states, each with its own ruling chief and social hierarchy. However, this is seen by many historians as a theory as to why they mysteriously disappeared before European countries arrived. Civil war may have destroyed the Mayas, but this is just one of many theories: others include invasion, famine and disease.
4. This civilization conquered a large area of over 2,500 miles on the Pacific coast of South America in the Andes Mountains

Answer: Incas

The Andes Mountains had a great impact on their development. Many steps were taken to unite the geographically separated empire. For example, the Incas built a large system of roads throught the empire. A special method called terrace farming was used. Stone walls were built to level out land in the mountainous region. Where flat land was scarce, they made their own.
5. Which of these civilizations built large "pyramid temples", in many ways similar to the great pyramids of the Egyptians?

Answer: Mayas

Another example of great architecture in Mayan cities was large palaces with elaborate paintings and carvings on the walls to depict scenes in Mayan history. Historians are studying these scenes to learn more about the Mayas.
6. Incan government kept records by a system of knotted strings. What were these called?

Answer: Quipus

Historians believe that quipus were used to record dates and events as well as population and crop statistics. Cuzco is the Incan capital. Quecua was the Incan language. Chinampas were the Aztecs' floating gardens mentioned previously.
7. What did the Aztecs believe that it was their duty to feed to the gods?

Answer: Blood

The Aztecs not just practised human sacrifice, but did so on a large scale. Thousands were killed to benefit the gods, and guarantee favorable conditions for the Aztecs. The main victims were captured enemy soldiers.
8. Even though the Mayan civilization does not exist today, millions of people in southern Mexico today speak Mayan languages.

Answer: True

Actually, more people are found today from a Mayan descent than from Aztec and Incan descent. This is because while the Aztecs and Incas were conquered by the Europeans, destroyed by disease, and intermarried with the Europeans, the Mayans were scattered about the land already by the time the conquistadors arrived.
9. Which mathematical concept was devised by the Mayas?

Answer: The number zero

They also had an advanced 365-day calendar, a hieroglyphic writing system, and wrote books made of bark. However, the zero was also devised - independently of the Mayas - in India, and it from there that it was adopted by Europeans (via the Arabs).
10. Who was the Spanish Conquistador who conquered the Aztec Empire?

Answer: Hernando Cortez

Cortez tricked the Aztecs into thinking that he was a god. He then defeated the entire Aztec army with a few hundred men.
Source: Author goyanks193

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us