Quiz about Aztec Inca Olmec or Maya
Quiz about Aztec Inca Olmec or Maya

Aztec, Inca, Olmec, or Maya? Trivia Quiz


We know they are the big four in Mesoamerican pre-history, but which one is which? This quiz might help sort things out.

A multiple-choice quiz by DaMoopies. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Latin America

Author
DaMoopies
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
376,471
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
244
Last 3 plays: Guest 190 (8/10), Guest 31 (5/10), Guest 5 (2/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which is reckoned to have built the first cities? Hint

Olmec
Aztec
Inca
Maya

2. Which ancient civilization in the Americas developed what is considered the most sophisticated system of writing? Hint

Aztec
Maya
Olmec
Inca

3. Cortez was responsible for the fall of which empire? Hint

Olmec
Inca
Aztec
Maya

4. Which civilization created the well-known giant stone heads? Hint

Inca
Maya
Aztec
Olmec

5. Which civilization occupied much of present day Peru? Hint

Aztec
Maya
Olmec
Inca

6. The ill-fated Emperor Atahualpa ruled which of these? Hint

Maya
Inca
Aztec
Olmec

7. Which present day country was home to the Aztecs? Hint

Belize
Honduras
Guatemala
Mexico

8. Which civilization spoke the Nahuatl language? Hint

Maya
Inca
Aztec
Olmec

9. Which was the first to develop a 365 day a year calendar? Hint

Inca
Maya
Aztec
Olmec

10. Which culture was called by another "the rubber people"? Hint

Aztec by Maya
Maya by Olmec
Inca by Aztec
Olmec by Aztec


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which is reckoned to have built the first cities?

Answer: Olmec

1500 BC is a reasonable approximation for the first Olmec cities. The first Maya cities date from around 750 BC, the first Inca cities around 1200 AD, and the earliest Aztec cities from about 1325 AD.
2. Which ancient civilization in the Americas developed what is considered the most sophisticated system of writing?

Answer: Maya

It's the only one that linguists have managed to translate into modern languages, at any rate. It is still being taught in Mexico in many areas where it is currently spoken. The Inca used knotted ropes known as quipu in lieu of writing. The Aztec system did not include an alphabet and was internally inconsistent.

The Olmec used a system that was relatively simplistic compared that to the Maya.
3. Cortez was responsible for the fall of which empire?

Answer: Aztec

Full name Hernán Cortés de Monroy y Pizarro. Neil Young wrote a song about him called "Cortez the Killer". He is traditionally regarded as the archetypal brutal conquistador, but there are few reliable sources. He was born in Spain in 1485. He died in 1547, also in Spain.
4. Which civilization created the well-known giant stone heads?

Answer: Olmec

Possibly the best known giant stone head is Xtapolapocetl, who appeared in an episode of "The Simpsons". Alas, that particular giant stone head is entirely fictional.
5. Which civilization occupied much of present day Peru?

Answer: Inca

The Inca had a quite advanced civilization, but never developed a system of writing. They were the largest civilization in the Americas before Columbus. The Spanish conquest of the Incan Empire began in 1532 and was completed forty years later.
6. The ill-fated Emperor Atahualpa ruled which of these?

Answer: Inca

He was murdered in the course of the conquest by Francisco Pizarro, although Pizarro claimed to have been against the deed. Atahualpa was forced to give a tremendous amount of gold and silver to Pizarro, allegedly in exchange for his life. The deal was not honored, and Atahualpa was garrotted.
7. Which present day country was home to the Aztecs?

Answer: Mexico

The Aztec Empire spanned both the Atlantic and Pacific coasts of central Mexico. Their capital was Tenochtitlan. The Aztecs are regarded as the last significant mesoamerican civilization.
8. Which civilization spoke the Nahuatl language?

Answer: Aztec

The Aztec civilization could be referred to as all those peoples who used the language, but there is some debate. Nahuatl refers to Aztec branch of the Uto-Aztecan language family. Some English words have Nahuatl origins, including chocolate, avocado, and peyote.
9. Which was the first to develop a 365 day a year calendar?

Answer: Maya

The Maya people were advanced as far as astronomical knowledge was concerned. Some contemporary persons believed the Maya calendar predicted the end of the world in 2012. Among the manifestations of the alleged belief was a major Hollywood movie called "2012". Most scientists posit the world did not end in 2012.
10. Which culture was called by another "the rubber people"?

Answer: Olmec by Aztec

Olmec by Aztec. The Olmec used rubber for many purposes. Among them was making balls for a game best translated as "Ball Game". It was a game one did not want to lose.
Source: Author DaMoopies

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 01 2023 : Guest 190: 8/10
Jan 25 2023 : Guest 31: 5/10
Jan 25 2023 : Guest 5: 2/10
Jan 23 2023 : Guest 110: 2/10
Jan 18 2023 : Guest 50: 8/10
Jan 07 2023 : zeljko74: 8/10
Dec 18 2022 : Guest 76: 7/10

Score Distribution

quiz
2/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us