Quiz about Rudolf Hess
Quiz about Rudolf Hess

Rudolf Hess Trivia Quiz


As a child, I was intrigued by the stories of the old man with a whole prison all to himself, so I looked him up. How much do you know about Rudolf Hess?

A multiple-choice quiz by zippolover. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. German
  8. »
  9. Nazi Germany

Author
zippolover
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
357,148
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
389
Awards
Top 35% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Rudolf Hess was born outside Germany in 1894. Where? Hint

Alexandria, Egypt
St. Petersburg, Russia
Naples, Italy
Athens, Greece

2. Rudolf Hess went to a boarding school in Bad Godesberg (near Bonn) in Germany, followed by a year in a Swiss school. He then took an apprenticeship at a trading company where? Hint

Madrid, Spain
Washington, USA
Hamburg, Germany
London, England

3. When World War I started, Rudolf Hess enlisted in the 7th Bavarian Field Artillery Regiment. He was wounded and returned to action several times. Towards the end of the war he completed training to do what? Hint

Captain a U-boat
Fly a Fokker D.VII biplane
Scuba diving
Mountaineering

4. After World War I, Rudolf Hess started to become politically active. In 1919 he started studying at Munich University, where he came under the influence of the 'geopolitics' of Professor Karl Haushofer. Which of these concepts was Haushofer particularly closely associated with? Hint

Lebensraum
The 'Final Solution'
Operation Barbarossa
Public ownership of department stores

5. Rudolf Hess rose to the position of Deputy Führer. What was his key motivation? Hint

Hatred of Jews
Loyalty to Hitler
Desire for fame
Political ambition

6. What motivated Rudolf Hess to make his historic flight to Scotland in 1941? Hint

Plans for Operation Barbarossa
Martin Bormann being promoted over him
Hitler's erratic behaviour
His deteriorating mental state

7. After crash landing his plane in Scotland, Rudolf Hess was sent to London. Where was he imprisoned to begin with? Hint

Newgate Prison
Cellar at Buckingham Palace
Cellar at 10, Downing Street
Tower of London

8. Rudolf Hess was certified as insane by the British military doctors.

True
False

9. At the 1945-46 Nuremberg Trial, Rudolf Hess faced four charges. How many guilty verdicts were there? Hint

Two
Three
One
Four

10. How old was Rudolf Hess when he died in Spandau Prison? Hint

93
87
90
84


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Rudolf Hess was born outside Germany in 1894. Where?

Answer: Alexandria, Egypt

Rudolf's Bavarian father was a prosperous merchant. The family lived an a villa in Alexandria and maintained a holiday home in Germany where Rudolf visited from the age of six.
2. Rudolf Hess went to a boarding school in Bad Godesberg (near Bonn) in Germany, followed by a year in a Swiss school. He then took an apprenticeship at a trading company where?

Answer: Hamburg, Germany

Although Hess showed an aptitude for science and mathematics, his father wished him to join the family business, so his education followed a different route.
3. When World War I started, Rudolf Hess enlisted in the 7th Bavarian Field Artillery Regiment. He was wounded and returned to action several times. Towards the end of the war he completed training to do what?

Answer: Fly a Fokker D.VII biplane

Hess rose through the ranks, starting as an infantryman and ending the was as a lieutnant. He was discharged from the armed forces in December 1918.
4. After World War I, Rudolf Hess started to become politically active. In 1919 he started studying at Munich University, where he came under the influence of the 'geopolitics' of Professor Karl Haushofer. Which of these concepts was Haushofer particularly closely associated with?

Answer: Lebensraum

Lebensraum, literally meaning living space, was the assumption that Germans, as members of the Aryan master race and therefore superior, had the right to displace any people they saw as inferior.

Hitler became obsessed with the notion that Germany needed boundless expansion in Europe to meet its need for living space and to achieve, as far as possible, economic self-sufficiency (autarky). To what extent he was influenced by Hess is not known.
5. Rudolf Hess rose to the position of Deputy Führer. What was his key motivation?

Answer: Loyalty to Hitler

Hess first heard Adolf Hitler speak at a Munich rally in 1920. Hess had no political ambitions of his own and all of his actions from then onwards were in an effort to aid Hitler. He spent time in prison with Hitler and took many of the notes dictated by Hitler that became "Mein Kampf".
6. What motivated Rudolf Hess to make his historic flight to Scotland in 1941?

Answer: Plans for Operation Barbarossa

Hess believed that Operation Barbarossa, the forthcoming invasion of the Soviet Union, would overextend the German forces. He thought that a negotiated peace with Britain could be arranged and he took it upon himself to try.
7. After crash landing his plane in Scotland, Rudolf Hess was sent to London. Where was he imprisoned to begin with?

Answer: Tower of London

Hess stayed in the Tower of London for less than one month and spent the rest of the war in various military prisons and hospitals.
8. Rudolf Hess was certified as insane by the British military doctors.

Answer: False

Psychiatrist John Rawlings Rees decided that Hess was not insane, but that he was mentally ill and suffering from depression. This was in part due to the failure of his mission. On 15 October 1941, Hess made his first suicide attempt by jumping off a balcony, but he only broke a leg.
9. At the 1945-46 Nuremberg Trial, Rudolf Hess faced four charges. How many guilty verdicts were there?

Answer: Two

Hess was found guilty of crimes against peace (planning and preparation of aggressive war) and conspiracy with other German leaders to commit crimes. He was given a life sentence and sent to Spandau Prison.

The Soviet Union demanded that he serve the full term when the other Allies, French, U.S.A. and British, suggested that he be released on humanitarian grounds due to age and deteriorating health in the 1970s. As Deputy Führer, Hess often was the public face of the Nazis and stood in for Hitler.
10. How old was Rudolf Hess when he died in Spandau Prison?

Answer: 93

The last inhabitant of Spandau Prison, Rudolf Hess died on 17 August 1987 aged 93. He was found with an electrical cord wrapped around his neck. He was very frail by that time and was unable to lift his arms high enough to tie the cord, but the death was recorded as suicide. Spandau Prison was demolished to prevent it from becoming a 'shrine'.
Source: Author zippolover

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us