FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Second Sino Japanese War Part 1
Quiz about Second Sino Japanese War Part 1

Second Sino Japanese War Part 1 Quiz


One of the bloodiest theatres of World War II, yet one of the least known. Enjoy, and hopefully learn something new, as like I said, this is a often unrepresented and quite forgotten topic. Suggestion: Take the quizzes in order

A multiple-choice quiz by DanielYHM. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World War II
  8. »
  9. World War II for Experts

Author
DanielYHM
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
386,087
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
166
- -
Question 1 of 10
1. During the Paris Peace Conference, it was agreed that what would happen to Tsingtao (Qingdao), which had been under German control before the First World War? Hint


Question 2 of 10
2. What was the namesake of the Marco Polo Bridge Accident? Hint


Question 3 of 10
3. What was the name of the puppet state set up by Japan in 1932? Hint


Question 4 of 10
4. Who was the first and only emperor of Manchukuo, who ruled as the Kangde Emperor, but had earlier been the Xuangtong Emperor of the Qing Dynasty?

Answer: (One Word (easiest answer))
Question 5 of 10
5. The Japanese decided to attack the Chinese garrison at the Great Wall of China


Question 6 of 10
6. After the League of Nations ruled that Manchukuo was still part of China and ordered that Japan should withdraw forces from the area, what was Japan's reaction? Hint


Question 7 of 10
7. Before Manchukuo was formed, the Japanese had seen opportunity in invading China, as the country was engaged in Civil War, between the KMT Nationalists and the Communist CPC. In which province was the CPC actually founded? Hint


Question 8 of 10
8. The Long March was considered one of the greatest successes in Chinese History. While the fact anyone survived it meant that the CPC would live on, out of the 86,000 who started, around how many made it to the end? Hint


Question 9 of 10
9. Puyi, the last Qing Dynasty Emperor, was good friends with Japanese agent Yoshiko Kawashima. However, what was Kawashima's original relationship with Puyi? Hint


Question 10 of 10
10. Who was the highest ranking officer in the KMT Army, the National Revolutionary Army, or NRA, to be killed in action? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 03 2024 : Guest 164: 4/10
Mar 26 2024 : Guest 69: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. During the Paris Peace Conference, it was agreed that what would happen to Tsingtao (Qingdao), which had been under German control before the First World War?

Answer: It would be given to Japan

Despite Chinese protests, Qingdao was made Japanese territory, due to the Anglo- Japanese alliance. The Japanese proceeded to use Qingdao as a military base, though they had technically been in control of the city ever since they took it from Germany in 1914.
2. What was the namesake of the Marco Polo Bridge Accident?

Answer: The bridge on which it occured was described in accounts by Marco Polo centuries ago

The bridge, while rebuilt many times, was in the place of a bridge that stood across the river when Venetian Merchant Marco Polo came across it. It was described in his memoirs, and the site was long recognized by descriptions both of the original bridge and the surrounding landscape.
3. What was the name of the puppet state set up by Japan in 1932?

Answer: Manchukuo Empire

In 1932, the Japanese annexed Northern China and formed Manchukuo, which was little more than a puppet regime. It fell along with the rest of the Japanese Empire in 1945.
4. Who was the first and only emperor of Manchukuo, who ruled as the Kangde Emperor, but had earlier been the Xuangtong Emperor of the Qing Dynasty?

Answer: Puyi

Puyi was the last emperor of the Qing Dynasty, overthrown when he was only a toddler. He had been made successor to the Guangxu Emperor by the latter's aunt and murderer, Empress Dowager Cixi, who died just one day after Guangxu. Puyi later fled to the Japanese Embassy, which crowned him emperor of his ancestral homeland years later, fulfilling his dream to once again rule as emperor.

He was arrested and "re-educated" in 1945 by the CPC, later publishing a book, "From Emperor to Citizen".
5. The Japanese decided to attack the Chinese garrison at the Great Wall of China

Answer: True

In 1933, the Chinese garrison at the Great Wall was attacked by the Japanese Army. The Chinese were ordered to withdraw and disengage from the battle, much to the dismay of the Chinese commanding officer.
6. After the League of Nations ruled that Manchukuo was still part of China and ordered that Japan should withdraw forces from the area, what was Japan's reaction?

Answer: Withdraw from the League

When the League of Nations had first been created, no one had foreseen many problems, including whether or not anyone actually was required to listen to or be part of the League. Therefore, Japan's actions were in fact did not break any international law regarding politics.
7. Before Manchukuo was formed, the Japanese had seen opportunity in invading China, as the country was engaged in Civil War, between the KMT Nationalists and the Communist CPC. In which province was the CPC actually founded?

Answer: Zhejiang

In 1921, the Chinese Party of China, or CPC, was founded in Zhejiang, on a boat in the middle of South Lake, to ensure that no assassins were present. The event consisted of only 12 delegates at the end.
8. The Long March was considered one of the greatest successes in Chinese History. While the fact anyone survived it meant that the CPC would live on, out of the 86,000 who started, around how many made it to the end?

Answer: 7,000

Out of 86,000 soldiers and party members, only 7,000 survived. However, most of the party leadership was among those who lived. Those that survived regrouped at Yan'an. However, many formerly powerful officers now were of little influence and power as most of their army was gone. An great amount of survivors were soldiers under Mao Zhedong.
9. Puyi, the last Qing Dynasty Emperor, was good friends with Japanese agent Yoshiko Kawashima. However, what was Kawashima's original relationship with Puyi?

Answer: Cousin

Kawashima was an indirect cousin of Puyi, both members of the Manchu Aisen Goiro clan. However, she was adopted by a Japanese friend of her father. She was later executed by the Chinese for treason.
10. Who was the highest ranking officer in the KMT Army, the National Revolutionary Army, or NRA, to be killed in action?

Answer: Zhang Zizhong

Zhang Zizhong was a Lt. General when he died in May 1940, defending Mt Chang in Hubei province. He was posthumously promoted to full general. Yu Changwan led the division that defended Chang'an. After nearly a month, he led his remaining soldiers, numbering less than 100, out of the city and his later sentenced to death, but pardoned due to countless pleas by others. Peng De Huai was a CPC officer and close aide to Mao. Sun Zhongshan was the same person as Sun Yat Sun, as he is known in the west.
Source: Author DanielYHM

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us