FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Remembering the 70s  1976 Americana
Quiz about Remembering the 70s  1976 Americana

Remembering the 70s - 1976 Americana Quiz


America celebrated its bicentennial and the country's mood was reflected in the title of the number one rated television show "Happy Days".

A multiple-choice quiz by rblayer. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Nostalgia
  8. »
  9. 1970s Nostalgia

Author
rblayer
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
207,196
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
2972
Last 3 plays: Nana7770 (5/10), toddruby96 (9/10), Guest 172 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Humorist and columnist, Erma Bombeck had a non-fiction best seller in 1976. Where did Erma say that the grass is greener? Hint


Question 2 of 10
2. After the end of the Vietnam War, Hanoi became the capital of the unified country. What name was given to Saigon, the former capital of South Vietnam? Hint


Question 3 of 10
3. "Apple" computer was started in a California garage in 1976 by two guys named Steve. One was Jobs, who was the other? Hint


Question 4 of 10
4. What singer won Grammys for Album of the Year and Best Pop Male Vocal? Hint


Question 5 of 10
5. In 1976 28 people died of a mysterious virus that became to be known as "Legionnaire's disease". In what American city did this tragedy take place? Hint


Question 6 of 10
6. The Cincinnati Reds became the world champions as they swept their American League opponent four games to none. What team was the victim of the 'Big Red Machine'? Hint


Question 7 of 10
7. Who was the first American newscaster to be offered a $1 million per-year contract for a nightly news program?
Hint


Question 8 of 10
8. Disco music had become the rage and in the summer of 1976, "Shake Your Booty" hit number one on the U.S. charts. What group performed the popular dance song? Hint


Question 9 of 10
9. "Rocky" was the top grossing film of 1976. Which movie finished second on the moneymakers' list? Hint


Question 10 of 10
10. What spacecraft soft-landed on Mars and sent back pictures? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 15 2024 : Nana7770: 5/10
Jul 10 2024 : toddruby96: 9/10
Jul 09 2024 : Guest 172: 10/10
Jul 09 2024 : srandall: 7/10
Jul 02 2024 : Guest 50: 6/10
Jun 30 2024 : Guest 208: 5/10
Jun 30 2024 : pmccoskey: 5/10
Jun 27 2024 : Katzi428: 5/10
Jun 19 2024 : pennie1478: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Humorist and columnist, Erma Bombeck had a non-fiction best seller in 1976. Where did Erma say that the grass is greener?

Answer: Over the septic tank

An American humorist, Bombeck's newspaper column, "At Wit's End", ran twice weekly in over 700 newspapers. She was also a best-selling author with a string of humorous books about the family, kids and everyday life.
2. After the end of the Vietnam War, Hanoi became the capital of the unified country. What name was given to Saigon, the former capital of South Vietnam?

Answer: Ho Chi Minh City

In an obvious insult to the defeated American forces in Vietnam, the victorious North Vietnamese wasted no time in changing the name of Saigon to Ho Chi Minh City, in honor of their Communist leader who had died in 1969.
3. "Apple" computer was started in a California garage in 1976 by two guys named Steve. One was Jobs, who was the other?

Answer: Wozniak

Steve Jobs and Steve Wozniak met as teenagers, and on April Fool's Day, 1976 released the Apple I and started Apple Computers. Wozniak's engineering talent and Jobs' ingenuity and marketing instincts were the ingredients that tuned Apple into a billion-dollar company. In a six years, Apple became the youngest firm to be listed in the "Fortune 500".
4. What singer won Grammys for Album of the Year and Best Pop Male Vocal?

Answer: Stevie Wonder

Most critics agreed that Wonder's "Songs in the Key of Life" was his and most ambitious collection of songs. Released as a two-LP set, it touched on nearly every issue under the sun. Many fans proclaimed that it was some of the best performances of Wonder's career.
5. In 1976 28 people died of a mysterious virus that became to be known as "Legionnaire's disease". In what American city did this tragedy take place?

Answer: Philadelphia

Legionnaire's disease is an acute respiratory infection caused by the bacterium Legionella pneumophila. It can cause a broad spectrum of disease from mild cough and fever to a serious pneumonia. The first known outbreak of the disease was at a convention for ex-service personnel in Philadelphia. USA, in 1976.

A total of 221 people contracted the disease. Most of those that died were Legionnaires and that's how the disease got it's name.
6. The Cincinnati Reds became the world champions as they swept their American League opponent four games to none. What team was the victim of the 'Big Red Machine'?

Answer: New York Yankees

George Steinbrenner purchased the Yankees in 1972, and had them back in World Series in 1976 after a long drought. Unfortunately, the Bronx Bombers weren't ready for Cincinnati Manager Sparky Anderson's "The Big Red Machine" with the likes Tony Perez at first, Joe Morgan at second, Pete Rose at third, Dave Concepcion at shortstop and George Foster, Cesar Geronimo and Ken Griffey in the outfield.
7. Who was the first American newscaster to be offered a $1 million per-year contract for a nightly news program?

Answer: Barbara Walters

If Walter Cronkite was America's most trusted man of his time, Barbara Walters was certainly his female counterpart. Walters was the "Today" show's first female host, and her top rated "Barbara Walters Specials" have been a television mainstay for thirty years.
8. Disco music had become the rage and in the summer of 1976, "Shake Your Booty" hit number one on the U.S. charts. What group performed the popular dance song?

Answer: K.C. & the Sunshine Band

All of the other answers were groups with number one hits in 1976. Rick Dees did "Disco Duck", Wild Cherry performed "Play that Funky Music" and Miller recorded "Rock 'n Me". The disco craze was relatively short lived.
9. "Rocky" was the top grossing film of 1976. Which movie finished second on the moneymakers' list?

Answer: King Kong

Although "Rocky" won the Best Picture Oscar, Peter Finch and Faye Dunaway won acting Academy Awards for their performances in "Network". The Kong of 1976 had learned little from the original Kong of 1933, as both made the fatal mistake of climbing a tall, New York City building.

While the original swatted bi-planes from the Empire State Building, the remake had to deal with attack helicopters and jet fighters from atop the World Trade Center.
10. What spacecraft soft-landed on Mars and sent back pictures?

Answer: Viking I

NASA's Viking Mission to Mars was composed of two spacecraft, Viking 1 and Viking 2, each consisting of an orbiter and a lander. The primary mission objectives were to obtain high resolution images of the Martian surface, characterize the structure and composition of the atmosphere and surface, and search for evidence of life.
Source: Author rblayer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us